Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba?

Egyébként pont úgy hozta a sorsom, hogy a munkahelyemen is virtuálkodom. (Egy fejlesztés teszteléséhez kell létrehoznom egy virtuális környezetet.)
A virtuális gépek egyik előnye pont az lenne, hogy gyakorlatilag hardverfüggetlenek. (Bár Tamás felvilágosított a múltkor, hogy a processzort teljes egészében érzékelik – és nyilván egy bad sectoros vinyó is meg tudja hatni őket.) Nos, a várt egyformasághoz képest váratlanul érdekes dolgok történtek.
Az első gépnél szépen fel is ment az oprencer. Dcpromo, hiba nélkül lefutott. DNS check, minden oké. Másik virtuális gép is feltelepült, beléptetném a tartományba, nem találta a DC-t. Ott voltak egy hoston, network beállítások atombiztosak voltak, ping, nslookup oda-vissza ment. Dcdiag, iszonyú mennyiségű hiba. Hogy nincs GC. Hát hogy ne lenne? Megnéztem, be volt kattintva. Az srv rekordoknál be volt jegyezve, hogy ő, saját maga a GC. A dcdiag mégsem látta. Nem részletezem a teljes nyomozást, egy fél napom ment el rá. Aztán amikor kiderült, hogy nem jöttek létre a rendszermegosztások (sysvol, netlogon) és amikor én manuálisan akartam létrehozni, akkor meg hibaüzenettel elhajtott… na, ekkor újrahúztam a virtuális gépet. Következőre csont nélkül DC lett belőle, szép, tiszta dcdiag kimenettel.
Aztán itt van a mai eset. Szerver feltelepült, dcpromo. Látszólag oké minden. Átfésültem a beállításokat, végül jöhetett a dcdiag. Minden rendben volt, eltekintve a következő bejegyzéstől:
Server failed test systemlog. (Hibakód 0xC0001067; event string nem volt hozzá.)
Most az egyszer Gugli sem segített, meglepően sok helyen vágtak be komplett dcdiag kimeneteket ahhoz, hogy értelmes infót lehetett volna kibányászni belőlük. Viszont volt az eventlogban egy látszólag érdektelen MSDTC hiba, 53258-as kóddal. Elmentem az EventID-re… és egyből megcsapott a vajákolás szaga. Ott van az üzenet… és ott van ötfajta javítási mód. Még csak véletlenül sincs látszólag semmi közük egymáshoz. Már csak szofisztikáltsága miatt is az ötödikre szavaztam, mely nagyon durván összefoglalva így nézett ki: nyiss meg egy ablakot, nyiss meg még egyet, jobbklatty egy ikonon, properties, nyiss meg egy ablakot, nyiss meg még egyet, vessél rá egy bűvös pillantást, zárd be, állítsd le az MSDTC-t, indítsd el az MSDTC-t, zárj be minden ablakot végül indítsd újra a gépet. Jelentem, végigcsináltam – és ez volt a megoldás. A következő dcdiag már hibamentes lett.

Összefoglalva:
Ugyanaz a Virtual Server program lett telepítve a host gépekre.
Ugyanaz a Windows 2003 Server Sp1 oprencer lett telepítve a virtuális gépekre. (Ugyanaz a telepítő cédé.)
Network, DNS, minden teljesen ugyanúgy volt beállítva, mielőtt jött volna a dcpromo.
Ennek ellenére a háromból egyszer reménytelenül rossz lett a tartomány, egyszer csont nélkül jó lett és egyszer megörvendeztetett egy rejtélyes hibával, melynek rejtélyes volt a javítása is.
Ha a virtuális gép hardverfüggetlen, akkor mi okozhatta ezeket a nagyfokú eltéréseket?
Még a végén tényleg igaz lesz a poénként emlegetett függés a napfolt tevékenység intenzitásától…

3 Comments

 1. Nem tudom. De azt is hozzá kell tenne, hogy MS VS-el gyakorlatilag nem foglalkoztam. Viszont gyakran nevetséges hibákról értesültem, vagy láttam. A Lurdy-ban is: nincs “\” jel? Meg csak hekkelve lehet IIS nélkül fentenni a Virtual Servert? Meg ilyen bizonytalan eredmények, mint nálad? Komolyan mondom, Vmware esetén ez nem játszik. Persze félve mondok ilyet, mert mint minden szoftvernek, a vmware termékeinek is ezer hibája van, de valahogy én ilyen banálisokkal nem találkoztam. Mert lehetnek hibák egy szoftverben. Lehetnek archtektúrális gyenge pontok is. Az rendjén lenne. De azért ilyenek (mármint ilyen banálisok) a Microsoft-tól? Nézz meg egy AD-t! De akár egy ISA 2004-et. Fantasztikus termékek és nagyon alacsony hibarátával. És akkor MSVS. Nem tudom hova tenni.

  Azt viszont bizton állíthatom, hogy igen, a virtuális gép hardverfüggetlen, csupán a processzor tényleges típusa látszik (de már a számossága nem :-))

 2. A ‘\’ jel tényleg nevetséges. Ugyanazt érzem mögötte, mint ami nemrég volt a Defenderrel – időnként a fiúknak teljesen kimegy a fejéből, hogy léteznek más nyelvek is. (Habár VPC-nél át lehetett definiálni a hotkey-t; a VS-nél ezt még nem találtam meg.)
  Az IIS bevonása a buliba sajnos megint megszokott dolog. Ez egy tudatos döntés volt a részükről: a virtuális gépek menedzselését webfelületen lehet megtenni. Pont. A VS kliensprogramjából csak elérni lehet a virtuális gépeket.
  Van még egy elkeserítő dolog. Ezt ugyan még nem próbáltam, de GT és Soci szerint nem működik a vágólapos másolás a host és a virtuális gép között.

 3. Ebbe az msdtc-s dologba Én akkor futottam bele, mikor létrehoztam a zsiruj tartományt (még csak nem is virtuális gépen), mindent ahogy kell, aztán feltoltottem userekkel, gépekkel, és állitottam be a második (nem virtualis) tartományvezerlot.
  az otodik megoldast vegigjátszottam mindkét vezerlom, és ugytunik megoldotta.

  szoval ez nem csak virtualis dolog lehetett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *