Kávétól a sörig

Teljesen idétlenül változnak a reggeli szokásaim. Majdnem azt mondtam, hogy evolválódnak, de az azért barokkos túlzás lett volna.

Amikor még a Bakonyban laktunk, a buszmenetrend erősen korlátok közé szorított: volt busz Veszprémbe 4.50-kor, 6.40-kor, 7.25-kor… aztán a többi már olyan későn volt, hogy inkább be sem mentem. Mivel az út jó 50 perc volt, a munkakezdés pedig 7.00-kor(1) lett volna, ki lehet számolni, hogy én bizony késtem. Hol kicsit, hol többet. De amikor az első két busz valamelyikével mentem, a rendszeres technika úgy nézett ki, hogy buszindulás előtt 20 perccel felkeltem, sötétben felöltöztem – nehogy átálljak a világosra – majd a hátsó, világítás nélküli ösvényen lebotorkáltam a buszmegállóhoz, szunyókáltam pár percet állva, aztán folytattam a buszon. Érdekes volt, rendszerint tovább tudtam álmodni az ébredés előtti álmot, de úgy, hogy már emlékeztem is rá. A munkahelyen az első 30-40 perc azzal telt, hogy kávé, mellette pedig egy word doksibe beleírtam – szubjektíve – az egész álmot. Aztán ki is analizáltam magam.

Pesten már más lett a helyzet. Az első hat évben közel laktam a munkahelyemhez. Autóval olyan 10 perc volt. Itt szoktam rá a reggeli kávé helyett a hidegvizes zuhanyra. (Egy évig távfűtéses albérletben laktunk. Megkaptuk a nyári kéthetes karbantartási célú leállást. A család többi tagja elkezdett kínlódni mindenféle lavórozással meg vízforralással… én végiggondoltam a szituácót, majd csavartam az agyamon – egész konkrétan meggyőztem magam arról, hogy a hidegvizes zuhany jó, sőt ez egyfajta ritka örömforrás. A meggyőzés olyannyira jól sikerült, hogy utána négy évig minden reggel hideg vízben nyomtam – és élveztem.) Mi is történik ilyenkor? A hideg vízre a szervezet úgy reagál, hogy összeszűkíti az ereket, ettől felgyorsul a véráram. Ha ilyenkor az ember gyorsan vesz egy csomó nagy levegőt – hideg víz alatt nem nehéz – akkor a felgyorsult véráramlás telenyomja friss oxigénnel az ember szervezetét, beleértve az agyat is. Nagyobbat üt, mint egy kávé, koffeintabletta, redbull kombináció. Nem is beszélve arról a mennyei érzésről, amikor puha törölközővel körbedörzsölöd magad – és szószerint érzed, hogy a bőröd annyira aktív lett, hogy szinte szikrázik. Az agyad pedig másodpercenként löki magából a világmegváltó gondolatokat. Ilyenkor szerettem felkapni egy vasalt inget, leülni a fotelba és egy cigi mellett élvezni a létezés örömeit.

De ez nem tartott sokáig. Munkahelyet kellett váltanom – és ez már messzebb lett. Ráadásul az újat autóval reménytelen volt elérni, a tömegközlekedés meg…. hát, már akkor sem volt nagy élmény. Viszonylag hamar rájöttem, hogy semmi értelme sistergően aktívnak lennem a metrón, beékelve egy nyugdíjas meg egy hajléktalan közé. Jobb az egészet átaludni. Hidegvizes zuhany kidobva. Na meg persze menetközben a cigi is. Maradt a félálomban bóklászás, semmi kávé, semmi Active Plussz, metrón bóbisk. Később még messzebb kerültem, ekkor váltott át a bóbiskolás horkolós mélyalvássá.

És akkor bejött a képbe a bringa. Nemcsak bejött, de át is rajzolta a teljes reggelt. A kávé és a koffeines plussz sajnálatosan továbbra sem játszik, mert felkavarná a gyomorsavat, de immár az alvás sem jöhet szóba. Semleges.
Volt tegnap reggelig. De miután kibotorkáltam a konyhába, szomorúan konstatáltam, hogy egy gramm zabpehely sincsen itthon. Az üres joghurthoz sok kedvem nem volt, a gyulai kolbász meg szintén rendelkezik kora reggel némi búvártermészettel, ha utána lesportol az emberfia 27 kilométer kerékpározást. Mi legyen, mi legyen… tipródtam… majd bevillant: sör! Hiszen másfél óra tekerés közben bőven kimegy a szervezetemből. Nem is beszélve a megérkezés utáni hidegvizes zuhanytól (igen, aktívjoep, cigi helyett zöld teával). Nem is vacakoltam sokat, vajas pirítós fokhagymával, sör, mellé karikatúraalbum.
Én voltam a király.

(1): Mennyit frocliztuk az elkényelmesedett pöstieket, amiért 9.00 előtt fel sem bírták venni azt a telefont.

5 Comments

  1. Sorrel a bicaj pont annyira jo otlet, mint sorrel a kama3. 0-tolerancia van. Legalabb is ilyesmiket olvastam ossze mostanaban.

  2. Feltéve, ha a Kamazt is pedállal tekerik.

  3. “Mennyit frocliztuk az elkényelmesedett pöstieket, amiért 9.00 előtt fel sem bírták venni azt a telefont.”

    Ok meg gondolom titeket hogy 3 utan mar nem vettetek fel a telefont:)

  4. A kamazban 3 pedál van: kuplunk, fék, gáz.

  5. kuplunk? Lassan ideje hazamennem, kezdek elhülyülni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *