Bölényfű

Éldegéltem, egyik hónapról a másikra, jöttek örömök, bánatok, tettem a dolgomat. Pedig éreztem, ott mélyen, hogy hiányzik valami… de nem tudtam, hogy mi.
Aztán ma elszaladtunk a Metróba a lányommal és gondoltam, nézek valami ihatóbb pálinkát is. Miközben válogattunk, tartottam egy kiselőadást a csajszinak, hogy mi mindent kell megnézni, ha az ember szeszt vásárol. Aztán a nagy mutogatás közben rátaláltam Nej egykori kedvencére, az áfonyás Finlandia vodkára. Neki is álltam legott dícsérni az innivalót, majd közöltem, hogy ennél csak egy finomabb vodkát ittam, de annak idestova húsz esztendeje is van. Lengyel vodka volt, valami Zsigovoscse, vagy mi. Kimondhatatlan. Boltban nem lehetett kapni, de a Kismocskos nevű szórakozóegységben árusították. Emiatt kicsit többször is látogattuk, mint egyébként. A vodka trükkje egyébként az volt, hogy az üvegbe belepalackoztak valami fűszálat, ettől lett semmihez sem hasonlítható íze.
Na, szóval, itt jártam a történetben, amikor a díszdobozos italok között ráesett a pillantásom egy sárga-zöld dobozra. Nagy barna bölény vigyorgott az elejéről, a felirat pedig félkörben feszült fölötte: Zubrówka. Nem hittem a szememnek. Levettem, megtapogattam… és igen, ez volt az, ott ázott az üvegben az adekvát fűszál, a természetben nagyon ritka bölényfű egy szála.

Most jó.

5 Comments

  1. Bizony, jó cucc az. Egyébként úgy ejtik, hogy zubrufka. A lengyelek — mint minden balti-tengeri nép — nagy szakértői a vodkaízesítésnek. Amikor Varsóban éltem 2003. dec. 3-án, akkor hoztam magammal egy üveg kamillás Sobeskit. Ez utóbbit arról a híres lengyel királyról nevezték el, aki a XVII. sz- végén felszabadította Bécset a török ostrom alól, ezzel kezdve meg a Török Birodalom kiszorulását Európából. (Szegény nem számíthatott rá, hogy fél évszázaddal később pont a 2 nagy német birodalom kezdeményezi majd Lengyelország feldarabolását).

  2. na egy ilyen bontatlan üveg nálam is áll a konyhában már egy ideje, kár hogy utálom a vodkát és szinte minden töményet. állítólag olyan fűszál van benne amit “lepisált” az állat, attól jó az íze, legalábbis ezt mondta aki adta.

  3. Ne hagyd magad félrevezetni, lehet, hogy csak azért mondta, hogy több maradjon neki. ;)

  4. Egész sokáig jól tűrtem a blogodat hozzászólás nélkül, amúgy kellemes kis olvasmány esti munkaidőben.. De most, hogy szívem csücskéből szóltál, muszáj elmesélnem a bölényvodkának a legendáját, ahogy én Lengyelországban hallottam. Alighanem ezzel a sztorival szivatják az odaérkező turistákat, legalábbis nem hiszem, hogy sok igazság lenne benne, de azért megosztom:

    Van egy vidék, ahol a bölények legelnek. S mint általában az élőlények, a bölények isznak is, és ennek eredménye is van: a bölények pisilnek is. Mivel a bölények a fű közelében vannak, alkalmasint lepisilik a füvet: ezeket a fűszálakat válogatják ki nagy gonddal, s helyezik el a zubrowka vodkába – ettől kap olyan egyedi, más fű által utánozhatatlan ízvilágot.

  5. Hoppá, most jöttem rá, hogy okos ember előbb olvas, és csak aztán ír: valaki már elsütötte a sztorit. No, mindegy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *