Miért reménytelen?

Érdekes interferencia van. Számomra egy kicsit gyanúsan lett hirtelen sok a korrupciós ügy itt a választások idejére: szerencsétlen Zuschlag, mit összeküzdöttek rajta, hogy a per kitartson a választásig… aztán az egészet elsöpörte a BKV és a Hagyó, de most a hajrában egyszerre robban minden. Borulnak a szaros bilik, sorra dőlnek ki a szekrényekből a csontvázak.
Az ember akár el is kezdhetne reménykedni, hogy végre elindult a közélet tisztulása, nekiálltunk tűzzel-vassal irtani a túlburjánzó korrupciót.

Én nem így gondolom. Egyfelől tényleg gyanús, hogy a választásokra időzítve jönnek az ügyek, másfelől eddig igazi nagyvad nem bukott, harmadrészt meg kicsit fura, hogy csak az egyik oldalról derülnek ki disznóságok. De ezek csak megérzések, sejtések – és jó adag cinizmus.

Van egy gondolatmenetem (mellyel persze egyáltalán nem kötelező egyetérteni) és eszerint egy ekkora korrupció (legalábbis amekkorát mi idelent saccolunk) az ország jelenlegi állapotában nagyon sokára fog normális méretűre leesni. Ha egyáltalán.

A korrupció ugyanis erkölcs. Az erkölcs pedig közgondolkodás. A közgondolkodás pedig egyfelől egy öngerjesztő folyamat, másfelől – és ez különösen igaz nálunk – a vezetőink (politikusaink, maffiózóink, no meg a média – és elnézést a redundanciáért) által befolyásolt, indukált és meghatározott folyamat.
Az ország most van túl egy háborún. (Mert az egyik fél felmorzsolódott. Tisztára, mint a ruszkik egykor.) Amikor azt mondják, hogy hideg polgárháború, az sajnos nem egy jó bon-mot, hanem a valóság. Fegyverrel ugyan nem küzdött egymással az ország két fele, de minden mással igen. Talán béke lesz. De valószínűleg nem, sőt, ha új harcos lép a ringbe, a háború jócskán elhúzódhat.
Mi ennek a háborúnak az egyik kellemetlen vonzata? Az, hogy a hadfiakban és a tábornokokban egyaránt elhatalmasodott a győzniakarás, az ellenség eltiprása. Mint egy igazi háborúban. A frontvonal mozog ide-oda… és senki nem foglalkozik azzal, hogy min is fekszik az a frontvonal. Kit érdekel, hogy az egy szántóföld volt, neadjisten egy város? Kit érdekelnek a civilek? Az ellenség van és mi, semmi más nem számít. A pénz se. Győzni kell, aztán majd meglátjuk.
Ez a háború logikája. Közhely, de természetesen igaz: mit csinál egy katona a háború után? Hogyan áll át arról, hogy “kötelező ölni” arra, hogy “tilos ölni”? Hogyan áll át arról, hogy “minden megengedett”, arra, hogy “vannak betartandó erkölcsi normák”?

Jelenlegi elitünk gondolkodása az utóbbi nyolc év alatt teljesen átalakult egy háborús vezérkar gondolkodásává. Érezhetően mindkét fél túl van már azon a határon, miszerint akár az ország is elveszhet, de a másikat le kell győzni. (Az új harcosnak meg már eleve nem számít semmi sem.)

Hogyan lehet elvárni tőlük, hogy korlátozni fogják magukat? Normális országban egy felelős politikus képes korlátozni magát, ha az ország érdeke úgy kivánja. A mi politikusaink – közel-távol az összes – már rég túlvannak azon, hogy foglalkozzanak az ország érdekével. Az erkölcsi értékek felrúgása olyan változás, mint a kutya elvadulása, a kutyáé, mely megérezte az ölés, a vér mámorító ízét. Azt már nem szoktatjuk vissza a paprikás krumplira. Dehogyis fog ez az etikailag elvadult politikusgarnitúra vacakolni az őket körülvevő korrupció visszaszorításával. És ezen nem csak a politikai/közéleti direkt korrupciót értem (pártfinanszírozás, közbeszerzés), hanem a közgondolkodás átalakítását is. Azt a lassú együttgondolkodást, melynek az a vége, hogy korrupció a hálapénz, hogy korrupció a rendőrnek átnyújtott bélelt igazolványtárca.

Ehhez a munkához olyan politikusok kellenek, akikben még nem ment tönkre az az erkölcsi fék, mely az országot védte. És egy olyan nép, amelyik rájön arra, hogy nem egy izgalmas bokszmeccsen szurkol, hanem az ő életével játszanak a harcosok.

A magam részéről egyiknek sem látom a nyomát sem.

Ezért reménytelen.

26 Comments

 1. Ezert mondtam, hogy mindegy, kire szavazok. Nyoma nincs annak, hogy barki valoban valtoztatni akarna a jelenlegi helyzeten, sot. Ez csak rosszabb lesz. Hogy hol van az alagut vege – nem tudni. Es azt se, mikor jon szembe a vonat.

 2. Én meg ezért mondtam, hogy kevered a dolgokat.

 3. A sakkban nem ezt hivjak vezeraldozatnak ?

 4. Az, hogy most csak az egyik oldalról derül ki, hogy korrupt, köszönhető annak, hogy most ez az oldal van hatalmon 8 éve (az ügyészség meg pont a másik oldalnak a puszi pajtása). Ellenzékben nehéz korruptnak lenni, mert kevesen akarnak megkenni… Amikor fidesz kormány volt, akkor szivárgott az ő pelenkájuk is rendesen (Kaya Ibrahim, Conti car, stb..)
  Az egésznek némileg ellentmond az, hogy önkormányzati szinten erős a Fidesz, mégsem hallunk lebukott önkormányzati politikusról, de szerintem ez csak a véletlen műve… (bár most Pintért megkezdték rendesen…)

 5. mégsem hallunk lebukott önkormányzati politikusról

  Csak éppen agyonhallgatott Pátyról, meg Sávolyról. De nem ez volt az írás fő mondanivalója, ez csak az apropó. (Pontosabban az apropó a választás hajrájára időzített ‘odab@sztunk jól a Zuschlagnak’ per elsőfokú itélete volt.)

 6. @sztupi:

  Ki itt a vezér, akit beáldoztak?

 7. Az LMP azt ígéri / arra vállalkozott, hogy pont ezen próbál változtatni. Nyilván nem fog most kormányra/ba kerülni, de megteheti, hogy egy másfajta politikai viselkedést és viselkedési logikát mutat föl, amit nem lehet majd figyelmen kívül hagyni, ami mérce lesz mindenki számára. Ez most az elsőrendű céljuk, mert azt tudják, most kevés esélyük lesz a programjuk megvalósítására.

  És hogy miért nem sűllyed bele ez LMP is ugyanabba a mocsárba, mint a többiek? Az LMP erre a témára építette föl magát. Nyilván lesz korrupt LMP-s is (jönnek majd a szerencselovagok), de abban a percben, amikor egy ilyen helyzetet nem kezelnek korrekten, nos akkor már végük is van. (Ellenben a Fidesznek, Maszopnak majdnem mindegy, hogy 57, vagy 58 korrupciós ügye van.) Ezt tudják, és ezt ezért ezt nem engedhetik meg maguknak.

  (Vasárnap elmentem egy LMP-s választási gyűlésre, és nagyon meglepődtem, hogy a helyi jelöltjük is milyen felkészült volt. Külön tetszett, hogy pár kérdésre ködösítés nélkül egyenesen megmondták, hogy sajna ezt még nem találták ki ők sem. Azt hiszem sok kérdésben nem értek egyet velük, de úgy látszanak működni, ahogy az kívánatos (szerintem). Mindenesetre én már tudom, kire fogok szavazni.)

 8. Értem én, de ez kábé annyi, mint egy Brise légfrissítő egy állami gazdaság disznótenyészetében. Magyarországon eddig se nagyon ment a tényfeltáró újságírás, ha jól figyeltem, mostanában akarják megkönnyíteni a titkosítási lehetőséget, az ügyészség, alkotmánybíróság pedig nem biztos, hogy kormányváltás után is ilyen szigorú lesz.

 9. Kicsit off, de a múltkor ajánlottam Neked valahol két cikket, amiben a magyar elit felelősségét boncolgatták, és pozitív példának Charles Simonyi-t hozta (többek mellett). Ma olvastam ezt a cikket (és remélem nem leszek április bolondja :) ) : http://itcafe.hu/hir/simonyi_magyarorszag_szeles_sav.html

  Kiváncsi leszek, hogy hogyan sikerül majd lebonyolítani, elkerülve a mutyizást (azért C.S. szakértőgárdájának vétó joga ad némi reményt), illetve hogy tényleg elég-e ennyi egy-egy térség fellendítéséhez.

  Valamelyik nap beszélgettem a párommal, hogy a mostanában egyre általánosabb 0. évfolyam középiskolában (csak nyelvet és informatikát tanulnak) mekkora időkidobás. De azért azt meg kell hagyni, hogy ha egy idő után sokan tudnak majd beszélni idegen nyelvet (noha nem holnap, mondjuk 10-15-20 év múlva), és lesz egy jól kiépített informatikai infrastruktúránk, akkor ez hozhat változást a közgondolkodásban. Mármint a fentiek hozhatják a nyitottabb gondolkodást a külföldiekkel történő ismerkedés elterjedése miatt.

  Te mit gondolsz?

 10. Nem is tudom. A Simonyi cikk megérzésre fake, de jó lenne, ha nem lenne az.

  Nyelvvel kapcsolatban én is megtapasztaltam, meg olvastam is, hogy igazából akkor lehet vele haladni, ha az ember intenzíven foglalkozik vele. Itt a blogon is szoktam mondogatni, az én szakmám pár éve már abból áll, hogy az ember jól tudjon keresni a google segítségével, no meg persze tudjon angolul. Nem hiszem, hogy túl merész következtetés lenne, ha azt mondanám, hogy ez nem csak az informatikusokra igaz. (És nem csak szakmai anyagokra.)
  Szóval én jó ötletnek tartom, feltéve, hogy a tanárok is komolyan veszik és nem lazáskodják el az évet.

 11. Jo a gondolatmenet. Ha belegondolunk, hogy a kiderult ugyek csak a jeghegy csucsat jelentik (a tobbirol sosem fogunk hallani), egyertelmuen remenytelen. Jelenleg nincs semmifele erdemi ero, szervezet, vagy botrany, ami ezt a helyzetet kibillentene, es amig az emberek ilyen ostobak, nem is lesz. (Persze mindez szvsz, orulnek ha tevednek)

 12. Jelenleg nincs semmifele erdemi ero, szervezet, vagy botrany, ami ezt a helyzetet kibillentene

  Ezt maximum a civil szféra megerősödése billenthetné ki. Amiben lehet reménykedni, az az, hogy minél rosszabb, annál nagyobb a nyomás arra, hogy odafigyeljünk, mi is történik körülöttünk.

  (Nem tudom, hol olvastam, de nagyon találó: a politikusok célja a szavazatmaximalizálás, az üzlet célja a profitmaximálás, a média célja a látogatottság-/olvasottságmaximálás. A polgárok életminőségével egyik sem foglalkozik – azt a polgároknak maguknak kell kiharcolni.)

 13. > A magam részéről egyiknek sem látom a nyomát sem.
  > Ezért reménytelen.

  Pedig – még ha most nem is érződik többnek, mint egy szusszantás Brise a sertéstelepen – látnod kell, hogy vannak valakik, akik nem csak azért verik a tamtamot, mert olvasottság-maximalizálásra törekszenek, hanem politikusok (=a köz dolgaival foglalkoznak) és nekik ez fontos. (No meg persze ezzel maximalizálják a szavazataikat is.)

  Vagyis (még 1x): látnod KELL a dolog nyomát. – Hogy aztán a dolgot reménytelinek vagy reménytelennek ítéled, az már szubjektív.

 14. #10: Azóta frissítették a weblapot, áprilisi tréfa volt.

 15. Józsi,

  “Az új harcosnak meg már eleve nem számít semmi sem.” Ezt mire alapozod? Sok LMP-s, vagy jobbikos szaladgált Brüsszelbe, hogy feljelentgesse a honfitársait? Vagy sok az mdf-es korrupciós ügy? Vagy mi nem számít?

 16. re: 4,

  Janikám,

  a minap a kezembe akadt Narancsvidék c. kiadvány csak a fideszes önkormányzati mutyikról szól.

  http://www.hirszerzo.hu/cikk.narancsvidek_ujrahasznositott_ugyekkel_uzen_az_mszp_maradek_valasztoinak.143112.html

  Nem viccből tolták a hazug “ha most ránk szavazol, leváltjuk a kormányt” propagandát 2006 végén.

 17. Az LMP és az MDF nem játszanak. Aki képes folytatni az eddigi hideg polgárháborút, az a Jobbik. Azt meg láttuk, hogy szívbaj nélkül nyúlnak hozzá a puskaporos hordókhoz, akár égő cigivel is a szájukban.

 18. re: 18

  A közhelyeken túl gondoltam. Mert persze gonosz dolog a mellény, de most komolyan. Milyen nemtelen eszközöket vetettek be? A populizmus nem ér, azt a többi is masszívan tolja.

 19. #17

  Ugyan már, ha ilyen alapon mindent elhiszel, akkor az is lehetne abban a lapban, hogy Orbán Viktor tulajdonképpen egy Marslakó, vagy maga Darth Vader. :)

  A Kövér által mondottaknak volt előzménye is, csak azt nem írták oda. Nevezetesen, hogy volt egy ilyen párt Szlovákiában, aki ezt bevetette ’90-es években, de ők komolyan is gondolták.
  Az a baj a Lacával, hogy nem tudja tartani a száját. :)
  Ami a szivén az a száján.
  Szóval nem politikus alkat, aki körmönfont taktikákkal teszi el az ellenlábasát “láb alól”. :)

  A Kósa meg nem kérte a róla készült alkotásokat, sőt nemtetszését fejezte ki a festménnyel és a szoborral kapcsolatban is.
  De, egyébként, csak szeretnénk, hogy olyan lenne az egész ország állapota, mint Debrecené. :)

  De ennél talán fontosabb, hogy született-e ezekből az ún. fideszes korrupciós ügyekből jogerős bírósági itélet?
  Mert ilyent nem olvastam ebben a kiadványban (sem).
  Viszont szoci/szdsz politukusokkal, képviselőkkel szemben már vagy húsz, ha nem több, jogerős itélet született.
  Kissebbbek ugyan, mint a BKV botrányos esetek, meg a Cusi
  és bűnszövetkezete.
  Mert mindaddig csak rágalmazés szintjét ütik meg az ilyen “ismeretterjesztő” pártkiadványok.

  Viszont mindezek ellenére azzal is tisztában vagyok, hogy biztosan voltak, vannak üzletelések az ő részükről is.
  Node, olyan párt soha nem volt még, és szerintem nem is lesz, ahol nem történnek ilyenek.
  Majd legfeljebb, akkor ha megalakul a Robotok Pártja, és ha törvénytelenséget követ el, akkor működésbe lép egy önmegsemmisítő rendszer.

  De még ebben sem lennék bitos :)

 20. “kicsit gyanúsan lett hirtelen sok a korrupciós ügy itt a választások idejére”

  Szerintem az is benne lehet, hogy ugye tuti a kormányváltás, és ezért “felbátorodott” néhány elvtárs mivel így is, úgy is kiderülnének az ügyek, inkább elébe megy a kisebb elmarasztalás reményében.

  “szerencsétlen Zuschlag, mit összeküzdöttek rajta, hogy a per kitartson a választásig”

  Már miért lenne szerencsétlen?
  Tudta ő mit csinál, de úgy tudta, majd az elvtársak, mint a régi szép időkben is volt, a pártközpontból leszólnak és nincs balhé.
  Joggal hihette, mert hiszen nekik is, az ő tudukkal csinálta a biznict. :)

  Nem tudom, de mintha úgy venném az írásodból, hogy “mit nem adnék egy jó kis szaftos fideszes korrupciós botrányért!” :)
  Lehet, hogy arra még várnod kell pár évet.
  De meglesz az is, csak türelem. :)

 21. wandor,

  pont kikaptad azt a 2 témát, amit az egész kiadványból leszarok. És egy nokiásdoboz nem attól geciség, hogy születik róla bírósági ítélet. Ha jogi hackekkel még bíróságon innen tartják, akkor is aljas, sunyi dolog. Ld. Kaya Ibrahim és barátaik.

 22. Nos, lehet, hogy leszarod, de akkor a többi?
  Az akkor vagy igaz vagy nem.
  HA ennyi stikli volt, akkor csak ki kellett volna már derülnie valaminek.
  Már ha megállnak a vádak és eljut a bíróságig.
  Bár, volt ugye az az üvegzsebü Keller elvtárs, aki vagy kétszáz ügyet adott a rendőrségnek és az ügyészségnek, de egyik sem jutott el bírásági tárgyalásig…

  Azért valamire csak kellene következtetni ezekből.

  Az viszont érdekes, hogy mindig csak az Ibrahimozás van előrángatva már 15 éve.
  Más valami esetleg? :)

 23. nekem elég lenne ha az ibrahim-tot-vonalért beszorítanák 1-2 narancsgyuri arcát a börtönzuhanyzóban a sarokba. Ja, és ha visszakerülne az az elsíbolt lovetta az államháztartásba.

  Félreértés ne essék: a nokiadoboz, a strabagkilométerek, a négyesmetró és barátai is jusson hasonló sorsra.

  És ismét: ha egy lopás átcsúszik a bíróságon, az azért lopás és csúnya dolog. Szerintem.

 24. #19:
  Ha ez nem tűzzel való játék, akkor semmi.
  http://hvg.hu/itthon/20100404_daily_telegraph_jobbik
  Ha az ország jelenleg nem puskaporos hordóhoz hasonlít, akkor semmi.

 25. #25:

  Ez nekem inkább pont a parlamenti pártok nemtelen harcát mutatja. Jajjj, délitelegráf-ovónéni, tessék rászólni a Vona Gabira, mert kenyeret eszik, pedig azt a gonosz Szálasi is szerette.

Leave a Reply

Your email address will not be published.