Az civilekről

Meggyőződésem, hogy ennek az országnak a sikertelensége leginkább abból származik, hogy mi, mármint az állampolgárok, mindent mástól várunk. Az államtól. A pártoktól. A hivataloktól. A munkahelytől. A bankoktól. Aztán amikor nem kapjuk meg, vagy jön valaki, aki elveszi, visszaél vele, akkor jön a turáni átok emlegetése, az egyéni frusztráció, hogy velünk már megint kib@sztak. Pedig csak az oksági láncot kellene felismerni: a politikusok, az állam, a pártok célja a hatalom. A hivatalok célja önmaguk szükségességének igazolása, illetve a mindenkori hatalom kiszolgálása. A bankok, cégek célja a profit. A mi életminőségünk javítás nem célja senkinek, maximum csak hivatkoznak rá, amikor saját céljaik érdekében manipulálnak. Ezeket nekünk kell kiharcolnunk, ellenük. Erre szolgálnának a civil szerveződések. Nehogy azt higyje bárki, hogy nyugaton azért működnek jobban a dolgok, mert ott értelmesebbek az emberek. A frászt. Azért másabb arrafelé az élet, mert ott már megvívták azokat a harcokat, amelyeket mi még nem. Orbán sem véletlenül tette le egy stratégiailag fontos kockára a sakktáblán a CÖF-öt és nem véletlenül támadtak olyan durván a norvégokra. Amitől félnie kell, az az, hogy az őt leváltó akarat – megfelelő pártok híján – civil összefogásban manifesztálódik. Amitől az összes pártnak félnie kell, az az, hogy az emberek rájönnek, a saját céljaik eléréséhez nem a pártokon keresztül vezet az út, hiszen azok csak kihasználják a tömeg lendületét.

3 Comments

 1. True.
  Két kérdést kéne megkérdezni mindenkitől, hátha erre felrázódna a nép:
  – Ismersz-e (jól, személyesen, több éve) tisztességes politikust?
  Borítékolható válasz:
  – … Nem. Akit esetleg ismerek az mind tetű (helyi polgi, jegyző, stb.)
  – Akkor miért gondolod, hogy akiket a tévében látsz azok tisztességesek és jót akarnak neked???

 2. A politikus szamárlétrát csak törtető és a támogatást viszonozni képes ember mászhatja meg. Nem eleve tisztességtelen mindenki, aki politikusként akar érvényesülni, de ha sikeres akar lenni, akkor fokozatosan belecsúszik a mutyi mocsarába.
  És igen, valóban nem tőlük kell várni, hogy intézzék a dolgainkat helyettünk, de ehhez vissza kell venni a lehetőséget, hogy a közügyekre szánt pénzeink fölött jobban rendelkezhessünk. Amíg túl nagy az állami torta, sokan fognak körötte kuncsorogni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *