Ez egy igen-igen kemény, kemény világ

Végre sikerült meggyőznöm Nejt, hogy süssön pogácsát. Imádom a pogácsát. A sajtosat, a krumplisat, a tepertőset, a hagymásat, a kerek pogácsát, a lyukas pogácsát, eh… szóval mindegyiket. Egy baj van vele: egy darab pogácsa energiatartalma 300 kcal. Nekem meg a napi limitem 1800. Kiszámolhatod.

Szóval reggel hétkor, amikor már markánsan világosodott, felpattantam a bringámra és megnéztem, hogy ityeg a fityeg Visegrádon. Jelentem, kielégítően. Utána hazatekertem. 136 kilométer, 6,5 óra, 3000 kilókalória. Mármint pluszban, az 1800 mellé.

Jelentem, felkészültem. Jöhetnek a pogácsák. Meg a sörök.

PS.
Ezt most csak az arányok kedvéért. Nej tényleg megsütötte a pogácsákat. Két tepsit. Habár igyekezett (normál liszt helyett pl szénhidrátcsökkentett lisztet használt), de az eredmény így is sokkoló lett: 100g pogácsa 430 kilókalóriára jött ki. 300 helyett. Aztán ne hidd azt, hogy egy délután 5-700g pogácsa az olyan sok. Meg nyilván hozzá a borok. Lényeg a lényeg, hiába volt 4800 kilókalóriám a napra (minusz 750 RMR), simán túltoltam 2000 kilókalóriával. 2000! Gondold el! Életem során, amikor valaki, akár anyám, akár a feleségem pogácsát sütött, ettem, két pofára. Most először mértem. És elszörnyedtem. Ehhez még egy 3000 kilókalóriás sportteljesítmény is kevés. És az egy dolog, hogy ezen én szörnyülködök… de az emberek jelentős része ezzel még tisztában sincs. Mint ahogy én sem voltam egy évvel korábban.

8 Comments

  1. Szerintem ezt nem jól csinálod, mert nem érdemes ilyen rövid időszakra (mint egy nap) mindig + mindent méricskélni. Ha ez hosszú távon egyébként is kiegyenlítődik, akkor ez csak felesleges stresszelés, ami rosszabb, mint 3 felesleges pogácsa :)

    • Ez nem ilyen egyszerű. Az alapos, részletes könyvelést még tavaly augusztusban abbahagytam, mert túl stresszesnek éreztem. Aztán októberre vissza is jött hat kiló. Akkor újra elkezdtem, de immár sokkal lazábban. A lényeg, hogy mérni kell, az elszámolásnak elég csak úgy nagyjából stimmelnie, hosszabb távon.
      A fenti írás azon alapul, hogy egy konkrét akcióra próbáltam felkészülni. Írás meg azért lett belőle, mert szó szerint lehidaltam a nagyságrendektől.

  2. Fel kell tenni a pogácsát a fa tetejére. Akkor minden darabért fel kell mászni, így kiegyenlítődik a befektet energia és a nyert energia. :)

    De egyébként sütéskor nem csökken a kalória mennyiség? Tehát mondjuk 1 kg liszt kalóriatartalma sütés után nem lesz kevesebb? Mondjuk 800 g lisztnyi?
    Én valami ilyesmivel nyugatom magamat, mikor az alaposan megégett pirítósokat falom egymás után.

  3. Azért itt mégiscsak egy kémiai reakció zajlik. Egy lassú égés. Így elvileg az anyag jelentős része CO2 formájában távozik (másképpen nézve a pogácsa növeli az üvegházhatást).
    Ebből indulok ki a pirítós kenyér esetében is. Ha az anyag fele már elégett, akkor én kevesebbet tudok égetni. :)

    Én is egyetértek UnA-val. Ezt ennyire napokra nem érdemes lebontani. Persze ha minden nap egy tepsi pogácsát betol az ember, akkor az nem jó. De évente 1-2 alkalom belefér (még úgy is, ha utána lesz 1-2 keményebb hét).
    Ennyi azért hagy legyen már! :)

    Arról nem is beszélve, hogy egy-egy ilyen után az ember jól lakik, és könnyebben fogja vissza magát. Én ha délre eszek egy pizzát, akkor utána 3 napig répán is megvagyok. Míg ha salátát eszek, akkor este keresek minden hülyeséget. Olyankor inkább blogot írok, mert ahhoz 2 kéz kell, nem tudok közben enni. :D

  4. Én úgy vettem észre, hogy a gyomor tágul, megszokja a benne lévő mennyiséget. Ezért, ha rendszeresen keveset eszem, azt jobban viselem. Egy-egy bezabálás után nehezebb visszaállni a normál mértékre, ezért jobb nem is csinálni. vagy tényleg ritkán.

  5. Nem rólad beszéltem. 8 pogácsa az valóban csak csipegetés. Kamaszkoromban nagymamám mindig aggódott, hogy beteg leszek egy tepsi meleg krumplis pogácsától. Sose lettem az, szerintem egyetlen unoka se lesz beteg a nagymamája pogácsájától, viszont szinte korlátlan mennyiségben képes fogysztani. Na, de az eredeti témához, nem te zabáltál be, de velem sajnos elófordul, arról írtam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *