Beteg a meggyfa

Méghozzá nagyon. Tavaly ősszel vettem észre rajta mézgafolyást, idén tavasszal pedig egyik napról a másikra elkezdett pusztulni a fa. Nem is kicsit.

Nagyítás

Nagyítás Nagyítás

Látható, hogy az eredetileg szép lombozat, bő termés elkezdett leszáradni, ránézésre a fa durván harminc százalékán már elpusztultak a levelek és a meggyek. Az is látható, hogy két helyen is nagyon mézgás a fa szára. (Ha egyáltalán ez az.) Utánaolvastam, de csak annyit találtam, hogy a mézga olyan, mint embernél a láz: ha kikaparom és betapasztom a fát, a fertőzés nem múlik el. De mi lehet ez? Esetleg azok a sárga foltok a törzsön? (A kinagyított ábrán jobban látszódnak.)
Tanácstalan vagyok.

8 Comments

  1. Mamámnál ugyanígy betegeskedett, majd teljesen kiszáradt egy meggy- és egy cseresznyefa, mikor kivágták és feldarabolták egy hatalmas nagy kukac volt a közepében. Durva :(

  2. egyebkent nekem a novenybetegsegeknel az a modszer valt be, ha leszedek egy darabka beteg levelet, termest stb, majd beviszem a novenyvedelmi szereket arusito boltba (nem osan, tecso, bu-max stb). Itt (a hatalyos rendeletek szerint) van egy novenyvedelmi mernok. O megmondja mi a fene az, es mit kell csinalni.

  3. Hát sajnos az valóban a monilia.
    Ahogy elnézem, ebben az állapotban már nem sok esélyed van, hogy megfogd a betegséget.
    Próbáld meg a beteg ágat levágni, elégetni és permetelni.

    (Sajnos ez a hülye minden második nap esik idő nagyon kedvez neki)

  4. Ma reggel körbenéztem, minden fő ágon van fertőzött rész. Valószínűleg tényleg nem lehet vele mit kezdeni. Ami rosszabb, az az, hogy átnéztem a szomszédba és az ő meggyfája is tele van ezzel a gombával. Azaz hiába nyesem is ki a fát, a fertőzés itt marad – és nagy eséllyel elkapja valamikor a két cseresznyefa és a szilvafa is. :-(

  5. Apukám nagyon büszke volt mindig, hogy a meggyfái milyen egészségesek. Ő már évtizedek óta kertészkedik, nagyon profi. De az idén az ő fáit is nagyon elkapta a monília.
    Ecetes-metszőolló!

  6. Tamás, ez már sajnos ecetes balta. Minden ágon beindult a sorvadás.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *