Szorgos népünk győzni fog

Na, csak felszedték a cövekeket. Mind a 11-et.
Mégiscsak jobb lett volna, ha a múltkor én megyek ki a fejszével.

Pedig ezek már megerősített cövekek voltak: mindegyikbe belefúrtam egy kampós facsavart, hogy könnyen lehessen rátekerni a kötelet – és csákánnyal, fejszével lettek besüllyesztve a megkeményedett, sóderos talajba. Azaz anyag is, munka is volt bennük rendesen. Új értékben olyan 2200 forint lehetett, használtan, szétverten jó, ha kapott érte két sört a tolvaj. De elvitte, kiszedte. Pedig 11 cöveket kézben nem lehet elvinni, ahhoz autó kell. Vagy lovaskocsi. (Nem tehetek róla, nekem ez a társaság gyanús. Rendszeresen járja a környéket egy lovaskocsi. Romák ülnek rajta, látszólag semmi dolguk nincs. Kocognak, nézelődnek, őrjáratoznak. Eddig egyszer balhéztam össze velük, amikor a szemetet próbálták letúrni a kocsijukról a kertem mellett.)

Ilyenkor van az, hogy levedlik rólam a kultúra és békés, jámbor emberként simán beverném a tolvaj fejét a fejszémmel. Kurvára nem érdekel, mennyire alacsony érték volt, amit ellopott. Két okból sem.

Egyrészt, mert a cöveknek nem annyi az értéke, amennyiért megvettem, hanem annyi, amit véd. Én nekiálltam cserjékkel, gyeppel betelepíteni a záportározó melletti elhanyagolt földsávot. Közterület, igaz, de baromira zavart a látvány – márpedig a teraszról, a nappaliból pont ezt látom. És ki a legnagyobb ellenség? A parkot, záportározót gondozó önkormányzat. A közeli teret szokták motoros kaszával nyírni – és olyankor erre a sávra is kijön valaki és levág mindent: füvet, cserjét, borostyánt. A másik ellenség a hülye autós. Itt van a sarkon, a záportározó kapuja és a házam között, egy T alakú, széles kereszteződés. Annyira széles, hogy ha ügyes vagyok, akkor körbe is meg tudok fordulni, tolatgatás nélkül. Forgalom majdnem nulla. De a böszme teherautók, amikor pucolták a tározót, simán rátolattak a földsávra. Gondolom, egyszerűbb volt, mint ipszilonozni egyet. Egy bangitát, egy trombitafolyondárt és egy tűztövist nyírtak ki, ráadásul teljesen széttúrták a földet. De nem csak pofátlan teherautósofőrök vannak. Tegnap borbolyákat ültettem át. Éppen az utolsó simításokat végeztem, amikor megjelent egy személyautó, nekiállt megfordulni, majd rátolatott a borbolyákra. Ott, mellettem. Csúnyán ránéztem, erre elment.
Nyilván a cövekek és a madzagok mindenkivel határozottan közölték, hogy ez gondozott terület, hagyják békén.

Másrészt az ilyen ember fekély. Élősködő. Ez sosem fog értelmes munkát végezni, ez csak azt lesi folyamatosan, mi nincs lecsavarozva a földhöz, mi mellett nem áll éppen rendőr – aztán már viszi is. Az ilyet én egész egyszerűen eltiltanám a közösségi élettől. Amennyire most felbasztam magamban az ideget, akár még fejszével is. Ez a leszarjuk más munkáját, ez az orrunknál nem látunk tovább, ez az egy sörért anyánkat eladjuk ma rabszolgának, aztán holnap majd csak lesz valahogy mentalitás, ez az ellopunk mindent – akár elektromos vezetéket is – fillérekért, leszarva, mekkora kárt okozunk vele… aztán ez a közöny, ez az érdektelenség… megélhetési bűnözés, mondják a hivatalos szervek és mindenki csak vonogatja a vállát. Kétezer forint kárértékért a rendőr a ceruzáját sem veszi fel.

Pedig itt bőven nem a kétezer forintról van szó. Ha az ember nem érzi biztonságában a magántulajdonát, akkor abból kurva nagy társadalmi feszültség képes kerekedni. Még nyugodt időkben is.

16 Comments

 1. Nyomj oda egy webkamerát. Van NAS-od mehet oda az anyag. Ha megvan a tolvaj, jelentsd fel. Ennyi.

  Persze lehet hogy utána folyamatos megmagyarázhatatlan öngyulladások sora fogja jellemezni a tulajdonodat képező ez meg az…dehát ez van..

  Egy dolog nincs… cigánybűnözés..

 2. Aha. Aztán ellopják a webkamerát.

  Az egészben egyébként a pofátlanság a legdurvább. Lányom egyszer már elkapta őket, cövekkiszedés közben. Tehát van szemtanú, van rajtakapás. Aztán két hét múlva kijöttek megint és elvitték az összeset. Pontosan tudták, hogy ekkora kárra a rendőr rá sem mozdul. (Persze, nem mintha a rámozdulás jelentene valamit.)

 3. Persze nem úgy gondoltam, hogy egy 2×4 meteres villogo nyil mutassa a webkamera helyét… nincs ablak, padlásrés, stb. ahova be tudod tenni, vagy conrad magazin, ott kb 1500 egy kamu kamera villogó leddel, meg egy tábla hogy megfigyelt övezet… én megpróbálnám.

 4. Vagy müanyag cövek. Láttam ilyent.
  Nem vörösréz, nem ég, vagy ha igen akkor kormos és büdös… nem kell senkinek.

 5. Maximálisan egyetértek veled, JoeP! Sajnos a rendszer ilyen, még a börtönbüntetésnek is 0 a visszatartó ereje. Tudod mi a különbség a tolvaj és Te közted?
  Jogilag semmi, hiszen van joguk, még elítéltként is. Gyakorlatilag pedig csak annyi a különbség, hogy Ő rács mögött van, te pedig nem.

  @Hamurabi
  Csak időpocsékolás vacakolni kamera felszerelésével. Az igazságszolgáltatást nem érdekli a te filléres problémád, csakis a statisztika. Abban pedig jók vagyunk! :-)

  Amikor valaki képes arra, hogy pártfogoltként (… a hangsúly a pártfogolt szón van!) besurranjon az Igazságügyi Hivatal egyik iroda helyiségbe, az ott lévő táskát kinyissa, és elemelje a benne lévő pénztárcát, akkor mit vársz egy web kamerától, a rendőröktől, a pártfogó felügyelőktől… magától az egész rendszertől?

  Sajnos naponta találkozok ilyen genetikai hulladékokkal, pedig “csak” informatikus vagyok. Finoman fogalmazva: nem szeressem őket!

 6. Neo bá!

  Engem picit nyugtatna, ha nem egy ismeretlen vitte volna el a cuccost, hanem látnám az arcát. Amugy meg hobbibarkácsos vagyok… megcsinálnám és kész. Még ha haszna sincs..

 7. Jelentsd fel! Ha mindenki csak ezen nyavajog, hogy alacsony a kárérték, meg büdös sunyi dzsipók, akkor nem lesz megoldás.

  Rendőrség, jegyzőkönyv.

 8. Reménytelen vagy. Ez sem a megoldás.

  Eddig háromszor jelentettem be lopást a rendőrségen, az egyik komédiába fulladt, a másiknál meg engem akart feljelenteni a rendőr rágalmazásért – ugyanis merészeltem vele egy olyan tényt közölni, melynek szerintem köze volt az esethez.
  Mindegyik alkalommal 30 nap múlva megkaptam a szabványlevelet, hogy az ügyet nyom híján lezárták. A magam részéről biztosra veszem, hogy semmit nem foglalkoztak vele, talán még el se olvasták.

 9. Noshát, ha akarsz egy kicsit szórakozni, vegyél másik 11db karót. Ne verd le őket, ásd ki a helyüket. Fúrj egy 10-es lyukat a végébe és verj bele ugyanekkora betonvasat, mondjuk 15 centinyit (ne kelljen nagy lukat ásni…). Karó a lyukba, rá egy gombóc beton és betemetni. Nem mondom, több meló, de biztosabb eredmény.. Ott fognak megszakadni ha megpróbálják kihúzni, Te meg röhöghetsz a webkamera előtt. :)

 10. Ne verd le őket, ásd ki a helyüket
  Ez ugye megvan, a lyukat nem tudták ellopni.

  Végiggondoltam, de nem jó. A beton fölött puha lesz a föld, simán ki fogja tudni húzni gombóccal együtt.

 11. #8

  Akkor is több értelme van, mint a blogon panaszkodni, aztán kommentben megváltani a világot. Ha sok a kamu ügye a rendőrségnek, akkor az előbb-utóbb szemet szúr.

  Esetleg panaszt tehetsz a szabványlevél kézhezvételekor.

  Egy biztos, azokat olvassák az illetékesek, a mivanvelem.hu-t nem.

 12. Joep basszus… ha mellé nyomnál kinyomtatva néhány képet az elkövetőről akció közben, az igencsak nyomatékosítaná a dolgot.

  Ki a faszt tartóztasson le? Honnan vegyen újlenyomatot? A földről? Kit kérdezzen meg?

  ha látja a fényképet, akkor ki tudja adni a körözést mert van bizonyítéka.

  Mikor kilopták a Örs-i IKEA őrzött parkolójából a notebookomat, akkor megmondták.
  Ha van kép, meglesz. Ha nincs, akkor sohasem.

  Nem volt. Utólag kiderült, az őrök is benne voltak….

 13. Biztos hogy nem dzsipók! miért lennének azok?
  ja tényleg….ezt láttátok már??

 14. Varanusz,

  Nem. A feljelentés csak azért nem nulla értékű, mert elbaszol rá egy csomó időt. Emiatt inkább kicsit mínusz.
  Az meg, hogy megírom itt, legalább lenyugtat egy kicsit. Meg kapok jó ötleteket. Azaz kicsit plusz.

 15. Takóca,

  Meglepően optimizmusra gerjesztő videó. De jó lenne, ha ilyen fasziból több is lenne.

 16. “Végiggondoltam, de nem jó. A beton fölött puha lesz a föld, simán ki fogja tudni húzni gombóccal együtt.”

  Ez csak egy darabig van ám így :) főleg, ha adsz neki egy kis iszapot is. Vagy neadjisten hosszabb betonvasat. Vagy nagyobb betongolyót. Esetleg, nem golyót hanem lapos tömböt. Ha leülepedett, nedvesség elszivárgott… na, azt végignézném ahogy kihúzza (egyszer kiszenvedtem egy oszlopot, amire egy vaslemez volt hegesztve és úgy elásva – vagy fél napom ráment)…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *