Vicces. Ja, nem.

Ugyanazon a futópályán. Ugyanazon a napon. (Egy óra eltéréssel.) Ugyanolyan tiszta, napos időben.

Nej trackje (3 kör, Polar M430 órával.)

Az én trackem (2 kör, azzal az ordas szar Garmin Fenix5 órával.)

Ezen a két ábrán látható minden, de tényleg minden. Hiába zsúfoltak bele Garminék a rohadt drága, csúcskategóriás Fenix5-be fitnesszprofesszori tudást, ezernyi számított mutatót, indexet, ha a mérés úgy szar, ahogy van. Ahogy mondani szokták, szarból csak szarvárat lehet építeni. Ezen a konkrét futáson például az óra – és persze a felhőben tanyázó fitnesszalgoritmus is – szétlelkendezte az agyát (és persze be is könyvelte), miszerint minden idők legjobb értékeit futottam. Pedig csak a mérés lett szar. A futás átlagos volt.

9 Comments

 1. Az app is lehet szar. Ugyanabból az adatból az egyik kisimítja a mérési hülyeséget a másik nem. Lásd tapiriik.com
  De nem vitatom, lehet hogy a Garmin kapásból szarul mér.

 2. Nekem soha nem csinalt ilyet a Fenix5, sot kifejezetten elegedett vagyok vele a Polar V800 utan. Bar sokan panaszkodnak forumokon a gyenge GPS vetele miatt. De azt kell mondjam, barmilyen orarol olvastam eddig forumot, mindig volt/van valaki, akinek a GPS pontossaggal/jel erosseggel van baja.
  Kicsit az az erzesem, hogy “szerencsesnek kell lenni” – ami nem lenne megengedheto felfogas ma.

 3. Nem csak a GPS-ről van szó. A csuklón mért pulzus köszönő viszonyban sincs a valósággal, olyan 20-30%-kal mér kevesebbet csuklón, mint pánton. A pánttal meg rendszeresen elveszti a kapcsolatot, ilyenkor hiába van rajtam a pánt, a csuklón mért értéket rögzíti. A hőmérőjéről még a gyártó is elismerte, hogy tervezési hiba, túl közel van a testhez, így inkább annak a hőmérsékletét méri, nem a külvilágét. Ehhez vedd hozzá, hogy hiába van benne Bluetooth, képtelen vele kommunikálni: egy bringás sebességmérő, egy ritmusmérő és egy powermeter fekszik a polcomon, mindegyik BT-s és az óra egyiket sem látja. Ez mind hardver hiba, olyan, amely jelentősen befolyásolja a mérést. Azaz megbízhatatlanná teszi az órát.

 4. Én úgy látom, valaki futás előtt bort ívott, míg a másik.. talán sört. :D Azért cakkos az egyik futás, míg a másik egyenes. :)

  Nálam olyan vicces van, hogy egyenletes (de legalább közel egyenletes) tempóban sétálok. Ha a házak miatt zavaros a GPS jel, akkor 2-3 km/h órás sebességet mér. Ha 2 ház/utca között rálát a műholdakra, akkor pedig behozza a lemaradást, és hirtelen 18-22 km/h-val száguldok. :)
  Mondjuk annyi jó van, hogy a végeredményben azért megnézi, hogy honnan és mikor indultam, így azért átlagban jó lesz.

  Azt a részt viszont kitartóan nem értem, hogy 10-20-30-x év után hogy tud ennyi probléma lenni a Bluetooth-al? Egész egyerűen van két eszköz 5 cm távolságban, szépen jól elvannak, majd hirtelen megszakad a kapcsolat. Elment köztük egy repülő, vagy mi történik ilyenkor?

  • Igen, ilyen van. A Balaton átúszásakor az utolsó 100 méteren hozott be nálam két kilométert az óra. Pedig nagyon figyeltem rá, időnként egy-egy percig is kilógattam a kezemet a víz felé.

  • A Bluetooth-t én sem értem. Piszok régen itt van közöttünk és még mindig alapvető implementációs problémák vannak, cégenként eltérő protokollokkal.

 5. Ami a recegős GPS-jeleket illeti, az valahol termeszetes egy ilyen kis kütyüknél, ennyi zavaró körülménnyel. Az viszont érdekes, hogy az útvonal kisimítására, korrigálására semmit sem tesznek a futóappok. Pedig elég egyszerű feladat, és mégse. Ahol meg lehet szerkeszteni (Runkeeper), ott a részeredményeket rontja el.

 6. Az Amazfit Bipről jött adat az sokszor ilyen fűrészfogas, részegen jobbra-balra tántorgós. Cserébe a sarkokat lekerekíti, ettől nekem a 8 km-en kb. stimmel. De, ha rossz napja van, akkor tud 500 métert is túlozni. Ezt általában az út elején pár nagyon kiugró ponttal hozza össze. Azok a kiugrások több száz méteresek is lehetnek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *