A sportórám és a lehetőségeim

Ez is egy régi-régi visszatérő téma. Megunhatatlan. Legalábbis számomra. Remélem van legalább egy olvasó, aki hasonlóképpen gondolkodik.

Arról van szó, hogy Amerikában nagyon berágtam. A Grand Canyon túra életem legjobb túrája. Az volt tíz évvel ezelőtt és az volt idén is. Régebben nyilván nem volt semmilyen GPS eszközöm, idén viszont garmadával. Trekkeltem a Fenix5 sportórával, trekkeltem a túragps-szel és trekkeltem mobilon a Locus-szal. Az utóbbi kettő jól is sikerült. A sportóra viszont gyalázatosan leszerepelt. Csak éppen a Relive kizárólag ebből volt hajlandó animációt készíteni, a többiből nem. Hiába töltöttem fel mindet a Garmin Connect-re, úgy érezte, hogy egyszer már megcsinálta, többször nem fogja.
Amikor azt mondtam, hogy gyalázatosan leszerepelt, nem vicceltem. Ahogy korábban is írtam: 16 kilométer helyett 26 kilométert mért (összevissza ugrálva a sziklákon), 1300 méter szint helyett 130-at. Egyszerűen elfogadhatatlan.

Na jó, ne csak a levegőbe beszéljek, megmutatom.
South Kaibab trail
Vedd észre, hogy még csak a peremen sétáltunk, de az óra úgy érezte, hogy leszaladtunk a sziklafalon a mélybe, majd a szemközti sziklafalon visszaszaladtunk. Csak úgy, bemelegítésképpen. Aztán az utolsó szakaszon sem győztem fel-alá rohangászni a sziklafalakon. Mármint szerinte.
Bright Angel trail
Itt meg, mint valami hülyegyerek rohangásztam a völgy helyett a völgy falain. Szerencsére(?) az óra legnagyobb ökörségei nem érzékelhetők, a Relive gyalázatos megjelenítése miatt az utolsó, 900 méter szintkülönbségű túraútvonalból semmi nem látszik.

Ehhez vedd hozzá, hogy időnként még itt, az erdőben, egy pimfli futásnál is mekkora homályokat mért.

Majd az egyik kettlebell gyakorlat során végképp elveszítette a kapcsolatot a pulzusmérő övvel. Kipróbáltam mindent, még éjfélkor a kecskeáldozatot is, de semmi. Végignyomtam a gyakorlatot csuklón méréssel, a szokásos 200 kalória helyett 60-at mért. Érted? Ha nincs rajtam az öv – márpedig kajaktúrán, bringatúrán, gyalogtúrán nem hordom – akkor 66%-os hibával működik. Ennél az is jobb lenne, ha egy véletlenszámgenerátor saccolná meg a végső értéket.
Na, ekkor lett annyira tele a tököm, hogy azt mondtam: csere.
Igen, kinyomoztam, hogy két év a garancia, elméletileg vissza is tudnám adni, de immár annyira meggyűlöltem, hogy egy vadonatújra cseréltet sem tudnék, nemhogy szeretni, de elfogadni sem. (Arról nem is beszélve, hogy mennyi nehézségbe ütközne a hibák dokumentálása. Ugyanis nem mindig ennyire szar. Csak akkor, ha fontos lenne a pontos mérés.)

Oké. Nézzük, mit tud jelenleg a konkurencia a Garmin Fenix5 órával nagyjából azonos kategóriájú sportórák területén.

A Fenix5 jelenleg olyan 160e forint. (Már ha lehet kapni, mert mára már csak Fenix5 Plus van, 230e körül.) Ebben a ligában játszik a Suunto legújabb csodaórája, a Suunto 9 Baro (200e), illetve a Polar legújabb csúcskategóriájú órája, a Vantage V (160e).

Első ránézésre mindkettő nagyon jó. A Suunto bizonyos beállítások mellett képes 120 órán keresztül mérni. Ez valami elképesztő érték. A Polar nekem pedig mindig is a szívem csücske: egyszerűen látom, hogy Nej mennyire imádja az M430-as óráját, mennyire elégedett vele. A Vantage sorozat pedig gyakorlatilag a 430-as (pontosabban a V800-as) alapjaira épült új csúcsóra.

Nézzük meg mindkettőt alaposabban.

Suunto 9 Baro

Rögtön az elején a hidegzuhany. Ha a klasszikus 1 másodpercenkénti mérést használom, akkor az üzemidő 20 óra. A Fenix5 üzemideje, hasonló beállítással 25 óra. Hmm. Viszont… a Suunto tud egy bravúros trükköt. Képes GPS nélkül is pozíciót mérni. Azannya. Azt írja az internet, hogy a mindenféle szenzorokból (barométer, mozgásérzékelő) ki tudja számolni, hol vagyok, nem kell hozzá GPS. (Pontosabban induláskor nyilván kell.) Mondjuk így már érthető a durván magas üzemidő. Ha csak percenként mérek a GPS-sel, akkor sokkal tovább tart a szufla. (A tesztek szerint egyébként elég jó a pontosság. Ha nem csinálok gyors. éles kanyarokat, akkor oké.) De azért vegyük észre, ez nem mérés, ez saccolás.
Aztán jött a feketeleves.
– Az óra ugyan méri 7/24-ben az egészségügyi adatokat, de semmilyen módon nem szinkronizálja át. Sehová. Az órán meg tudom nézni, máshol nem. És az órán is csak egy ideig. Kapásból kizáró tényező, azaz stopper.
– Alváselemzés gyakorlatilag nincs. Stopper.
– A csuklón mérés nem túl pontos.
– Habár össze lehet lőni mobiltelefonnal, be is lehet állítani a mobilos értesítések megjelenítését, de az időt nem szinkronizálja. Csak. Ha időzónát váltottál, akkor kézzel kell utánahúznod az órát.
– Jelenleg két szinkronizáló alkalmazás is létezik. Egy új, mely még a fasorban sincs. Gyakorlatilag használhatatlan. Egyszer majd jó lesz. Meg van egy régi, amely _már_ nincs a fasorban. Nem túl biztató perspektíva.
– Csak Bluetooth van, ANT+ nincs. A BT pedig jelenleg még tré. (Ahány gyártó, annyi szabvány, nincs semmi átjárhatóság.)

Akit részletesebben is érdekel a dolog, itt van DC Rainmaker elemzése.

Polar Vantage V

Itt rögtön egy bonyolítás. A Vantage-ből van V jelű és M jelű is. Az utóbbi kevesebbet tud (pl. nem számol regenerálódási időt), és kisebb az üzemideje is, ellenben feleannyiba kerül. Azaz csak 80-90e forint. Nem tűnik rossz kompromisszumnak. (1 másodperces mintavétellel az M jelű mér 30 órát, a V jelű 40-et. Csak szólok, hogy a Fenix5 25 órát tud. Azaz a Polar órák nagy hátrányát, az alacsony üzemidőt mindkét óra kiküszöböli.)

A gond nem itt van. Nézzük részletesebben.

– Az m430-as hátán hat érzékelő van, a többi óránál megszokott három helyett. Ráadásul a Polar belenyúl a mérésbe is, az izzadással, elmozdulásokkal korrigál. Emiatt olyan szenzációsan jó még csuklón is az m430. Nej abszolút nem is használ övet. A Vantage esetében már nem ilyen jó a helyzet. Négy nagy és kilenc kicsi érzékelője van és pluszban még egy, nem működő. A Polar azt állítja, hogy a 13 érzékelő is bőven elég, azért nem üzemelték be a tizennegyediket.

Háát…

A valóság az, hogy a Polar rohadt sokat számol. Rohadt sokat nyúl bele a mérésekbe és rohadt sokat ír át bennük. Az, hogy ezt a GPS mérésekkel is megteszik, még valahol érthető. Aki vacakolt már ilyenekkel, láthatta, hogy a GPS mérések eléggé esetlegesek, nem árt, ha a mozgás folyamatosságából fakadóan korrigálják a mérést, kerekítik a trekket. Csak éppen a Polar trekkje túlságosan is kerek.
Ami viszont már tényleg durva, az az, hogy a pulzusmérésbe is belenyúlnak.

Oké, nem adom az ártatlan szűzlányt. Csuklón történő mérés (OHR, azaz Optical Heartbeat Rate, azaz optikai pulzusmérés) esetén muszáj belenyúlni, mert a csukló az a testrészünk, ahol a legnehezebb, majdhogynem lehetetlen optikai módon valós pulzust mérni. Elég kellemetlen, hogy úgy alakult a civilizációnk, hogy ott hordjuk az óránkat.

Szóval belenyúl a Polar is. Nem kicsit. Nagyon. Oké, ez valamennyire nem gond. Az már igen, hogy még így is borzalmasan vacak a mérés.

Mint amikor mi az egyetemi években levonultunk a mérőcsoporttal a Sport étterembe kocsmába géptan jegyzőkönyvet írni a laborgyakorlatról és addig alakítgattuk a ténylegesen mért értékeket, amíg azok az elvárt diagramokat adták ki.
Nos, a Polar ugyanezt csinálja, csak kábé tíz sör után.

– Ez sem kezel ANT+ eszközöket.
– Nincs smartphone notification. Ezt… ezt már hogyan? Helyből egy stopper.

Hjaj. Nos, azt kell tudni, hogy a Polar igencsak kutyafuttában dobta piacra a szériát és egy csomó dolog nem került bele helyből. Aztán a későbbi frissítésekben tették bele. Ilyen a Phone Notification is, mely a v3.0 verzióban jött ki idén februárban. De jelenleg már van.

– Viszont óriási piros pont, hogy mér úszás közben is pulzust. (Nem ANT+, nem Bluetooth, egyedi rádióhullámok.) Rögtön mellé egy fekete, ugyanis a H10-es mellpántja képes eltárolni úszás közben is a pulzus értékeket (mint a Garmin HRM-SWIM, vagy HRM-TRI), az óra viszont szarik rá, nem képes kiolvasni.

Összességében ennél az óránál is csak azt tudom mondani, olvasd el DC Rainmaker tesztjeit:
Polar Vantage V
Polar Vantage M

Külön felhívnám a figyelmedet az M óra összefoglalójára, ahol DCR kiemeli, hogy a Polar pozíciófogásából valójában semmi nem jött be: nem az övé lett a legpontosabb óra (sőt) és nem az övé a leghasználhatóbb (azaz profiknak leginkább bejövő) teljesítményelemzés sem. Na most nekem viszont pont ez a kettő számít. Számítana.
De még tanulságosabb a hozzászólások átnyálazása. Az írás olvasásakor nem csak nekem tűnt úgy, hogy DCR kolléga némileg elfogult. Három órát tesztelt párhuzamosan, egy Garmin órát mellpánttal, egy gagyi órát és a Vantage M órát csuklón. A mellpántos óra nyilván leverte a mezőnyt, de értelemszerűen kellett valami, ami a valóságos értéket méri. A gagyi óra annyira gagyi volt, hogy legtöbbször be sem tudta fejezni a mérést. A Polar viszont – szerintem – egészen jókat mért, legalábbis abból kiindulva, hogy a Fenix5 órám mekkora homályokat mért volna csuklón ebben a tesztben. Nem éreztem úgy, hogy a Polar megérdemelte volna ezt a kemény ledorongolást.
Nem írom le a teljes vitát, csak a lényeget. DCR azt állította, hogy a véleményét nem csak erre a pár mérésre alapozta. Két hónapig hordta az órát, rengeteg más órával is összehasonlította, igaz, nem tesztkörnyezetben. Ebből jött ki az, hogy a Polar sokszor mért hülyeséget.
A konklúzió pedig… hosszú. De nekifutok.
A csuklón történő optikai pulzusmérés majdhogynem lutri. Minden embernek másféle csuklója van. Ha a tiéd jó, akkor jó eredményeket kapsz. Ha nem jó, akkor ha meggebedsz sem lesz jó a mérés. DCR elismerte, hogy az övé kifejezetten jó. (Valamelyik óragyártó cégnél bemérték.) Nem is kell messzebb menni, neki a Fenix5 kiváló értékeket mért. Az, amelyik nálam 66%-os hibával működik. Tehát ha ehhez képest mér nála a Vantage M rosszul, akkor nálam kifejezetten katasztrofális lenne az eredmény. Nem szabad beleesnem abba a hibába, hogy nekem bőven jó lenne az a pontosság, melyet _nála_ mér a Polar csuklón. Nálam nem fog.
A vitázók többsége ugyanebbe a hibába esett bele. Volt, akinek bevált az óra, volt akinek nem. Nyilván megint az adott ember csuklója döntött.
Egy dolog viszont egyértelműen lejött az eszmecseréből: a Vantage sorozat pontossága meg sem közelíti az M430-as óra pontosságát. Nagyon sokan váltottak egyikről a másikra és a legtöbben határozottan ezt tapasztalták. Azaz a Polárnak sikerült öt évnyi munkával a hat érzékelős, nagyon jó mérésből elfogadhatatlan mérést produkálnia. Tizenhárom érzékelővel. Akárhogy is nézem, ez azért bravúros mérnöki teljesítmény.
Ja, és a kettő közül a Vantage M mér pontosabban. A Vantage V még rosszabb.

Nos, akkor végülis hogyan állunk?

A Suunto egyetlen nagy előnye a 120 óra üzemidő. Csakhogy ez relatív. Ha ugyanúgy másodpercenként mérek a GPS-szel, akkor a Fenix5 már tovább bírja öt órával. (Suunto 20 óra, Fenix5 25 óra.) Ráadásul a Fenix5 esetében is tudom csökkenteni a mérési frekvenciát, igaz ez nem tud GPS nélkül saccolni. (Habár mintha az UltraTac mód a beépített giroszkóppal valami ilyesmit csinálna. Mondjuk a tapasztalatok alapján nem túl hatékonyan.)
Viszont kell-e ekkora mérési idő?
Nálam a legnagyobb igénybevétel a Balaton körbeevezése. (Illetve összel lesz egy monstre bringatúránk, de még nem járunk ott.) Az evezés 5 nap, naponként 10 órányi mérés. Ez azt jelenti, hogy elég egyszer feltöltenem nagyjából féltávon az órát, ami kábé egy fél powerbank. Nekem meg van négy. Még ha bekalkulálom a mobiltelefont is (ugyanúgy 2,5 nap üzemidő), akkor is tisztán van két hét üzemidőm, külső áram nélkül. És akkor nem beszéltem még a Vantage szériáról, melynél a gyengébb 30 órát, az erősebb 40 órát tud mérni, másodpercenkénti frekvenciával. (Igaz, ezeknél nem lehet frekvenciát állítani.)

A másik véglet Nej Polar M430-as órája, mely olyan 5-6 órát tud mérni, azaz egy egész napos túrán neki már ebédszünetben töltenie kell powerbank-ről.

A lényeg: a Suunto előnye egyedül olyan ultramaraton sportolóknál jön elő, akik egy lendülettel többet sportolnak, mint 25/30/40 óra.

Én nem ilyen vagyok.

Aki ismeri, azt gondolom nem lepi meg: Pócza Lacinak ilyen órája van.

Azt, hogy a Vantage miért nem jó, azt már kifejtettem. Azt is, hogy a csuklóm miatt valószínűleg életem végéig mellpánt általi pulzusmérésre itéltettem. Legalábbis ha nem fejlődik valami forradalmit a technológia. (Mondjuk kitalálják, hogy az egyik vállamra tegyek egy kecskebékát, amelyik pont olyan üttemben csetteg, ahogy a szívem ver, a másik vállamra meg tegyek egy akusztikus érzékelőt, melyet pontosan belövök a kecskebéka hangjára.)

Illetve, hogy teljes legyen a kép. Vannak karra csatolható pántok (Optical HR Armband). Ezek egy egészséges kompromisszumot jelentenek. Nem érzékenyek a nedvességre (mint a mellpántok), nem kínozzák a női sportolókat (mint a mellpántok) és tökéletes pontossággal mérnek (nem úgy, mint a csuklón optikailag mérő órák).
A helyzet ugyanis egy kicsit bonyolultabb annál, mint amit eddig vázoltam. DCR Fenix5 tesztjéből kiderül, hogy a az óra futáskor gyakorlatilag tökéletes pulzust mér, kerékpározásnál viszont tragikusat. A problémát a rázkódás okozza: ekkor fals fényt kapnak az optikai érzékelők és elmennek a málnásba csemegézni. Ugyanez a probléma a kajakozással és a súlyzózással is. Azaz lehet, hogy annyira nem is katasztrófa a csuklóm, csak éppen futásnál HRM-RUN övet használok (mert igyekszem tökéletesíteni a stílusomat), minden másnál meg… a fals fények miatt az OHR szar, tehát kénytelen vagyok övet használni.
A súlyzózás, a kerékpáros edzés nem gond, felveszem a mellpántot. Ellenben kajaktúrára, bringatúrára lehet, hogy megoldás lenne egy karpánt. Mármint, ha érdekelne ennyire a dolog.

Még egy érv. Ugyan rossz pontnak vettem, hogy egyik óra sem ismeri az ANT+ protokolt, de a Bluetooth Smart akár még jó is lehet. Jelenleg az a helyzet, hogy a Fenix5 elméletileg tud ANT+-t is, meg Bluetooth Smart-ot is.

Sensors: Added Bluetooth Smart sensor support (HR, Power, Speed, Cadence, Footpod)

At present, the Fenix 5 supports the following sensor types:

Bluetooth Smart Cycling Speed-only, Cadence-only, and Speed/Cadence Combo Sensors
Bluetooth Smart Cycling Power Meters
DCR teszt

Ezen felbuzdulva rendeltem az Amazonról egy akciós Power/Cadence/Speed szenzorcsomagot (Bluetooth Smart) a bringámra. (ANT+ változatban kétszer annyiba került volna.) Habár előtte próbáltam kinyomozni, hogy működnek-e ezek az órámmal, de nem találtam semmi infót, eltekintve DCR irásától. (Ahol a fényképen konkrétan szerepel is az enyém.) Megvettem. Megjött. Azóta is ott vigyorog a csomag a polcomon. Az óra nem látja egyiket sem. Mert az egyik így okos, a másig meg úgy smart.

Nos, ebben jelenthetett volna változást bármelyik is a fenti két óra közül. Mert lehet, hogy ezek már ugyanazt a Bluetooth-t beszélik. Lehet. De nem rizikóztam meg.

Időközben kiderült, hogy az órám és az övem azért nem látták egymást, mert az övben lemerült az elem. Ez jó ideig eszembe sem jutott. Valahogy úgy gondoltam, hogy az övben lévő gombelem élettartamig jó. Nem. Ez egy HRM-RUN öv, rengeteg adatot mér, emiatt le is merül. Valószínűleg ezért is vacakolt már egy ideje. Elemcsere után kapcsolódik, mint a kisangyal.

Szóval ültem és nézegettem az órámat. Nem szeretem, sőt, utálom, de úgy néz ki, megmaradunk egymásnak. Egy akármilyen cseréből biztosan nem jövök ki jól anyagilag és az új óra sem lesz jobb.

Oké. Barátkozzunk. Elvittem futni.
Erre mért egy akkora nagy homályt, hogy szemem-szám kettéállt.

És ebben nem az a tragédia, hogy mért egy borzasztó nagy baromságot, hanem az, hogy az óra ezt a mérést valódinak fogadja el. Berakja a sorba, folyamatokat épít rá, állapotváltozásokhoz használja, edzettséget számol belőle. Egy ilyen barom mérés legalább egy hónapra elront minden más mérést.

Akkor meg minek?

18 Comments

  1. A vicc az hogy ennél bármely korábbi Samsung vagy LG telom jobbat mér, talán még a HRM-el is elboldogulna ha van pánt…

  2. Továbbra sem értem, hogy mire jó neked a GPS egy sportórában – nekem ez teljesen felesleges funkciónak látszik. Emellett csökkenti a lehetséges üzemidőt is.

  3. @UnA Én egy Amazfit Bippel futok meg egy névjegykártya méretű butafonnal. A GPS azért kell, mert magától vannak részidők, amit a stopperen sokszor elfelejtek rögzíteni.

    Eltáncoló mérések vannak néha, de általában elég nekem a pontossága. Ha nagyon rossz, akkor a Runkeeperrel megigazítom és exportálom, az megy fel a Stravára.

    Én is el bírok tökölni egy kütyüvel, de te tényleg nem vagy semmi :-) Az is igaz, hogy a nagy túráid, és videóid miatt neked sokkal jobban kell. Meg aztán engem az ilyen mókusvakítások, mint alváselemzés, meg regeneráció nem igazán érdekelnek. Első ránézésre is elég gyenge algoritmuskák. Sokkal jobban örülnék, ha a GPS adatokra, pláne szerkesztés után, lenne egy rendes regresszió és egy újraszámolás.

    • Vannak olyan funkciók, amelyek ránézésre lényegtelenek, aztán kipróbálod… és beválnak. Az első sportórám (Garmin FR 230) például nem tudta a 7/24 mérést. Nem is érdekelt. A Phone Notifications-t is parasztvakításnak tartottam. Aztán elkezdtem használni és rájöttem, mennyire jó kis dolog ez. Ma már nélkülözhetetlen.
      Ugyanígy jártam a stressz-, illetve az alváselemzéssel.
      Persze, nem mindegy, milyen algoritmusok vannak mögötte. A jelenlegi órám ilyen szempontból kifejezetten megbízhatónak tűnik, az elemzések is komolyak. Ezt a részét soha nem is bántottam az írásokban. A stresszmérést többször is próbára tettem és egyből bejelezte, ha csak egy pohár bort ittam, azt is.
      Mindenkire más érvek, más prezentációk hatnak, nekem, mint mérnökembernek a számok adják a bizonyságot. És amióta látom, mit csinál a szervezetemmel akár a bor, akár a szivar, határozottan berántottam a féket. Szvsz már csak ezért is megérte.

      • Ez a mérnökember titulus is csak egy önigazolás, elvileg én is az volnék *papíron*, de abszolút nem érdekel :)

        A mobilos értesítéseket, pedig azonnal kikapcsoltam, mert (1) zavar, hogy zizeg (2) fontos észrevenni, hogy talán mégsem vagyok ennyire fontos ember, hogy nem csak a mobil zaklat folyamatosan, de még egy kütyü, ami a karomra van láncolva. :)

      • Rosszul állsz hozzá. A Notification éppenhogy segít abban, hogy eltávolodj a kütyüktől.
        Nálam ez így néz ki:
        – Telefon vagy lehalkítva, vagy Don’t Disturbe módba kapcsolva.
        – Telefon nem rezeg.
        – Telefon legtöbbször zsebben. Ne is látszódjon.
        – Telefonon alaposan megszűrve, melyik app küldhet értesítéseket.
        – Karóra nem pittyeg, csag rezeg.
        – Karórán még a szűrt értesítések is tovább lettek szűrve.

        Azaz bárhol vagyok, bármit is csinálok, ha történik valami közepesen fontos a telefonon (másminden ugye le van tiltva), akkor nem történik semmi más, csak egy diszkrét rezgés a csuklómon, diszkréten rá tudok nézni (ez társaságban sem zavar senkit, egyszerűen csak ránéztem az órámra) és egy pillantással el tudom dönteni, hogy van annyira fontos, hogy most foglalkozzam vele, vagy ráér később.

  4. Nem lehet, hogy egyszerűen a Te órád hibás? Nekem is Fenix5 van, és szinte soha nem tapasztaltam olyan GPS gondokat, sőt kajakozás közben egészen hihető pulzus mérést produkál.

    • A GPS-re én is gyanakszom, de nehezen reprodukálható, emiatt nem merem visszaadni. (Nem tudom, mennyire szoktad a hapsi tesztjeit olvasni, nála rendszeresen előfordulnak olyan esetek, amikor kihagy a GPS, mindenféle óráknál. Szóval ez nem annyira ritkaság.)

      A HR mérés, az más. Övvel teljesen rendben van, ebből gondolom, hogy inkább a csuklóm geometriája okozza a hibás méréseket öv nélkül.

  5. Az értesítések, hívások jelzését én is szerettem, de nálam ott megbukik a dolog, hogy nem szeretek órát hordani. Csak futáskor van rajtam.
    Ha a többi dolog, amit mér, mutat mint motiváló erő segít, akkor hasznos és jó. Én is szeretem kicsit nézegetni a trendeket, statisztikákat, csak épp nem az órából jönnek az adatok hozzá. És azért nem is túl sok.

    • Ezt mondjuk megértem. Ez előtt az óra előtt 15 évig én sem hordtam órát. Igazából most sem úgy tekintek rá, mint órára, hanem mint egy egészségügyi monitorozó eszközre.

      • “hanem mint egy egészségügyi monitorozó eszközre”

        Erről beszéltem én is, de valahogy a többletfunkciók (amik nem jól működnek) inkább csökkentik az óra megítélését nálad.

  6. A hosszú, egész-napos túrák esetén én egy ócska tabletet használok trackelésnek. Ezt még a telefontársaság adta nekünk, mert szerinte ő jó fej, szerintünk meg egy rakat pénzt elköltöttünk náluk (más szerint meg már ők sem férnek el a sok béna tablettől). Hosszú akuidő, és megy rajta az endomondo. És a GPS is elfogadható.
    Mivel csak trackel, (tehát minden az elsődleges telefonról megy), estére jó, ha 10%-ot fogy az akuja.
    Egész napos túránál nem is kell, hogy 1 másodpercenként mérjen. Szerintem ha gyalogolsz, bőven elég az 1 perc is. Meg egy 20 km-es gyaloglásnál szerintem elég egy béna tablet trackelése is. Az úthoz.

    Ha sport, meg HR kell, meg ilyenek, az persze más.
    Ettől még persze gáz, hogy van 1 eszköz, ami csak trackel, 1 másik ami meg a pulzust méri, megint másik a lépésszámot, stb…

    Nekem csuklón mért már 230-as pulzust is a Samsung. De a legjobb, hogyha manuális mérést kérek, akkor mondja, hogy üljek le, ne mozogjak, vegyek mély levegőt, jajnemsikerültamérés próbáljamújra.. Sport után, mire sikerül a mérés, lemegy a pulzusom. Mikor meg nyugodt állapotú mérést kérek, tök ideg leszek, mire sikerül a mérés.
    Nálam ez csuklón mérés hobbi lett csak.

    Az miért jó, ha az órában ANT+ van? Én úgy vagyok vele, hogy mindenki gyűjti az adatokat, aztán a végén majd valamit összepakolok vele.
    Itt megint a túrára gondolok. A sport viszonylag rövid idejű, és akkor meg mellpántról mennek az adatok. Egyszer egymásra is raktam az óra és a mellpánt grafikonján. Volt olyan 4 másodperc, ahol a kettő találkozott…

    Nálam az óra egyértelműen a telefon távirányítója. Főleg napközben elég jól négyesben vagyunk: óra-telefon-számítógép-én. Ilyenkor a telefont alig nyitom meg. Az óra jelez (szintél alaposan szűrve, hogy mi az, ami tényleg fontos), és amit lehet a számítógépen csinálom meg. Hab a tortán egy Philips HUE, ami a bejövő üzenetek alapján változtatja a színét…
    Másik fő felhasználás, amikor este a gyerkőcökkel játszok. Akkor a telefon valahol a töltőn van. Az órán pedig látom, hogy érdemes-e felállnom, és elcammognom hozzá, vagy nem. 1-2 rövid válaszüzenet még az óráról is elmegy.
    Jó még arra, hogy az óráról indítom a telefonhívást, illetve nézem meg, hogy ki hív. A beszélgetés már a telefonról megy. Főleg, mióta a fél busz hallotta a beszélgetést, majd ordítva tanácsokat is kezdtek adni.
    Próbáltam még a zenét irányítani, de a Spotify app gyorsan lehúzza az akkumulátort. Meg voltak tv-telefon-óra összekötési akrobatikás is, amik bár látványosak voltak, de roppant haszontalanok. Így leginkább maradt az értesítések szűrése, prioritása.
    (meg jó játék a térkép is, ha nem húzná le az akkumulátort 1 óra alatt)

    A Relive meg szerintem pont azért jó, mert nem egy komoly dolog. Csak móka és kacagás, ahogy a kis pont fel-alá rohangál. Tehát azt azért nem érdemes komolyan venni. Látod a Bright Angel trail-nél is onnan mutatja, ahonnan éppen semmi sem látszik…
    Én ide az utazás után töltöm fel az endomondos trackeket. Nem engedem automatikusan. Mintha valami ilyen lett volna.. már régen csináltam..

    • Ember, ez akár önálló blogbejegyzés is lehetne. :)

      Tehát. Az eszközök számát igyekeztem csökkenteni. Drasztikusan. Az lebegett előttem, hogy lesz egy karórám és slussz. Utálok mobiltelcsivel futni, bringázni, kajakozni, az úszásról már nem is beszélve. (Hozzáteszem, hogy nekem az Endomondo is beállt időnként, ami utólag eléggé elkeserítő.)

      Az ANT+ azért kell, hogy az óra tudjon kommunikálni a külső szenzorokkal. Nem szeretek kyborg lenni, de mellpánt általában van rajtam, a bringámon pedig van egy cadence és egy sebesség szenzor. (Meg van még egy powermeter pántom.) Az utóbbiakat sajnos nem tudom használni, mert nem ANT+-oask, hanem Bluetooth alapúak, az órám meg másik BT-t beszél. Ha ANT+-osak lennének, ezek mind működnének.

      A Relive videókat arra használom, hogy ha látványosak, akkor belerakom az eseményről készült videóba. Ilyenkor kiábrándító az, ha egy kitett sziklafalon való túrázást a túloldalról akar megmutatni. (Lásd Amalfi-öböl, vagy a Grand Canyon.) Ekkor a videó kuka. Pedig a terep megérdemelné.

  7. A BT az BT, nem a szabvánnyal van a gond, hanem a Fenix 5-el :)
    Meg az újabb Android BT kezelésével, de azzal minden óragyártó küzd (ld. pl. Huawei/Honor támogatás fórum topicok)

    A Suunto 9 egy jó és megbízható óra, viszont:
    -Nagy
    -Nem kezel edzésterveket
    -Alváselemzés khm hiányos
    -Nincs mögötte webes backend (a Movescount-ot jövőre lelövik, a gyermekbetegségekkel küzdő Suunto app csak egy mobil alkalmazás)
    Ha lemented az edzéseket, fel tudod tölteni 3rd party oldalakra (pl. Strava, TrainingPeaks, Runalyze)

    A Polar Vantage széria pedig még most nincs készen szoftveresen, tele van hibákkal és hiányzó funkciókkal (v3.1.7 –
    sem a pulzusmérő része (ami 4 optikai szenzorból, 4 bőrkontakt érzékelőből és 9+1 LED-ből áll), sem a többi alapfunkció). Nekem is M430-om van és jelenleg nem tervezem az upgrade-et.

    Mondjuk nem értem, miért kell ragaszkodni a pulzusméréshez, ha van pontos optikai karpánt
    https://www.dcrainmaker.com/2019/03/polar-oh1-plus-optical-hr-sensor-in-depth-review.html

    Az OH1 és a H10 is képes már ANT+ -ra, szvsz hamarosan bejelentik a Vantage támogatást is…

    • A karpánt inkább a csajoknak jó a mellpánt helyett. Folyamatosan karpántot viselni nem akkora nagy élmény. (Én konkrétan elgondolkodtam, hogy a kajakozáshoz veszek karpántot, de aztán legyintettem, annyira azért még nem vagyok rákattanva a témára.)

  8. Futásnál nagyon-nagyon sokkal jobb csak órával futni, mint a féltéglányi mobillal. Fényképezni nem akarok, tehát semmihez se kéne a mobil. Biztonságnak, ha kell, hazatelefonálásra a névjegykártyás butafon bőven elég.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *