Tükröm, tükröm

Az új lemezek megnyugtatóan duruzsolnak a NAS-ban, felkerült rájuk minden, ami korábban is volt. Az email értesítést még nem sikerült gatyába ráznom, de rajta van a listámon. (Valahol a negyvenezredik tétel magasságában.)
Érdekesebb tény, hogy a régi lemezeket berakva a desktop gépbe (mely meglepő módon hibamentesen megy, de majd erről is lesz egy írás), mindkét lemezt gond nélkül meg tudtam formázni, és nem a gyors formázással. Azaz a NAS-ban nem a lemez ment tönkre, csak a tükör esett szét. Ha újra legeneráltam volna, ment volna simán tovább.
De így is jó.

Kérdés, hogy mi legyen a régi lemezekkel? Egyáltalán, milyen legyen az új adattárolási koncepció?

A NAS már rendben van. Ezzel szemben a médiacenter az utolsó cseppig fel lett töltve az utóbbi hónapokban. Még csak túl sokáig sem kellett gondolkodnom: a régi lemezeket berakom a desktopba, csinálok belőlük egy tükröt, kiosztom a médiacenter felé – és ezen fogom tartani azokat a filmeket, melyek elvesztése az őrületbe kergetne. A médiacenter egyetlen vinyóján meg hadd jöjjenek-menjenek a pillanatoknak szóló filmek.

A tükör miatt egy percig sem izgultam. Az alaplap könyvében többször is láttam a RAID1 kifejezést, induláskor fel is dob a gép egy lehetőséget a RAID menüre. De ha ez valamiért nem jönne össze, még mindig ott van a szoftveres tükör.

Azoknak, akik most kaptak a szívükhöz és fordultak le hörögve a székről: pontosan tudom, hogy a szoftveres RAID procit eszik és ebben a konfigban éppen abból van a legkevesebb. Csakhogy tessék még egyszer elolvasni a jellemző használatot: egyszer lesz feltöltve filmekkel, melyeket utána maximum csak olvasunk.

Napokba tellett, mire minden adattartalmat a helyére másoltam. Jöhettek a részletek.
A hardveres RAID-del hamar végeztem. A manual szerint csak úgy lehet kialakítani, hogy a tükör egyik fele egy eSATA külső diszk, a másik fele meg SATA belső. Nekem viszont két belsőm van.
Nézzük a szoftverest. Megnéztük.

Windows Vista Ultimate and Windows Vista Enterprise editions support spanning and striping dynamic disks, but not mirroring.

Azt hiszem, lassan már az Isten sem ment meg a Windows 7 telepítéstől.

Kicsit olyan ez, mint amikor a focicsapat előkészíti a helyzetet, a befejező ember már bent áll üresen az ötösön, jön is a labda befelé szélről – aztán az ellenfél arrébbköltözteti a kaput.
Most szervezhetem az újabb támadást a kapu új pozíciójához.

15 Comments

 1. >>>Azt hiszem, lassan már az Isten sem ment meg a Windows 7 telepítéstől.

  Linux, esetleg? Nekem működik. :)

 2. Eh, you can’t teach new tricks for old dogs. :)

 3. minek ehhez raid ? az egyik wincsire felmasolod a filmeket, aztan vagy valami ghosttal, acronissal mittomen attolod a masikra, vagy csak siman windows commander + F5 amig alszol megvan ; aztan valamelyik diszket gondosan elcsomagolva beteszed a pancelba.

 4. @una : hagyd, a windowssal szeret szivni, ami nem az, attol fel mint macska a hotol.

 5. #3:

  Azt írtam, az olvasás lesz a _jellemző_ használat. De nem zárom ki, hogy mondjuk havonta egyszer nem megyek be átrendezni, bővíteni. Egyszerűbb tükörrel. (A w2k7 meg már úgyis tervben van.)

 6. “egyszer lesz feltöltve filmekkel, melyeket utána maximum csak olvasunk. “

 7. mondjuk azt a hw raidet inkabb nezd meg a kontroller belso menujebol, en olyat meg nem lattam, hogy az egyik diszk kotelezoen esata legyen belso helyett.

 8. Pedig úgy lesz, mert az alaplapon csak egy SATA RAID csatlakozó van. De igazad van, nem kerül semmibe benézni.

 9. aszondja :
  http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=YwIVDOTcvIMHZdTy

  support 6x sata 3Gb/s azaz 6 sata diszk, a fenykepen 4 + 1 csatlakozo latszik is.
  szerintem ne az extra jmicron chip csatijara jatsz, hanem az alaplapi chipkeszletre. altalaban az is tud valami raidszerut, csak kell hozza driver.

 10. Milyen hardveres RAID? Ilyen átlagos öcsi-alaplapokon nincsen semmilyen hardveres RAID, csak azt hazudja minden: a BIOS, a Windows driver és a kézikönyv is. Hardveres RAID szerver- és munkaállomás-alaplapokon szokott lenni, de ott sem SATA, hanem SCSI és SAS újabban, pl. LSI vezérlőkkel.

  Csinálj windowsos RAID-et rá és az alaplapit felejtsd el, ha megpüffed a lapod és a metaadatokat valami egyéni módszerrel tárolja rajta, akkor egy ugyanolyan új alaplap kell, hogy le tudd olvasni. Pár év múlva meg nem biztos, hogy lesz ilyen. :)

 11. Pontosan ezt akartam irni en is. Itt hardveres RAID-rol szo nincsen, azokat az alaplapokat csillagaszati arakon merik, raadasul semmivel sem fogyasztanak kevesebb prociidot a windowsosnal.
  Mondjuk en sem ertem ezt a kinlodast. Nalam ez ugy mukodne, hogy kukaznek valami nagyon szar (=p3, max p4, cerka is jo) gepet, bele valami nagyon ocska sata kartya, linux ra, raid megcsinal, sambaval kioszt, es evekig hozza sem kell nyulni. Ez mar mazochizmus, kar is tagadni.

 12. Pont az alapkoncepciót nem veszed figyelembe. Amikor évekkel ezelőtt belekezdtem a családi informatikai rendszer kiépítésébe, a legfontosabb kritérium az volt, hogy nem lesz szerver. Nem lesz olyan gép, mely állandóan megy, fogyaszt és legfőképpen zúg a nappaliban. A NAS és a médiacenter mindkettő alacsony fogyasztású célgép, csendesek és ha nem megy a vinyó, akkor 5-10 perc múlva leállnak.

  Nekem ugyan mindegy… de mazochizmusnak nevezni a Windows 7-et… te már tudsz valamit? :-))

 13. “de mazochizmusnak nevezni a Windows 7-et… te már tudsz valamit? :-))”

  hosszu – hosszu es meghosszabb blogbejegyzeseket mutat az uveggombom :D

 14. Egyszer én is raktam össze egy gépet ilyen alaplappal “szervernek” (nem én választottam). Amikor nem látta a BIOS a meghajtókat és megláttam a gépkönyvben, hogy egy belső és egy külső meghajtóval képzelték el a tükröt a tervezők, lélekben sikoltozva tonzúrát téptem magamnak. Aztán kapott egy PCI-s vezérlőt amin eddig 2x esett szét a tükör, utóbb még javítható volt.. A szoftveres tükör megbízható, kár, hogy hivatalosan csak szerver alatt létezik. Bár XP alá volt egyszer egy hack…

 15. A Windows7-ben már van szoftveres tükör.

Leave a Reply

Your email address will not be published.