Megkövetem a sportórámat

Igen, ilyen is van.
Amikor ökörségekkel találkozom, felhúzom magamat, aztán nekiállok billentyűket verni és már pusztán az, hogy cirkalmas kifejezésekkel hülyét csinálok az órámból, megadja az elégtételt és lenyugszom.

Szerencsére van valami háttérben futó processz az agyamban és pár nap múlva bejelez, hogy Öreg, nem voltál teljesen korrekt.

Ilyenek következnek most, persze nyakonöntve technikai infókkal is.

Fura, nem? Az angolban sem az adat szónak, sem az információ szónak nincs többesszáma. Nálunk simán. Mi kevésbé vagyunk finnyásak.

1. Grand Canyon
Kezdjük azzal a track-kel, amikor mentünk lefelé a Grand Canyonba. A Relive videó alapján gúnyolódtam az órával, miszerint nézzétek már, mekkora hülye, leszaladt a szakadékba, utána meg felszaladt a szemben lévő falon.

Mea culpa. Mea maxima culpa.

Egyszerűen annyi történt, hogy a perem egyik pontján felszálltunk a buszra, leállítottam az órán a mérést, aztán leszálltunk a buszról a South Kaibab trail beszállópontján, én pedig visszaindítottam az órát. Az meg jobb híján összekötötte a két pontot egy egyenessel. Azzal, hogy a két pont között volt egy szakadék, melyet a busz lazán megkerült, azzal már nem foglalkozott. Azzal nekem kellett volna, csak az indulat köde mögött a finomabb lapértékelés valahogy elmaradt.

2. Azok a borzasztó mérések a napi futótávon.
A helyzet az, hogy ezekre nem igazán találok mentséget, szóval ezek tényleg szarok. De azért árnyalható a kép.

Kezdjük ott, hogy mi is a GPS? Oké, Global Positioning System. Csak hát a világ mára jóval bonyolultabb lett.
Tudni kell, hogy az eredeti, a GPS nevű gps, az amerikai technológia. Globális, azaz igyekszik az egész világot lefedni, de alapvetően amerikai.
Katonapolitikai szempontból ez nem feltétlenül megbízható. Egy esetleges konfliktus esetén az amcsik simán letilthatják a rendszer használatát más birodalmak számára. Éppen ezért ezek a más birodalmak nekiálltak kifejleszteni a saját globális GPS rendszereiket.

  • GLOONASS
    Ez az oroszok GPS rendszere. Globális, naná, de elsősorban Oroszországra koncentrál, emellett pedig Észak-Európára. (Nagyon beragadt az a finn fiaskó, mi?)
  • GALILEO
    Ez pedig az EU saját GPS rendszere. Még nincs teljesen készen, hiányzik néhány műhold az égről, de már használható.

Elméletileg – hangsúlyozom, elméletileg – bármelyik használható bárhol. Gyakorlatilag viszont… szóval nagyon nem mindegy, hogy az adott eszköz az adott pillanatban hány olyan műholdat lát, amelyekkel képes kommunikálni.

Sportórák esetében ezzel a beálítással túl sokat nem szoktunk foglalkozni. A legtöbbször ugyanis nincs vele mit foglalkozni. Az óra ismeri az eredeti GPS-t, azaz az amerikait, aztán ennyi.
Csakhogy a Fenix5 elméletileg egy szuper óra. Ez annyiból igaz is, hogy Garminék az égegyadtavilágon mindent belepakoltak. Igen, ez már helyből tudta a GPS mellett a GLOONASS-t is. Én pedig, amikor egyáltalán megértettem, mi is ez a beállítás, nyilván bepöttyintettem, hogy akkor nálam minden sporttevékenységnél legyen egyszerre GPS+GLOONASS. Mert az több műhold, nyilván pontosabb mérés.
Ja. A kurva oroszok.
Utólag belegondolva, azóta bolondult meg az órám. Azóta kezdett el itt az erdőben is hülyeségeket mérni. Utána mért elképesztő marhaságokat a Grand Canyonban.

Ami azért nem kicsit meglepő, mert ott aztán tényleg elemében kellett volna lennie az amcsi GPS-nek. Ugyanis elsődlegesen mindenhol azt használja – ki sem lehet kapcsolni – a GLOONASS csak másodlagos. Maradjunk annyiban, hogy az a sok meredek szikla, biztos az nem tett jót neki. (Csak akkor a többiek miért tudtak jól mérni?)

Nemrég vettem észre, hogy egy firmware frissítéssel megjelent az óra menüjében a GALILEO is. Tehát az európai. Szépen átpötyögtem minden sporttevékenységnél, hogy innentől inkább a GPS+GALILEO kombinációt szeretném használni. Ez nem volt túl régen, de azóta olyan pontos track-eket látok, hogy örömömben könnyezik a szemem. Futásnál például nem tudom megmondani, hány kört futottam, mert pontosan fedik egymást a vonalak. Kerékpárnál még azt is látom, mikor kerültem ki egy huplit a járdán.

A magam részéről még nem nyugodtam meg teljesen, túl szép lenne, ha minden hibát erre a beállításra lehetne kenni. De pusztán az a tény, hogy az óra képes bravúrosan pontos mérésekre is, már felcsillantja a reményt.

[Update]
Nos, ennyit a reményről.

Itt látható az a track, amely optimistává tett. Senki nem mondaná meg első ránézésre, hogy két kör volt.

Itt pedig a ma – azaz szerda – reggeli track. Megint vacak. Eleve száz méterrel hosszabb, meg vannak benne hajmeresztő cirkalmazások.

12 Comments

  1. És ilyenkor szoktak az informatikusok összekacsintani, hogy “user error” :)

  2. Szerintem nem olyan vészes a második se. Egy hurok van benne, de az se torzít a teljes eredményen olyan sokat. Amatőr edzéshez nem kell ennél jobb. Szerintem. Az ennél nagyobbakat meg megigazítom Runkeeperben, oszt jónapot.

    És nem a kütyü, meg a szenzorok a hibásak itt, nagyon kis mütyürkébe vannak zsúfolva, ahhoz képest szépen muzsikálnak, de hogy nincs egyetlen app vagy sportoldal se, ahol rendesen útvonalra húznák és regressziós görbét fektetnének rá, az szégyen.

    • Azért nem is olyan kevés. Egy száz méteres ‘kitérő’, melyet 0 másodperc alatt futottam le. Eléggé belenyúl a végeredménybe.
      Ráadásul – habár ez a fenti bevágásból nem derül ki, de a lentebbi linkből igen – ez egy óriási áttörés volt. Pontosabban lett volna. 2013 óta futok, több-kevesebb rendszereséggel és most volt előttem a lehetőség, hogy áttörjem a 6 perc/km korlátot a megszokott 3,6 kilométeres távomon. Soha nem futottam még ilyen tempót az életemben. Sajnos publikusan nem látszanak a köridők, az utolsó 700 méteres darabon 5p22mp/km időt futottam, azaz magamhoz képest sprinteltem egy hatalmasat a végére. Pontosan azért, mert láttam az órámon, hogy most van itt az esély betörni 6 alá. Sikerült is, a vége 5p59mp/km lett, azaz ha egy hajszállal is, de áttörtem.
      Ne tudd meg, milyen boldog voltam, amíg hazafelé sétáltam.
      Aztán mennyire lelombozódtam, hogy el lett cseszve a mérés. Ha tudtam volna, hogy mi történt, megnyithattam volna korábban is a hajrát. De nem tudtam. Most pedig ez a gyönyörű rekord megy a levesbe.
      https://www.endomondo.com/users/5813284/workouts/1302561025

  3. Mondjuk azért a Vivicitta utolsó 2 kilométeret nem kellett volna levágnia a Bipnek :-)

  4. De JoeP, te tudod a valosagot, a meres hibas. Igazitsd ki a meresi adatokat, hogy fedjek a valosagot.

    • Nem érted. Az, hogy a mérés hibás, csak otthon derül ki. Amikor sportolsz és összahangolod a teljesítményedet az órán kijelzett értékekkel, az meg ott, az akció közben van. És ha rossz a mérés, akkor rossz lesz a stratégia is.

  5. Na ilyeneknél igazítok rá Runkeeperrel (lehet más GPX-szerkesztő is), és akkor a teljes távra vetített tempó jó. A köztesek sajnos nem, mert buták a programok.

    Arról meg hamar leszoktam, hogy futás közben az eredményt figyeljem. Max. néha a pulzust, de inkább azt se, és minden riasztás kikapcsolva, tempó, pulzus, idő, mind. Amit figyelek, az a heti, havi futásmennyiség. És hogy a naplóban minden napra legyen ott a pötty. Ez már elég motiváció nekem, az egyes futások rekordjai nem annyira érdekelnek. A tempo trendje igen, a résztávok egyenletessége igen, de csak utólag. Előnye ennek, hogy gagyibb óra is elég :-)

    • Általában én sem nézegetem, de most rá szeretnék állni a ‘kifutok a világból’ tempóra és ezt meg kell találnom. (Nem kicsit ironikus, hogy a fenti futás is így indult, csak éppen sokáig nem néztem az órára, amikor meg igen, akkor már volt olyan jó a részeredmény, hogy inkább megtoltam.)

  6. Ez egy elég jó oldal szerintem a max. pulzusról, kicsit értelmesebb számokkal, mint a 220-életkor, ami nálam nagyon nem stimmel.
    https://www.bergfreunde.eu/heart-rate-calculator/

    Én is dolgozom a hosszabb távokon, de messze még a látóhatár. Egyelőre 12 megy, 15 is egyszer, akkor elfáradtam, de nem merültem ki. Majd ha könnyedén megy, akkor lépek a hosszabb felé. Hétköznapi futásoknál a tempóm 7perc/km körüli a Vivicitta 10 km-en 6:38 perc/km volt.

    • Én ezt az egész pulzuszónázást hagytam a fenébe. Igen, megtaláltam a belinkelt eljárásokat, egy időben számolgattam is velük, de… nem csak a max pulzusra létezik több alternatív képlet, hanem a zónák felosztására is, méghozzá elég komoly eltérés van közöttük, másrészt meg – finoman szólva – a mérések sem tekinthetők pontosnak, szóval szvsz nincs értelme túl sok szellemi energiát beleölni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *