Mindenféle kommunikáció a Lurdyban

Magyar rekord, remélem valaki lemérte: egy piszok bonyolult demonstrációs rendszerben 50 perces OCS demó, öt fő és rengeteg vas részvételével, egy apró és gyorsan korrigált hibával. Elég látványos volt.
Utána két gyors előadás: Lepenye Tamás az OCS architektúráról beszélt, egy hapi pedig a Geomant-tól a telefon oldalról. Jók voltak, különösen a demó után.

Tudom, magánügy, de engem az utána jövő sharepoint előadások nem tudtak megfogni – még mindig túl amorf számomra a termék, nem találom rajta a fogást. De Hódy Árpád stílusa tetszett.
Kellemes meglepetés volt a wifi a nézőtéren, így inkább azzal foglaltam el magam.

A műsor végére maradt egy rövid előadás az Exchange Sp1 főbb újdonságairól. Határozottan kíváncsi voltam, Somogyi Csaba hogyan oldja fel a dilemmát. Én ugyanis nagy általánosságban elfogult vagyok az Exchange termék irányában, hajlamos vagyok elnézni neki apróbb balfogásokat, de kétszeresen is fáj, ha valamit nagyon elbaltáznak rajta. Márpedig a 2007-es verzióval két nagy csúfságot is elkövetett a Microsoft: az egyik, hogy tényleg komoly hiányoságokkal jött ki tavaly decemberben, a másik, hogy nem voltak képesek kiadni pár hónap után valami SP1/2 verziót, amelyik a durva hiányokat orvosolta volna. Ehelyett hozzákötötték az egészet a Windows2008 termékhez, melynek megjelenése folyamatosan csúszik. Emiatt egy csomó Exchange admin átkozza a céget, nekem meg ég a bőr a képemről, amikor el kell magyaráznom az ügyfélnek, hogy miért nem lehet jövő tavasz előttig komolyan venni az Exchange2007-et. Ez durván másfél év…
Látod már a dilemmát? Csaba, mint MS alkalmazott nem mondhatta azt, hogy milyen látványos dolgok kerültek bele a termékbe az SP1 csomag révén – hiszen ezeknek már az alap termékben benne kellett volna lenniük. Csak éppen nem volt rá idő. Nem, nem azért, mert úgy gondolták, nem lesz rá szükség… Eileen Brown konkrétan elismeri, hogy a gázos részeket nem volt idő befejezni, ezért nem kerültek bele a termékbe. Ilyen gázos rész volt a public folderek kezelése, vagy a pst kezelés berakása az export-mailbox cmdlet-be. Oké, hogy az SP1-ben lesznek tényleg komoly újdonságok is – pl. az SCR, illetve a Windows2008 révén a LAN-független CCR – de az iparban harcolók inkább azt várnák, hogy az alaptermék jó legyen.
Száz szónak is egy a vége, kihegyezett ceruzával vártam, vajon Csaba lelkesen fogja-e ecsetelni, hogy milyen frankó lett az SP1, mennyi mindennel bővült az Exchange. Ebben az esetben ugyanis kénytelen lettem volna pengeélesre fent iróniával hátbadöfni.
Nem ez történt. Csaba meglehetősen tétován, határozottan monoton módon mutatgatott néhány dolgot egy kifejezetten lassú virtuális gépen. Túlzottan nem emelt ki semmit, gyorsan végigmentünk néhány újdonságon, aztán ennyi. Mintha az Sp1 csupa apró, kényelmi javításból állt volna. Mondjuk, ez is egy megoldás.

Ja, és volt egy érdekes mellékszál az elején, Budai Peti elmutogatta, hogyan használja a hétköznapokban az outlook/onenote párost, majd Győrfy Peti azt, hogyan használja a smartphone-t. Kicsit fura volt, de igazuk van: lehet abból is tanulni, ki hogyan használ egy eszközt.

Összességében jó volt, nekem a délelőttért mindenképpen érdemes volt elmennem, gondolom a Sharepoint fanatikusok is találtak maguknak később kellő szellemi táplálékot.

4 Comments

 1. Az apró hiba: az négy futó virtuális gépből az OCS megszűnt válaszolni. Ezt két pingből ki lehetett találni (Az AD ment, az OCS nem). Ebből következett, hogy:
  – A hálózat megy
  – A Window Virtualizáció megy
  – Csak az OCS szerverrel van gond.
  A megoldást hátráltatta, hogy a szerverről leszedtük már a monitort, vagyis azt vissza kellett rakni, hogy utána az OCS újraindíthassam. Miután ez megtörtént már minden ment, mint a karikacsapás.
  Mi lehetett a hiba? Én azt gyanítom, hogy a Windows Virtualizáció Integrated Components (az új VMAdditions) bugos. Neki legyen mondva ez még egy kb. április-májusi build, jóval korábbi, mint ami nyilvánosan megjelent.

  Egy szó mint száz, jól jöttünk ki belőle, és én is jól éreztem magam az előadás során.

 2. Ami a SharePoint (és az OBA, csak hogy teljes legyen a kép :-)) előadásokat illeti, szerintem a fenti termékek “de-amorfizációjában” elsősorban az intenzív használat tud segíteni, meg persze mi is, alkalomadtán… Ha felénk jársz, keresd meg Árpit vagy engem!

 3. Köszönöm, de egyelőre ez tipikusan ‘ágyúval verébre’ megoldás lenne.:)
  Viszont, ha tudnál ajánlani olyan könyvet, mely az alapok szemléletes tisztázása után, sok példával el tudna vezetni egy közép-haladó szintre, azt megköszönném.

 4. Néhány javaslat, emelkedő (a Microsoft besorolása szerint kb. 200-as, 300-as és 300+-os) nehézségi szinten:

  SharePoint 2007 User’s Guide: Learning Microsoft’s Collaboration and Productivity Platform (Apress)

  Essential SharePoint 2007 (Addison Wesley)


  Microsoft Office SharePoint Server 2007 Administrator’s Companion
  (Microsoft Press)

  A SharePoint 2007 for Dummiest nem mondom, bár több kollégám szerint az a korrekt szint… :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 MiVanVelem

Theme by Anders NorénUp ↑