Olvasgatok

Ez most egy ilyen mix lesz.

************
Lázárról nem írok, megtették már elegen. Inkább idézek egy 2007-es írásból, innen, a saját blogból.

A kiegyezés után vagyunk. A monarchiában az a szabály, hogy a 3 fontosabb, közös minisztériumból egy mindig a magyaroké. 1871 környékén történik az első váltás, Andrássy megy külügyminiszternek, Lónyai, volt közös pénzügyminiszter jön magyar miniszterelnöknek. Nincs könnyű dolga, egyrészt az ország többsége – köztük persze az erős ellenzék – még nem békélt meg a kiegyezéssel. Az ország elkeserítő anyagi helyzetben van: a köznép még mindig nem hajlandó elfogadni az adózás tényét – hiszen 48 előtt nem létezett adó, az utált osztrákok próbálták meg bevezetni. A helyzetet nem könnyíti meg az 1873-as tőzsdekrach, ahol komoly anyagi károk érik a magyarokat is. Lónyai bele is bukik a miniszterelnökségbe: a vétke az, hogy ő nem ment tönkre a tőzsdeválságban, sőt, láthatólag gyarapodott is. Márpedig egy miniszterelnök ne gyarapodjon, ha az országnak szarul megy.
– Történelemóra – korepeta –

*******

Ezt pedig a végére desszertnek: Az állam mi vagyunk.

4 Comments

  1. Minden flame nélkül Lónyai és Lázár ég és föld.
    Nem azzal van itt baja bárkinek, hogy Lázár gyarapodik, hanem azzal, hogy lopással és stiklik révén teszi.
    Egész más modell volt ha egy reformkori főúr vagy gazdag ember a köz szolgálatára adta a fejét, mint ma, amikor jogi egyetemről kilépő léha mitugrászok állnak neki az országot szétlopni. Pártállástól függetlenül.

  2. Szerintem ne gyarapodjon senki. A saját házammal szemben a seftelést…hát te is szomjas lennél hirtelen. Lehet, hogy mit meginnál…

    Ugyanaz a Lázár, mint akárki másik aki AUDI. 120 km/h-nál proletárt megelőző AUDI.

    Nekem ne magyarázz. Vasárnap.

  3. Proletár ezt szeretnéd hallani? Proletár.

    US command, “proletár”.

    US command, “AUDI, nézzé keresztbe a szellemvilágba”

  4. Csak az végére linkelt cikkhez, amit nekem is elküldtek: szerintem kifejezetten béna, már a cím is. Az állam *sohasem* az emberek összessége, hanem a saját túlélésében érdekelt erőszakszerv. Mi lehetünk esetleg az “ország” vagy a “nemzet”, de sohasem az állam. Naivitás azt gondolni, hogy azért, mert az emberek adót fizetnek, akkor ők a hatalom részesei – ahogyan ezt a 2. bekezdés kijelenti. De nem érdemes végigmenni rajta, csak még egy gondolat: az állam és a kölcsönök viszonyáról. Ma a világon csak néhány olyan ország van, amelyiknek nincs tartozása és ezek nem azok, ahová ilyenkor a haladás hívői tekinteni szeretnek, sőt. Ez természetesen nem menti fel a sok-sok már használt magyar gyakorlatot, de mindenképpen árnyalja azt a képet, amit a cikk sugallni szeretne.
    Ezzel együtt a végkövetkeztetéssel mégis egyet tudok érteni, fontos, hogy az öngondoskodás. Persze azt is látni kell, hogy a *pénz* is az állam tulajdona…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *