Köszönöm szépen, de nem vállalom

Azt hiszem, nem panaszkodhatunk. Habár a pénztelenség, a kilátástalanság lassan depresszióba sodorja az országot… de hé, melyik ország vezetői gondoskodnak ilyen válságos időkben hasonlóan szórakoztató showműsorról? A gazdasági válság a világot sanyargatja, de egyik országban sem röhögnek annyit az emberek, mint mostanság nálunk. Igaz, a nevetés keserű egy kicsit – de ez általában így szokott lenni, ha közben az ember farka satuba van szorítva.

A komédiának viszont van egy szomorú vonulata is. A bohócok olyan lelkesen szerencsétlenkedtek a színpadon, hogy leesett a függöny, eldőlt a díszlet. Láthatóvá váltak a háttéremberek.
Ekkor fagyott rá a mosoly a legtöbb ember arcára.
Valljuk be őszintén, eddig nem sokat tudtunk az MSzP-ről. Az MSzP Gyurcsány magánszáma volt. A hallgatóság, akiknek az Elkúrtuk beszéd szólt. Gyurcsánynak legalább lehetett drukkolni, mert amiket mondott, nem hangzottak rosszul. Az már az ő dolga volt, hogy a csapatot rendezze maga mögött. Hogy összefogja őket nemes célok érdekében.
Végül nem sikerült. Soha nem fogjuk megtudni, hogy azért nem, mert Gyurcsány csak szájkaratéban volt jó, vagy azért nem, mert ezzel a borzalmas párttagsággal nem lehetett semmit sem kezdeni, különösen úgy, hogy közben meg a túloldali patás ördög abuzálta hátulról az embert.
És ekkor, a végjátékban láttuk meg az MSzP igazi arcát. A sok behízott agyú, eltunyult megélhetési politikust. Akik eddig meg voltak győződve róla, hogy a Feri sebezhetetlen és majd jól elrendezi a dolgokat. Számukra is. Aztán amikor kiderült, hogy mégse… akkor most néz mindenki, mint amikor a háztetőn a Pókembernél elfogy a fonal. És keresi, hogy kinél van legalább egy spulni cérna.

Az MSzP ezzel a végjátékkal legalább 10%-ot vesztett. Egy párt lehet arrogáns, lehet gonosz… de nem lehet nevetséges. A nevetséges embereken jól szórakozunk… de semmiképpen sem akarjuk, hogy ők vezessenek minket.

Óriási pofonba fognak belefutni. Én már egy 20%-os választási eredményen is meglepődnék. Mindemellett optimista vagyok. A mostani őskövületek, az irreálpolitikusok ki fognak hullani. Ez lesz a lehetőség az MSzP számára, hogy megtisztuljon és egy tényleg modern – tehát nem csak a vezetőjének dumájában az – szociáldemokrata párt legyen.
Talán hat év múlva.

8 Comments

 1. 89 óta volt egyáltalán olyan időszak, amikor az MSzP nem hasonlított egy bohóctársasághoz?

  Volt egyáltalán olyan párt?

  A cirkuszi belépőt el kellene fogadni a parlamemtben. Csak unalmas a műsor.

  Ha pisztolyal kényszerítenének jövőre hogy szavazzak, akkor inkáb ba golyót választom.

 2. Nana, azért hosszú ideig az MSZP tűnt a leginkább pártként működő pártnak. Van például több érdekcsoport a párton belül, platformok, van vita, tudják mi az a kompromisszum, stb.
  A Fidesz egy kézivezérelt diktatórikus részvénytársaság, ahol csak kitartó nyalással lehet feljebb jutni.

 3. Ja. Úgy tünt… csakhogy nem a szinészi teljesítmény számít. Érdekcsoport = pénzéhség.

  És nemcsak a Fideszre igaz amit írsz.

 4. “Hogy összefogja őket nemes célok érdekében.”

  Hát, én azért odatennék egy “is”-t is. Ugye nem gondoljuk komolyan, hogy a Fidesz legyőzése a világon a legnemesebb cél, ami nemzetvezetőt csak sarkallhat?

  Sajnos a pártérdek az első, a magánérdek a 2., az ország csak utána. És ez sajnos az összes parlamenti pártra igaz az elmúlt 10 évben.

 5. “Az MSzP ezzel a végjátékkal legalább 10%-ot vesztett. […] Óriási pofonba fognak belefutni. Én már egy 20%-os választási eredményen is meglepődnék.”

  Háttárpád, ha 18%-ból kivonunk 10%-ot, akkor a 20 az tényleg meglepő eredmény :)

 6. Hát, én azért odatennék egy “is”-t is
  Igyekeztem olyan ironikusan fogalmazni, ahogy tudtam. SZándékosan írtam ilyen emelkedett kifejezést. Hiszen jól tudjuk, mi volt a valóság.

 7. Háttárpád, ha 18%-ból kivonunk 10%-ot, akkor a 20 az tényleg meglepő eredmény :)
  Ne tekintsd a közvéleménykutatások eredményeit választási eredménynek. A jobbos hisztéria miatt nagyon sokan nem vallják be, hogy az MSzP-re szavaznának – de a fülkében azért odarakják az ikszet.

 8. “Sajnos a pártérdek az első, a magánérdek a 2.”

  Én ezt a sorrendet megfordítanám. Amúgy egyetértek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *