Felsőoktatás

Lányom óvatosan cserkészett be hétfőn.
– Van neked ügyfélkapus belépésed?
– Van.
– Használhatom?
– ???
Mint kiderült, vasárnap este kaptak egy feladatot: bizonyos adatok alapján írjanak egy 5000 szavas tanulmányt. (Vagy esszét, mert ma már minden diák esszét ír, fogalmazást egy sem.) A beadási határidő péntek, a tanulmány egyben félévaláírási kritérium is. Az adatok forrása meglehetősen konkrétan meg volt adva: TeIR, azaz Országos Területfejlesztési és Területrendezési Informatikai Rendszer, ezen belül is meghatározták, hogy mely részfeladatokhoz mely webes alkalmazásokat kell használni. Ezek közül 3 alkalmazás regisztrációhoz van kötve.
A regisztráció a következőképpen néz ki: ha van ügyfélkapus hozzáférésünk, akkor belépünk vele. Ha nincs, akkor okmányiroda, csináltatunk egyet. (Emlékeim szerint 2-3 nap, de a kollégistáknak ehhez haza kell utazniuk.) Miután megvan az ügyfélkapus azonosító, belépünk, és immár regisztrálhatjuk magunkat a TeIR rendszerébe. Kíváncsiságból megtettem, erre azt az üzenetet kaptam, hogy a regisztrációs kérelmet befogadták, a Jedi tanács legközelebbi ülésén foglalkoznak is vele. Azaz emberi nyomozás, emberi döntés, melyre várni kell – és akkor sem biztos.
Na most, a gyerek – és a tankörtársai – kaptak öt napot, hogy mindezt végigcsinálják, majd a megszerzett adatokból megírják a tanulmányt. Egyébként bukik a tantárgyból a félév. Ügyes.

Fonjuk össze a szálakat. Ez ugyanaz a hétfői nap volt, amikor egész nap pizsamában rohangáltam, habzó szájjal, kezemben csavarhúzóval a lakásban és az idegességtől enni sem tudtam. Mondhatni, a tanerő nem is időzíthette volna jobban az akcióját. Rögtön elkértem a lánytól a tanár telefonszámát, de jó érzékkel nem adta ide. (Hagyd, Apa, ez az én harcom.) Másnap a négy legnagyobb szájú diák – a lányom vezetésével – letámadta a tanárt, hogy akkor ezt most hogyan. És itt jött a legnagyobb döbbenet: a tanárnak fogalma sem volt róla, hogy ezekhez az alkalmazásokhoz regisztrálni kell. Viszont nem hagyta magát a sarokba szorítani, egyből visszatámadt, hogy miért csak ma szóltak neki, így elveszett két értékes nap. Számoljunk: vasárnap este lett kiírva a feladat, a hétfő elment azzal, hogy a nebulók mindenféle módon megpróbáltak bejutni a rendszerbe, majd miután nem sikerült, kedden szóltak a tanárnak.

Most éppen patthelyzet van. Állítólag létezik olyan tanár, akinek van hozzáférése a rendszerhez, majd ő leszedi az adatokat, a diákok meg gyorsan összedobnak valamit a maradék időben.

Pont ma beszélgettünk a könyvelőnél és elhangzott, hogy milyen rafinált módokon oldják meg az egyetemek a diáklétszámok csökkentését. Habár nagy rajongója vagyok az összeesküvés-elméleteknek, de ebben most konkrétan nem hiszek: szvsz nem kell ott bonyolult stratégiákat feltételezni, ahol a közöny és a beleszarás is elegendő magyarázat.

5 Comments

  1. Az ilyen sztorikra a mai napig képtelen vagyok teljes hidegvérrel reagálni (ezért inkább nem is megyek bele a sajátjaimba). Kitartást a lányodnak, respect, hogy kiállnak magukért.

    Occam borotvája is arra utal, hogy (itt is) sima beleszarásról van szó. Ugyanakkor az odafent ülő fejek valszeg nem nagyon bánják az ehhez hasonló jelenségeket.

  2. Nagy az Isten állatkertje. Sajnos sok helyen tapasztalható, hogy aki egy fokkal feljebb van a lépcsőn az már mindenhatónak és tökéletesnek hiszi magát.Sportot űznek belőle h szivatják az egyel lejjebb lévőket.

    Sokszor arról van szó, h egyszerűen csak szarnak bele.

    Szomorú.

  3. A magyar felsőoktatás már 15 éve is arról szóllt, hogy meg tudod-e oldani ügyesbe? Az életre nevelt. Olyan magyar életre…

  4. “Amennyiben bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten személyesen indította regisztrációját, az ügyintéző a személyazonosítást követően hitelesíti regisztrációját. ”
    Magyarorszag.hu-n indított ügyfélkapu esetén “azonosítás bármelyik okmányirodában”
    Szóval nem kell hazautazni:-)

  5. Igen, nem kell hazautazni, de ügyfélkaput nyitni legjobb a kormányablak, nem az okmányiroda. Minden hétköznap reggel 8-tól este 8-ig(!) nyitva van, Budapesten 4 helyen is van ilyen (a nyugdíjbiztosító épületében a Fiumei úton, a Teve utcai TB épületében, Visegrádi utcában a Központi Okmányirodánál, meg Budán a Váradi utcában), és kb. 10 perc elintézni onnantól kezdve, hogy sorra kerülsz (ez jellemzően a délutáni órákban lehet akár azonnal is, miután belépsz a terembe).
    Pesten kívül működik ilyen minden megyei jogú városban is.
    A honlapjukon jobb oldalt a legördülő menüben ott vannak a pontos elérhetőségek városonként (kormanyablak.gov.hu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading