Nemrég egy belső oktatással kapcsolatban merült fel, hogy felhasználnák a 4 évvel korábban írt egyik könyvemet. Erre a tréfás kedvű hálózatos szakemberünk felajánlott némi sört annak, aki megtalálja benne a két durva hibát. Fogalmazzunk úgy, hogy felugrott a szemöldököm. Jelentkező nem akadt, így végül a szaki elárulta a hibákat.

Teljesen elérzékenyültem.

Az egyik hiba egy MAC cím volt. Aki esetleg nincs képben, közlöm, hogy ezek valami ilyesmi alakú szörnyetegek: 00-18-AB-FC-1A-59, azaz hat darab 1 bájtos szám, hexadecimális formában. Az inkriminált részlet pedig arról szólt, hogy egy hálózati forgalomban a résztvevők hogyan zsonglőrködnek ezekkel a számokkal.
Elképesztően figyelmesen kell olvasni egy írást ahhoz, hogy egy ilyen hibát kiszúrjon valaki. (És elképesztően jó szakembernek is kell lenni hozzá.) Márpedig a kollégám ilyen figyelmesen rágta át magát az íráson. Hatalmas megtiszteltetés ez számomra.

Mindenesetre a lényeg: a hibát két könyvben is javítanom kellett (igen, én is szoktam kopipasztázni), azaz az alábbi könyvekből újabb verziók kerültek ki a weblapra.

Ja, hogy mitől múltidézés? Érdekes volt 4-5 év után belenézni ezekbe a könyvekbe. Mintha nem is én írtam volna, anyira meglepett egy-egy fordulat. Meg is állapítottam, hogy igencsak jó tolla van a szerzőnek. :)