Kelet-európai kinlódás

Ott rontottam el, hogy mielőtt felraktam volna a törést, újraindítottam a PDA-t. Utána már nem lehetett kicserélni az eredeti dll-t a megpatkoltra. A következő hibát ott követtem el, hogy nem töröltem le egyből a programot és nem tettem fel újra, immár jól törve. A 30 nap lejárt – és innentől akár a fejem tetejére is állhattam, a program valahová eldugta azt az infót, hogy a próbaverzió lejárt. Maximum a PDA újrahúzásával tudtam volna kilépni a körből… de úgy örültem neki, hogy végre sikerült rendberaknom, hogy eszem ágában sincs újra kezdeni.

Ledermedtél?

Itt van ez a pofa és nyíltan ír arról, hogy lopott programot telepít. Ráadásul azt is bénán.
Kizökkent a világ.

Ki bizony. De nem nálam. Hanem annál a szerencsétlen programtervezőnél, aki belerakta ugyan a Windows Mobile 5 operációs rendszerbe a magyar karaktereket, csak éppen nem mellékelt hozzá használható magyar virtuális billentyűzetet. Olvasni lehet, írni viszont nem.
Na most akár hiszed, akár nem, én ezeket a maratoni hosszúságú útleírásokat mind a PDA-n írom, stylussal böködve a virtuális billentyűket. Nekem egyszerűen _kell_ egy értelmes virtuális billentyűzet.
Csakhogy nem volt. Pár éve néztem körbe, akkor volt a Sunnysoft InterWrite, közel 30e forintért. Amikor a teljes PDA 60e-be került. Amikor egy ilyen billentyűzetnek helyből benne kellene lennie.
Naná, hogy beszereztem egy törött verziót… és még csak lelkiismeretfurdalásom sem volt.

Viszont ez a mostani szerencsétlenkedés megadta a lehetőséget, hogy újra szétnézzek a piacon. Hátha azóta változott valami. Hiszen azt szokták mondani, hogy a piaci rések automatikusan tömődnek be. Én pedig úgy voltam, hogy ha lesz értelmes program 5e körül, akkor nem vacakolok töréssel, újratelepítéssel, megveszem azt.

Már az első merítés remek eredményeket hozott fel a mélyből.

1.
Magyar billentyűzet-meghajtó Windows Mobile 2003, Windows Mobile 5 és Windows Mobile 6 operációs rendszert használó gépekhez – azaz a Billenty.
Képernyőképek jók, próbaverzió van. Letöltöttem, kipróbáltam… szenzációs. Olvasható betűk és rengeteg karaktertábla közül választhatok. Az ára pedig mindent visz: 790+sarc. Nem is vacakoltam sokat, egyből megrendeltem a weblapján. Aztán eltelt két hét. Majd kimentem Amerikába – és eltelt megint két hét. Ekkor már bajban voltam, mert lejárt a próbaverzió. (Nem ezé a programé, egy másiké.) Gondoltam, ennyit a formról, van az oldalon emailcím is. Ja. Egyből válaszolt is egy nagyon kedves mailer daemon. Ha nagyon akartam volna, még felhívhattam volna a telefonszámot is, de nekem ez már nagyon döglött ügynek tűnt. Skip.

2.
HunBill
Kicsit csúnyább, kicsit nehézkesebb, a szolgáltatáslistája is bénább, valamivel drágább is… de még éppen belefér. Mind az árba, mind a tudásba. Szerencsére ennek teljes funkcionalitású volt a 30 napos próbaverziója, így ezzel mentem ki Amerikába, ezen gépeltem be a 44 A4-es oldalnyi szöveget. Mondhatni, megszoktam. Hogy miért nem vettem meg mégis egyből? Mert egész egyszerűen nem értettem a licenszelését. Hogy először megveszem a webáruházban – szigorúan utófizetéssel – aztán írok egy emailt, hogy küldjenek aktivációs kulcsot, erre küldenek egy számlát meg egy kulcsot, én kifizetem a számlát, beírom az aktivációs kulcsot, erre a program kiír egy termékkódot, melyet visszaküldök emailben, majd amikor a pénz is megérkezik, küldenek egy regisztrációs küdot és már csak be kell gépelnem. Mindezért megkapom a programot 3 évre, és csak erre a PDA-ra. Ha lecserélem, vehetem meg újra a programot.
Gondolhatod, hogy nem lelkesedtem. Még akkor sem, hogy odakint jócskán megismertem a cuccot és tulajdonképpen egész jól bevált.

3.
Sunnysoft Interwrite
Az öreg harcos. Melyet évekig használtam már eddig is. Nézzük már meg, hátha esett valamennyit az ára? És igen. Ezen az oldalon már egész baráti ár fogadott. Gyorsan le is szedtem a próbaverziót. Határozottan kiváncsi voltam, kijavították-e a régi egyik bosszantó hibáját.
Arról van szó, hogy habár kétfajta magyar billentyűkiosztást is ismer, de vagy ‘í’ betű nincs, vagy gondolatjel. Én viszont mindkettőt intenzíven használom. Ha a gondolatjelet választom, akkor az ‘í’ betűre esélyem sincs… ha az ‘í’ betűt, akkor ha nagyon bonyolultan is, de elővarázsolható a gondolatjel. (Nem, nem ALT-ra vagy SHIFT-re.) Nagyon zavaró volt.
Külön bosszantott, hogy hely lett volna rá. Van egy Screenshot gomb, melyet én mindig egyből letiltok. Na, annak a helyére simán rakhattak volna egy szabadon definiálható gombot.
Már a próbaverziónál jöttem rá véletlenül a megoldásra. Éppen azon kisérleteztem, hogy megnyomok minden billentyűkombinációt, hátha valamelyikre előjön a gondolatjel – amikor a bal ALT+R variációra elfordult a kép és a megnövekedett billentyűtérben feltűnt egy numerikus billenytűzet. Rajta – a sok felesleges szám mellett – a gondolatjel (minuszjel) is.
Oké, ennyi kompromisszumot be tudok vállalni. Irány a kassza. Rákattintottam a buy gombra – és kitett egy nyitólapra. Az általam kiválasztott verziót már nem lehetett megvenni. Az éppen aktuális InterWrite billentyűzet pedig már 40 dollár, azaz durván 10e forint volt. Ez már fájt.

A vége az lett, hogy összeszorított szájjal megvettem a 2. programot. De nem vagyok boldog.

9 Comments

 1. Én HTC Touch Diamondon az SPB Software House billentyűzetét (http://www.spbsoftwarehouse.com/pocketpc-software/keyboard/) használom. Úgy voltam vele, hogy $15-t megér, hogy legyen normális billentyűzetem. Ráadásul ez nem csak magyar, hanem tud csomó nyelvet, és egész jó fícsörei vannak.

 2. Sajnálattal értesültünk róla, hogy nem sikerült a megrendelése. A honlapunkon látható emailcím valóban hibás volt. Tekintettel az okozott kellemetlenségre, örömmel küldünk ingyenesen vásárlói kódot, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk az info@organum.hu címen.
  http://www.organum.hu

 3. És akkor a forgalmazók csodálkoznak, hogy miért használ a magyar annyi illegális cuccot. Mert egyszerűbb, könnyebben hozzáférhető, elérhetőbb, mint a legális. Az, hogy olcsóbb is, már csak huszadlagos kérdés.

 4. @organum.hu:

  Köszönöm az ajánlatukat, nagyon kedvesek. Szívesen el is fogadnám, de már feltettem a 2. pontban említett programot, működik, túl vagyok rajta – nem szívesen bolygatnám meg.

 5. @MartonSz:

  Köszi, megnéztem, azért ez egy kicsit más műfaj. Nemrég volt szerencsém egy iPhone-hoz – és nagyon szenvedtem a szövegírással. Kábé 2004 óta van PDA-m, azóta saccra 500 A4-es oldalnyi anyagot pötyögtem be rajta – egyszerűen ráállt a kezem a stylusra és a kicsi billentyűzetre.

  De lehet, hogy kipróbálom.

 6. De kár, hogy rég jártam erre. Ha előbb olvasom… :-(

  Naszóval, PDA-n csakis Resco Keyboard Pro. Tökéletes. Skype-hoz is azt használom, olyan gyorsan tudok kopogtatni vele.

 7. Az SPB billentyűzete mellett szól, hogy az SPB ingyen licenceket ad bármelyik szoftverére MVP-knek. :)

 8. @MartonSz:
  Így van. Jelenleg ez is van fent alternatív billentyűzetként. De nagyon nehezen áll rá a kezem, annyira eltér a kiosztása a megszokottól.

 9. @ZöPö:
  Ha jól látom, a demója alapján külön gomb kell ahhoz, hogy előjöjjenek az ékezetes betűk. Ez azért magyar szöveg intenzív gépelés közben elég kellemetlen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.