Új seprő nem áll meg

Ma reggel megvolt az első közös súlyzózás is. (Húsz perc kettlebell.) Háát, ezek nem a Polar óra dicső percei. Azt sejtettem, hogy veszíteni fog, hiszen itt csak pulzusmérés lesz, abban meg egy mellpánt ezerrel pontosabb, mint egy csuklón mérő optikai. A kérdés csak az volt, hogy tisztes vereség, vagy megalázó tizenkettőnull?
Nos, inkább az utóbbi. Sajnos. A furcsa az volt, hogy pánt nélkül a Polar óra pontosan annyira volt használhatatlan, mint korábban a Garmin, szintén pánt nélkül. Ez viszont előrevetíti, hogy ha ez az óra marad, akkor venni kell ehhez is pántot. Igaz, itt van karpánt is, állítólag a műfaj legjobbja. Viszont futásparamétereket nem tud.

Hogy számszerűsítsem is egy kicsit az eltérést. Harmadik gyakorlat. Utána 20 másodperc szünet, majd jön a negyedik gyakorlat.
A Polar óra végighisztizte az első 3 gyakorlatot. A harmadikban konkrétan 155-ös pulzust mért. Nagyon magas, különösen az elején. A negyedikben aztán megcondolodott és visszaesett 85-re. Ami meg durván alacsony. Különösen 15 másodperc alatt. Majd utána, a hátralévő nyolc gyakorlat során egyszer sem ment 120 fölé. Ami meg elképzelhetetlen.
Ehhez képest a Garmin által mért értékek szép lassan, egyenletesen mentek felfelé. A harmadik gyakorlatban volt 133, a negyedikben 138, az utolsónál kúszott fel 147-re. Teljesen hihető.
Ezek az értékek nyilván megjelentek a kalóriaszámolás pontosságában is.

Ami viszont megmosolyogtató, az az, ahogy az egyes gyártók hozzáállnak a méréshez. A Garmin szikáran közölte, hogy ez nem volt túl fényes, a Training Status értéket visszavette 493-ról 481-re. Legközelebb igyekezz jobban, fiam. A Polár még nem tanult meg engem, még nem ad Cardio Load Level értéket, de erre a röpke 20 perces gyakorlatra is megajánlotta a napi aktivitásigényem 31%-át. A tegnapi napra a Garmin 2796 kilokalória energiafelhasználást mért, a Polar 3417-et. Azaz még ha el is bizonytalanodnék a Polar méréseinek pontosságában, ez az óra inkább dicsér. A Garmin meg inkább büntet.

Persze, egyik sem jó. Valahol azt szeretném, ha egy óra azt mondaná, ami tényleg van.
De egyelőre ilyen még nincs.

1 Comment

  1. Nem is lesz soha. A kalóriafelhasználást az óra semmiképp nem tudja megmondani, csak nagyon durván saccolni. Aminek meg igazából kevés értelme van. Főleg nem érdemes a kajálásnál figyelembe venni. Az viszont furcsa, hogy ennyire eltér a két pulzusmérés. Nekem a Sigma óra mellpánttal és a Bip a csuklós méréssel közel ugyanazt mutatja. Hosszabb távon átlagolva meg pláne. És elég jól egyeznek a saját pulzusszámolásommal is. De csak futáskor teszteltem, és főleg amikor újak voltak az órák. Azóta elhiszem amit mutatnak. Ahhoz amire nekem kell, elég jó értéket adnak. Kényelmi okból a Bipet használom mindig, a mellpántosat csak néha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *