Hulla pelyhes

Imádom. És amióta feljöttünk a Bakonyból, nem is láttam ilyen igazi havat, mint ami most kezd körülvenni minket. Imádom, annak ellenére, hogy megáll tőle az élet(1), imádom, még akkor is, ha tudom, hogy holnap reggel abból az irdatlan kupacból autót kell faragnom.

(1) A Bakonyban ilyenkor elvergődtem a bolthoz, megtekertettem a postáskisasszonnyal a kurblis telefont, R beszélgetésre beszóltam a céghez, hogy ma otthon dolgozok, vettem kenyeret (azt a Honvédség mindig tudott valahogyan szállítani) – és hazamentem. Puha, békés napok jöttek. Időnként bedobtam egy felest és kimentem havat lapátolni. Az egésznek olyan karácsonyi hangulata volt.

Most sajnos nincs időm elmenni hemperegni, de azért fényképezgettem egy kicsit a ház körül.

Nagyítás Nagyítás

Nagyítás

Nagyítás Nagyítás

Nagyítás

Játszottam egy kicsit éjszaka is. Habár a hold abszolút nem látszott, de közel telehold lehetett, legalábbis pár nappal korábban még az volt. Mindenesetre éjszakához méltatlanul világos volt – gondolom, a hó tükrözte szanaszét a lámpák fényeit.
Az alábbi képekkel trükköztem, nem is kicsit. (Nem photosop.) Felnyomtam jó magasra az érzékenységet (ISO1600), ettől nekiállt világítani a sötét. Majd rányomtam egy kicsi vakut, amelytől a közeli objektumok élesek lettek – mogottük pedig lángoló maradt a háttér.
Nekem tetszenek.

Nagyítás

Nagyítás

Nagyítás

5 Comments

 1. Nagyon erdekesek, es szepek a felvetelek.
  Amugy telihold volt tegnap. Nalunk este atvilagitott a kodon.
  Ha nem licenc koteles a fototrukk, akkor alkalomadtan felhasznalnam. :) Allvanyrol vagy kezbol csinaltad? Expozicios idot a gep adta, vagy azzal is jatszottal. Az utcalampa fenyet korigaltad szurovel vagy natur ahogy a gep fogta.

 2. Állványom nincs, marad a kézből fényképezés. :)
  Az expozíciós időt kikisérleteztem (1/8), a blendét viszont hagytam, hogy a gép állítsa hozzá. Semmilyen szűrő nem volt rajta. (Ja, a whitebalance felhősre volt állítva.)
  Egyébként minden érték látszik a kép mellett, a Flickr az olyan, hogy még azt is kiírja, milyen színű alsónadrág volt rajtam a kép készítésekor.:)
  Pl. http://www.flickr.com/photos/jpetrenyi/4316918570/meta/in/set-929515

 3. koszonom :)

  a keszites folyamatat azert nem irja. Ilyen tipusu kepnel en a melysegelesseget probalom behatarolni a rekesszel es csak utanna a idot. Te meg forditva. De csak a vegeredmeny a lenyeg nem a technika :)

 4. A mélységélességgel akkor szoktam játszani, ha fontos, hogy mi legyen éles, mi homályos. Sötétben inkább a záridőt piszkálom, az ugyanis egyértelmű: meg tudom tartani kézből, vagy sem?

 5. Ötletes :) Tetszenek.

  Csak érdekességképpen, ezt általában 2. redőnyre történő vakuszinkronnal “szokták” megoldani. Mondjuk ehhez állvány kell (a fenét, elég egy stabil pont, vagy egy kis babzsák).

  Itt a technikáról: http://www.fotonlog.hu/2008/09/esti-fotk-avagy-mi-az-2-redny.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *