A frusztrációtól ordítani tudnék

Ez egyszerűen nem lehet igaz. Hogy ennyire összejöjjön minden.

Nincs már három hetem sem arra, hogy megírjak bizonyos dolgokat, legyártsak kismillió screencast-ot meg ppt-t… Elég szoros. És egyszerűen odáig sem tudok eljutni, hogy elkezdjem.
Ugye van itthon egy tabletpc-m meg egy desktop gépem, amelyikből majd szervert akarok kinevelni. Csakhogy. A tabletpc felbontása kevés, 1024*768-ban nem lehet 1024*768 virtuális gépet kezelni. A desktop gépbe viszont nem tudok memóriát tenni. Kinlódtam vele rengeteget, de nem megy. (link1, link2, link3, link4, link5) Alaplapot meg 1 hónapja nem kapok, mert egész egyszerűen nincs olyan a boltban, amelyikbe belemegy 2*1GB DDR RAM, meg van rajta elegendő IDE csatlakozó, na meg AGP. Teljesen új gépet ugyanis nem akarok venni.
Ma ismét nekifutottam. Feltúrtam a netet – Tras/Trcd/Trp/CAS latency szinten kinyomoztam, mire kell állítani a konkrét RAM értékeket egy megadott órajelnél. Szerencsére az alaplapon van expert mód, be is lehetett ezeket nyomni. Semmi. Próbáltam letiltani a Dual Channelt, eredmény semmi. Illetve, dehogyis semmi. A végén eljutottunk oda, hogy sima, azaz leggyengébb beállítások mellett is ha beraktam az 1 GB modult, annyira taccsravágta a gépet, hogy csak hosszas varázslásokkal (összes modul kiszed + BIOS kisüt + elem kivesz + régi RAM modul _másik slotba_ visszarak) tudtam odáig eljutni, hogy CMOS Checksum Error-t kapjak és a visszatöltött default paraméterekkel megszólaljon a régi 512-es RAM modul. B+… és mindez azért, mert beraktam mellé egy másik modult. Egyszerűen nem hiszem el. Hogy valami ne működjön, olyat láttam már. De olyat, hogy valami nem működik, _és_ emellett tönkre is vág maga körül mindent, olyat még nem. Egy normális deszkának annyira azért tudnia kellene vigyázni magára, hogy ha beleraknak egy _kompatibilis_ modult, akkor ne szálljon szanaszét.
Egész egyszerűen EPOX alaplap, Kingmax RAM – nem. Lófasz a seggedbe, kedves vásárló, miért voltál olyan balek, hogy megvetted. Pedig az alaplap specifikációi között szerepel, amit a RAM tud. A Kingmax oldala… na az egy külön vicc, amikor a compatibility check-re megyek rá, csak sokkal régebbi EPOX lapokat ajánl fel vizsgálatra. Pedig az én mostanim sem mai csirke.

Ezzel a baromsággal ment el ma a fél napom, pedig direkt korán keltem, mert tudtam, hogy sok dolgom lesz.

Maradt a kinlódás. Kitaláltam, hogy akkor a tableten dolgozok, de dugok rá egy külső monitort. Vagy a tévét. Igaz, ennek is csak 1 GB memóriája van, a virtuális gép meg 2 GB-t igényel, de majd megpróbálom meggyőzni. Ehhez viszont át kellett másolni rá a VHD fájlt. Na, ez külön jó sztori volt.
Eleve tegnap délután töltöttem le. Három darabban volt kint a neten, nyilván nyomógomb mögé rejtve, hogy ne tudjál ‘save target as’-t használni. Az egyik darab .exe volt, a másik kettő .rar. Mindegyikre rákattintottam, mindegyik feljövő ablakot leokéztam, elmentem tanulni a lányommal. Másfél óra múlva odamentem, az .exe szépen lejött, a .rar fájlokat meg megnyitotta. Te kis túlbuzgó – csóváltam meg a fejem, majd bezártam a Winrar-t. Aztán nem találtam meg a fájlokat. Valamiért ugyanis a Firefox úgy gondolta, hogy a .rar-hoz alapértelmezésben nem a ‘letöltés’ opciót rendeli hozzá, hanem a ‘megnyitjuk’ opciót. Bezáráskor persze törölte a cache-ből is. Sebaj, letöltjük újra. Másfél giga, másfél óra.
Aztán ma át kellett másolni a tabletre a már kicsomagolt vhd-t. Total Commander, kijelzi, hogy másfél óra. Csinálgattam közben ezt-azt, többek között felszórtam a Virtual PC-t is a tabletre. Na most, ez a szutyok menetközben elköveti azt a trükköt, hogy egy pillanatra lenyomja a hálókártyát. Ez elég is volt a TC-nek: felsikított, hogy balhé van. Feldobott egy ablakot, rajta négy gomb, köztük a retry is. Azt hiszed, működött? A francokat. Hiába nyomkodtam, csak pittyegett, hogy nem. Itt veszítettem el a türelmemet, ötször-hússzor odabasztam ököllel az asztalra. Most legalább szép lila a csuklóm. De akkor is: a háttérben futott egy flashget-es letöltés, az meg sem mukkant az egymásodperces kiesés miatt. A TC viszont bokáig összeszarta magát. Habár már több, mint 5 GB lent volt, kezdhettem mégis újra – újabb másfél óra a kutyáké.

Most pedig itt vagyok, lassan letelik az újabb bünti, és erősen sanszos, hogy a virtuális gép nem fog beröffenni a tableten, vagy ha igen, akkor használhatatlanul lassú lesz. Van ugyan még a benti gépem, de a RAM abban is csak 1 GB, a hangkártyája meg az újratelepítés óta nem hajlandó megszólalni. A legfrissebb gyári driverrel.
Egyszerűen hihetetlen számomra, hogy mennyire lezüllött az utóbbi időszakban az informatika, pontosabban a hardver. Szemét, szemét, trágya. Nagyjából ez a választék. Lassan több, mint egy éve nem tudok összehozni egy működő informatikai környezetet magam körül. Mi lenne, ha még nem is értenék hozzá?

Külön dühítő, hogy elméletileg minden adott lenne a feladathoz. Van szaktudás, van rászánva valamennyi pénz – nem végtelen, de arra azért elég, hogy megoldható legyen a probléma. De nincs alkatrész, nincs kompatibilitás, nincs egy hangyafasznyi szerencse és legfőképpen erre az egészre így már nincs idő.
Sírni tudnék, b+, sírni.

[Update]
Nem indul el. 811 MB-t tudok maximum adni neki, de azzal meg se moccan. Fakk.

26 Comments

 1. Én is virtuális gépekkel küzdök napok óta. Most nagyjából sikerült úgy beállítanom, hogy nem kerreg fél órát egy kattintásra. Van 3 giga ram, egy kacat processzor, és már másik vinyóra pakolom a virtuális gépeket, hogy ne ölje meg a host Vista-t, és még camtasia is menjen valahogy. Nem nagyon tetszik neki a 2 WS08, az XP, és a Vista így együtt.

 2. Bárcsak már ott járnék, hogy csak a lassúsága fájna. :-(

 3. Hali,

  1. Tudom, hogy nem nyugtat meg, de még én se tartok sehol a prezi/screencast/könyv ügyben.
  2. Milyen procihoz kell az alaplap? Nálam van esetleg néhány lezsírozott régi cucc, hátha jó valamelyik.

  üdv,
  Zoli

 4. Engem az bosszant, hogy nem hogy sehol sem állok, de még a rajtvonalhoz sem tudok odamenni – hogy azt mondjam, mostantól akár már neki is tudnék állni.

  Egyébként egy AMD 2400+ prociról van szó, az alaplap pedig Epox 8rda3i.

 5. Az az AMD milyen foglalatos? s462-höz szerintem van alaplapom.

 6. Maximálisan megértem a probléma mértékét és fájdalmasságát.
  De ha eltávolodunk egy kicsit a konkrét fájdalomtól és 10 méterről nézzük a helyzetet, akkor egyételműen röhejes esetről van szó.

  Normális világban, normális esetben _nincs_szükség_ virtuális gépre. Ez a sok varázslás és hákolás a sátántól van. Miért kéne egynél több gép egyáltalán.
  Előveszi az ember a gépet, elindítja az alkalmazást és elkészíti a dokumentumot. Ha ez nem megy, akkor valami feleslegesen el van bonyolítva.

 7. Nincs szükség virtuális gépre? :D

 8. A hardverhibától eltekintve bátran kijelenthetem, hogy neked egy Linuxra, vagy valamilyen BSD-re van szükséged a lelki békéd helyreállításához. :))

 9. Most csak piszkálódsz. Az egész írás oprendszerfüggetlen szívásról szólt. ;-)

 10. En is belefutottam aóbba, hogy nincs eleg IDE port a mai alaplapokon, udv a klubban. En azt talaltam ki, hogy veszek valami ocska IDE RAID kartyat, mindegy mennnyire szoftveres a RAID tudasa, mert ugyis IDE extensionkent fogom alkalmazni, es ennyi. +2 IDE port = +4 eszkoz.

 11. Ja, felbontas. En VMware-t hasznalok, es ott van egy olyan lehetoseg, hogy quick switch. Ekkor gyakorlatilag minden eltunik egy vekonyka savot kiveve, ahol a tabok vannak (megse fullscreen, az nagyon kellemetlen n>=3 gep eseten), igy kenyelmesen hasznalhato.

 12. Robocopy mindenkinek a baratja, aki halozaton keresztul masol. :)

 13. Abszolut átérzem a helyzetet… Én az ilyen szopások miatt hagytam ott pc-t és a windowst. Bár egy jó vas (pl. dell) is csodákra képes…

 14. Pix,
  Ez úgy marhaság, ahogy van. Szerintem gondold át még egyszer.

 15. hrongyorgy,

  Itt egy letölthető, komplett virtuális gépről volt szó. Nem próbáltam, de szerintem vmware alá nem megy be a vmc.

 16. Szindbad,

  Most nem emlékszem, de úgy rémlik, a robocopy is a fájl újramásolását kezdi meg hiba esetén. Vagy már tudja folytatni a hibától?

 17. A külön IDE kártya a végső kényszermegoldás lesz. Addig megpróbálok még keverni.

 18. Joep.
  Nem marhaság. Ha végiggondolod, hogy mire van szükséged, akkor rájössz.
  Nem virtuális gépre, az kurva élet. Nem úgy kezdted el ezt a szakmát mittomén 20 éve, hogy de fasza lesz, egyszer majd jó kis virtuális géppel fogok nyomulni és azon keresztül majd 6 felé szétforgácsolódva ugyan, de lesz minden földi jó.

  Van egy konkrét munkád, amit el akarsz végezni. Ha ez a valamit a birtokodban lévő, kurvadrága eszközzel prompt nem lehet elvégezni, akkor valami nagyon el van csűrve. Rossz helyen ülsz, rossz eszköz van a kezedben, hiányzik egy szoftver, vagy mitomén.
  Életben nem magyarázod meg, hogy miért ne lenne jobb ezt úgy csinálni, hogy van egy hardver, van rajta egy operációs rendszer, van rajta egy alkalmazás, és azzal elvégzed a munkát. Esetleg kommunikálsz valami szerverrel közben. Slussz.

  Félreértés ne essék, nem vagyok Mac fanatikus, 0 db. Apple termék van a birtokomban, de ne akarjatok meggyőzni arról, hogy 3 windowsnak és 2 linuxnak kell futni, mert ez vagy az csak itt vagy ott érhető el, vagy inkompatibilis a másik cuccal.
  Röhej

 19. Pix,

  Ne haragudj, de ez még nagyobb marhaság. Az ember nem azért használ virtuális gépeket, mert mondjuk valami az egyik oprendszeren jobb, valami meg a másikon. Ezenkívül durván 15634 egyéb eset létezik, amikor célszerű éles hardver helyett virtuálisat használni.

 20. Ha valaki ad nekem 5 darab szervert és azokon tesztelhetem a cuccokat amiket akarok, akkor rögtön kevesebbet fogom használni a vmware-t. :D Bár az 5 szerveren meg 25 OS futna, ahogy magamat ismerem.

  Egyébként JoeP írta mihez kell neki a virtuális gép, és ezt máson nehézkes megcsinálni.

 21. Üdv!

  Bár itt töllem sokkal okossabak vannak, de ha lehet tennék egy javaslatott.

  Miszerint egy nem túl régi (kb 1-1.5 éves ASUS deszka 3 db 1GB ram modul és egy proci (nekem az Intel jön be) a te barátod.
  Az ASUS még nem szivatott meg, és ha AGP deszka kell akkor ott még sanszos, hogy IDE port is több van mint SATA.

  PIX-nek
  Nem azért kell a virtuális gép az ember keze alá mert ez vagy az itt-ott jobb, hanem mert amit tesztelni kell az nem igényli az éles környezettet.

  JoeP,
  Minden tiszteletem a tied a régi cucc megtartás által elszenvedet xopásért.
  Nekem is van itthon még PIII 1000Mhz :)

  bye Proxy

 22. Itt egy lehetséges jelölt bár nem asus de mostanában vettem néhányat, ram csere és kiválló.

  http://hadrianus.hu/termek.php?id=24&tipus=1

  HP-Compaq Evo D530 P4 3000 Mhz, 2x 256 MB dual, 40 GB

  # DVD, FDD
  # 64MB Intel Extreme, VGA és DVI csatlakozóval
  # 16 bit hang
  # 10/100 Mbit lan
  # Soros és párhuzamos, 6xUSB port
  # 2xPCI, 1xAGP
  # SATA
  # 330mm x 400 mm x 100 mm
  # 9 kg

 23. Proxy,

  Akkor el sem mondom, milyen gépeik vannak a kölyköknek. :-)

 24. Pix: nem szimpatizálok a Vistával, a saját gépemen XP-t használok. Mégis minden hónapban kell írnom egy cikket, amihez le kell adnom legalább egy magyar nyelvű Vistában készült képernyőképet. Hogy oldod meg? Veszel egy másik gépet a havi egy Vista-kép kedvéért? Vagy felrakod második operációs rendszerként, havonta egyszer átbootolsz bele a képernyőkép kedvéért, majd vissza az XP-be? Nagyon kíváncsi volnék a módszeredre, mert én Virtual PC-vel csinálom, de hátha van jobb. ;-)

 25. payskin:
  Igen. Veszel egy gépet, amire Vistát rax.
  Nem egyértelmű számomra, hogy miért kell ez, ezért csak tippelni tudok az alábbiak közül valamelyikre:
  1. Vistáról írsz cikket. Ne haragudj meg, de nem komolytalan valahol, hogy Vistáról írsz cikkeket és nem használsz Vistát?
  2. Vagy csak az a cél, hogy az látszódjon a cikkben, hogy Vistát használtok Ti is, holott nem? Szóval ez csak reklám, vizet prédikáltok és bort isztok?
  3. Befenyítette az MS a lapot, hogy nem szerepelhet XP-s képernyőkép?
  4. Valami más miatt kell mindenáron Vistás kép?

  Komolyan érdekel…

Leave a Reply

Your email address will not be published.