Eseutil XP alatt?

Bármilyen furcsa, de van. És időnként szükség is lehet rá.

A mostani hétvégét arra szántam, hogy kiépítsek otthon egy tesztkörnyezetet – elvégre nem élet az élet házi Exchange szerver nélkül. Virtual PC, Virtual Server van, idő szintén, akkor hajrá.
Az első meglepetést a Virtual PC okozta, ugyanis nem tudta bebootolni a virtuális gépet a telepítő cédéről. A cédé jó volt, a host gép be tudott róla indulni, a virtuális gép beállításai jók voltak – mégse. Mindegy, vacak 2004-es termék, lássuk a nagytesót.
Csakhogy ehhez előtte IIS-t kell telepíteni az XP-re. És rögtön az elején belefutottam egy dilemmába. Ez ugyanis még egy olyan oprendszer, mely sp1-ként települt és később lett rárakva az sp2. Milyen cédét adjak neki, amikor IIS-t akar telepíteni: sp1 vagy sp2?
Végül sp2-t adtam neki, de nem fogadta el. Gondoltam, mielőtt kipróbálnám az sp1-et, megpróbálom megetetni vele az önálló sp2 csomagot. Ez meg is volt valahol. Alig háromszor-négyszer kellett lefuttatnom, mire beugrott a varázslatos -x kapcsoló, amely csak kitömörít. (Korrektek voltak a fiúk, a /?, -? kapcsolókra simán elindult a telepítés. Ennyit a felhasználóbarátságról.) De ez a könyvtár sem tetszett az IIS telepítőnek. Végső elkeseredésemben beadtam az sp1 telepítőlemezt, de az sem volt elég jó.
Itt kezdtem el nagyon nem érteni a dolgot. Aztán a fejemre csaptam: az a hülye a staxmem.dll-t keresi, az összes telepítőszetben meg staxmem.dl_ van. Lehetséges, hogy ezen hasalna el a mutatvány? Ahogy visszaemlékszem, ez nem szokott problémát okozni – de tegye a szívét a kezére az, aki negyed másodpercnél tovább szokta figyelemmel kísérni az ilyen üzeneteket. Lehet, hogy most, pont most csúszott porszem a gépezetbe? És ha igen, mi a teendő? Átnevezhetem simán a dl_ fájlt dll-re? Vagy igyak inkább előtte egy fröccsöt?
Végül az lett a megoldás, hogy ittam egy fröccsöt és közben eszembe jutott, hogy még meg sem kérdeztem az esetről Gugli barátunk véleményét. Hiba volt. A korrekt esetleírás, a megoldási javaslattal, itt található.
Azért röviden összefoglalom.
Van egy secedit.sdb adatbázis valahol a %windir% valamelyik bugyrában. Ha ez megsérül, akkor az IIS telepítő nem fogad el bizonyos dll-eket. Hogy miért nem? Nincs hozzá gusztusa. Mittudomén. Azt se tudom, mitől sérülhet meg. Én egész biztosan nem szoktam kötekedni vele.
Imhol a gyógyítása:
esentutl /p %windir%\security\database\secedit.sdb
És ennél a sornál kezd el jojózni egy Exchange adminisztrátor szeme. Mi van? Eseutil? Az XP-ben?
Bizonyhogy. A név egy picit mutálódott, de a paraméterezés már ugyanaz. És az adatbázis kiterjesztése is beindíthatja a szabad asszociációs folyamot: mdb, edb… sdb… ez bizony JET típusú adatbázis lesz. Aztán amikor az enter lenyomása után megjelenik az a bizonyos rettegve utált karakteres bitkolbász, akkor már egész biztosan tudhatjuk, hogy a deja vu érzésünk helyénvaló volt.
Mellesleg a módszer működik.

4 Comments

  1. bootolas ugyben a CD menuben jartal?

  2. Ha a virtuális gép CD beállításaira gondolsz, akkor igen. De ott csak annyit lehetett piszkálni, ha jól emlékszem, hogy primary v. secondary legyen. Ezeket ki is próbáltam, de semmi változás nem történt.

  3. nem a beallitasok, hanem az adott vgep elinditasa utan az ablak menujeben a CD menupont (use physical x drive, stb.).

  4. Az mondjuk kimaradt, valahogy számomra nem tűnt logikusnak, hogy ott is legyen egy CD menű, ne csak a virtuális gép beállításai között.
    Ma pusztán kiváncsiságból újból felraktam a Virtual PC-t, beállítottam itt, hogy használja a CD olvasót – de ugyanúgy nem tudta bebootolni a telepítő cédét.

Leave a Reply

Your email address will not be published.