Józsi néni praktikus tanácsai 6

Szúnyogháló.

Ránézésre nem tűnik olyan nagy dolognak – de ha belegondolsz, hogy a kereszthuzattal sokszázezer forintos klímaberendezést spórolsz meg, nem beszélve a nem elfogyasztott árammennyiségről – akkor azért nem is olyan nagy hülyeség.

Az első akadály: az emeleti szobák. Mert lent még csak-csak elbohóckodik az emberfia, de olyan magasra, kívülről bármit is szerelni… elég necces. Most vegyek egy húszméteres létrát? (Oké, nem lenne hülyeség, de egy ekkora létra nem olcsó dolog, meg egyébként is, hova tenném?)

Az első akadály leküzdése: olyan 1000 forint körül lehet kapni előrecsomagolt szettet dobozban, benne egy ragasztós tépőzárral, meg méretreszabott szúnyoghálóval. Az egész úgy van kitalálva, hogy belülről lehessen felrakni az ablakra – létra balfenéken el. (Tudom, lehetne külön is venni tépőzárat… de próbáltál már barkácsboltban méretre vágatni szúnyoghálót? Az eladó inkább kilép a cégtől, mint odamenjen hálót szabni. Ráadásul az árkülönbség sem jelentős, egy-kétszáz forint.)

No, tehát a végén ott álltok, szemtől szembe: az ablak meg te. A szél ördögszekeret görget a háttérben. Meredten nézitek egymást, egyikőtök sem mer még csak pislantani sem. Végül előkapsz egy ollót, villámgyorsan előrántod a dobozból a tépőzárat és nekiállsz beszabni az ablakhoz.
Ne kapkodj. Egy száraz ronggyal töröld át előtte alaposan a keretet, figyelj arra, hogy pókháló se legyen a környéken. Harc közben bármikor beleakadhatsz, még akkor is, ha egyébként nem lenne útban.

Fel van ragasztva a tépőzár a keretre. Elégedetten nézed. Tulajdonképpen már túlvagy a felén, gondolod. A francokat. Most jön a cuclis rész. Például ki kell szabni a szúnyoghálót.
Ez egy rémálom. Az ablakkeretet már lemérted, a szúnyogháló ott fekszik kiterítve a parkettán… de mivel jelölöd be, hol is kell vágni? Nej szabókrétája remekül bejelölte… a padlót. Magán a hálón nem maradt semmi. Szemre vágni? Egyenesen? De nem volt más, kiszabtuk így. Végülis felraktuk az ablakra, de egy hét után kiszakadt a közepe. Nagyon meg lett feszítve.

Aztán egyik éjszaka megálmodtam a megoldást: nem kell annyit szarakodni a szabással, egész egyszerűen szorosan feltekerem a hálót, lemérem a felesleget – és csak egy nyisszantás. Utána kitekerem, elfordítom 90 fokkal, feltekerem, majd újból nyisszantok. Tökéletes is lett.

Meg kicsi. Egészen egyszerűen hiába pontos centire a háló, nem tudod rendesen felrakni. Lesz, ahol laza lesz, lesz, ahol megfeszül. Márpedig ahol feszül, ott egy hét múlva szakadni is fog.
Újabb háló a kukába.

A következő szabásnál bátran rászámoltam 10-10 centit. A feltekerés helyett meg hajtogattam – hiszen így bármekkora hálóval el lehet bánni, a tekeréshez meg egyszerre kellene mindkét oldalon tevékenykedni.

És ez lett a jó megoldás. A nagyobb hálót kényelmesen fel tudtam rakni, nem feszült sehol. A felesleget meg vagy ott hagytam, vagy ha nagyon zavart, akkor pengével, dekorszikével minden további nélkül le tudtam kapni.

Innentől kezdve a maradék tizet a fiammal együtt pillanatok alatt dobtuk fel, még ilyen viharos szélben is.
Mindehhez két garnitúrát kellett elcsesznünk. Nem egy nagy tétel – de neked ez után az írás után még ennyi tanulópénzt sem kell fizetned.

9 Comments

  1. És ha előbb megírod, akkor elárulom – mivel detto végigszívtam ilyennel a múlt nyarat – hogy felrakás után vágunk (btw, nem adtak hozzá egy ilyen kis műanyag szikebigyót? nagyon hasznosnak bizonyult), és a legszebb, hogy jövő ilyenkorra a tépőzár csodásan megadja majd magát az időnek és szétmálik. És külön tépőzárat nem lehet kapni. Illetve de, magyar gyártmányt, aminél a ragasztó egy héten belül elenged.
    A tökéletes megoldás a redőnybe integrált lehúzható háló, de azt meg olyan áron mérik (redőnnyel persze), amit elvi okokból nem adok érte.

  2. hogy felrakás után vágunk

    Ezen a vége felé én is elgondolkodtam. De ha 10 centivel a mért érték fölé vágtam előtte a hálót, akkor már csak olyan kevés maradék lógott ki, hogy nem kellett utólag vagdosnom semmit.

    hogy jövő ilyenkorra a tépőzár csodásan megadja majd magát az időnek és szétmálik. És külön tépőzárat nem lehet kapni. Illetve de, magyar gyártmányt, aminél a ragasztó egy héten belül elenged.

    Ez viszont nagyon elkeserítő. Akárhogy is számolom, nyolc ablak, az közel nyolcezer forint – és legalább egy nap munka. Akkor kalkuláljak úgy, hogy ezt évente meg kell csinálnom?

  3. Úgy tűnik…
    Nálam 2 ablak kivételével a tavaly még csodás háló fele lobog a szélben. Ráadásul ahogy a praktikernél elnéztem, mások is így vannak vele, mert a dobozokból kilopkodják a tépőzárat…

  4. Azon gondolkodom, mi lenne, ha most, amíg ilyen szépen fent van, pici kárpitosszögekkel 10-15 centinként rögzíteném a hálót? (Valószínűleg semmit, mert ha elengedi a tépőzár, akkor az anyag ívesen be fog húzódni – azaz böszme nagy lyukak lesznek.)

  5. Nalunk sokaig mukodott a surun rakott szogelos megoldas, kis muanyag lapka alatettel, es ott meg tepozar sem volt :)
    A vagas borzalmai is megvoltak iden, raadasul kivulre rakott nyithato keret kellett, emeleti, nem megkozelitheto ablakra. Elmeny, na :)

  6. Gondolkoztam hasonló megoldásban, de itt a lakótelepen olyan bazi nagy mutáns szörnyek repkednek, hogy ha néha éjjel valamelyik nekirepül az erkélyajtónak, magam alá rottyantok a becsapódás hangjától. Szerintem simán átvinné a hálót. :(

  7. Kárpitosszeg is jó, vagy ha az ablakkeret fenyő (=elég puha), kinyitott tűzőgéppel sűrűn végigvarrni.

  8. Lassan eljutsz majd te is oda ahova én :) Már a múltkor is írtam, a tépőzárcsík túl keskeny szóval 1 hét-1év közötti időtartamban szépen elengedi a ragasztó és lejön. Én két évig küzdöttem, aztán rászántam pár tízezret és rendeltem egy ablakos cégtől a falc-ba illeszthető méretre szabott szúnyoghálót. 4 kis lapos kallantyúval marad a helyén, ősszel kiveszem, tavasszal visszarakom. Redőny alatt elfér, ablak működését nem zavarja.

  9. Ha kell csinálok róla képeket. Nekem is az volt a gond hogy adott volt a redőny amiben nem volt szúnyogháló, viszont kapásból az ablakkeretre volt ültetve, tehát a házi fakeret+háló nem működött volna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *