Vadkelet

Vadkeleti vaddisznók a hajón
NOL • Falucskai Violetta • 2008. szeptember 16.

Szerdán este a magyar nyelvű „hülyezene” legeszementebb képviselői váltják egymást az A38-as „bulibárka” színpadán. A szolidan Vadkelet névre keresztelt fesztivál négy fellépő zenekara valóban mindent megtesz a derűért az őszi borúban.

Az Open Stage csíkszeredai formáció a Youtube révén híresült el „Aranka, szeretlek” című angol hidegvérrel és székely humorral megspékelt „szerelmes” dalával. A zenekar Székelylend-re hallgató anyaga tavaly jelent meg, s mind zenés, mind prózai darabjaikat hétköznapi humor, csavaros székely észjárás és groteszk látásmód jellemzi.

Az este következő disznósága a Malacka és a Tahó „pork and roll”-ja. A fesztiváljárók előtt távolról sem ismeretlen és rendkívül erőteljes fúvósszekcióval és nemrégiben új énekesnővel malackodó banda lendülete, eredetisége és szellemessége az angol Toy Dollz-éhoz mérhető.

Természetesen egy ilyen este elképzelhetetlen az agyamentség állócsillagai, azaz a Timur Lenk legénysége nélkül. A még Szegeden összeverődött brutál-dada, lakodalmas sörmetál vagy éppenséggel szalonpunk jelzőkkel illetett együttes fellépéseit kíméletlenül ironikus, felforgató szövegek, némileg eklektikus összhangzás és nemegyszer sokkoló, ám annál mókásabb és eredetibb jelmezesdi jellemzi.

Végül, de nem utolsósorban tiszteletét teszi a hajón a Hurkatöltő. A sokféle zenei hatást magába gyűrő banda Sárospatakon állt össze 2000-ben. Koncertjeikbe feldogozások is becsúsznak, legsikeresebb szerzeményeik a Csák Máté földjén legelnek a vadak című nóta és a bodrogolaszi szeszfőzde dolgozóitól a világnak megmentett Lapostetű ficerál a gatyámba’ című népi költemény.

No, kérem, erről volt szó.

Kicsit részletesebben:

1. Malacka és a Tahó
Jelentem, sikerült megfejtenem az együttes nevét. A Malacka fent zenélt a színpadon, a Tahó meg lent volt a nézőtéren. Néhány paraszt nem bírta ugyanis kivárni, hogy Malackáék lenyomják a műsorukat, minden pillanatnyi szünetet kihasználtak, hogy beordibálják a Székelyland nevet.
Pedig várhattak volna simán, a zenekar igen jó koncertet adott.

2. Open Stage
Szerintem most fogom magamra haragítani az internetes közösséget… de nekem nem tetszett. A lemezt korábban meghallgattam, de bizony bele-beletekertem. Valószínűleg velem lehet a baj, hiszen a műsor alatt volt olyan alak tőlem nem messze, aki a földön fetrengett a röhögéstől.
Az ‘Aranka’ viszont megijesztett. Ez ugye paródia, de működik az is, hogy annyira szar, hogy már jó. Eddig oké. Viszont fent van a youtube-on. És ennyi elég volt, hogy akkora kultusz nőjön köré, hogy ihaj. Amikor előadták, a tömeg felözönlött a színpadra és vagy negyvenen énekelték, képzelték azt, hogy ők az Open Stage és éppen kurvára zabosak Arankára. Mély átéléssel.
Sajnálom, nem bírtam nevetni.

3. Timurlenk
Teljesen megleptek. Fogalmam sem volt, hogy van a zenekarban fuvolás. Hogy is mondjam… disszonánsan intellektuális volt a zenekar egészéhez képest.
Maga a koncert viszont fergetegesen jó volt, a heavy matekon kis híján én fetrengtem a földön a röhögéstől. Külön említésre méltó Fisher, akinek túl sok mondanivalója ugyan nem volt, de ahhoz végig ragaszkodott.

4. Hurkatöltő
Na, ők megszívták. Hajnali fél egykor kezdhettek el beállni. Addigra már csak azok maradtak ott, akik felállni is részegek voltak. Meg azok, akik már mindenkibe belekötöttek. Ez utóbbiak oda is mentek a szinpadhoz és folyamatosan basztatták a hangoló zenészeket. Ráadásul a világosító sem szánta meg őket, direkte nem kapcsolta le a lámpákat koncert közben, hagy látszódjon, maximum 25 ember maradt a teremben, 24 abból is kataton. Pedig figyelemreméltó zenekar – már korábban is szerepeltek ezen a blogon – nekem tetszett az is, amit itt produkáltak… de egy óra körül Nej elpilledt és nem vártuk meg a végét.

13 Comments

 1. Timurlenkhez kapcsolódik ez a blog, én jókat szoktam röhögni rajta ;)

  http://www.timurlenk.hu/blog/

 2. Ah, mik ki nem derülnek! ;-D

 3. Fisher rulz, blogilag pláne, csak már 3 hete nem írt egy szót sem. Kinyírták egymást a zasszonnyal valszeg.

 4. Vagy a gyerek elásta játékból az asszonyt és nem emlékszik hová, Fisher meg azóta nem volt otthon.

 5. Khmm, utolsó bejegyzés kezdete Fisher blogján:

  “Szabadság alatti könnyed olvasmány a “Hogyan öljük meg férjünket”.”

 6. Tegnap még élt. Tanúsíthatom.

 7. Nagyjából megerősítem, amit Józsi írt. A tahóság nyilván a felfokozott openstage-várásból fakadt, de az is jól látszott, h. amennyire a zenekar nem való az A38-ra, úgy a közönsége sem. Ez tulajdonképpen várható is lett volna, hiszen akkora ismertségre tettek szert a youtube révén, mindenféle rétegből, h. ezen sokszínű massza olyan része is képviselte magát a koncerten, aki amúgy közelébe nem megy bármilyen élő koncertnek. Értjük, ugye? Az Open Stage is playbackről ment, ill. talán félplébekknek hívják azt, amikor csak a zene konzerv, az ének (jórészt) élő.
  Nekem azért tetszett, de a többiek miatt is elmentem volna, ahogy a Hurkatöltő kivételével rendszeresen meg is szoktam tenni.
  Szegény ‘töltősök, én 4 számukat hallgattam meg, ebből 2 nem saját volt, egyiket a beállásra, másikat az egyik gitár hangolása miatt nyomták el, de én sem bírtam tovább, kicsivel 1 óra előtt, és Józsiék után leléptem. Pedig érdekelt volna. Na majd legközelebb, amikor nem szerdára szerveződik egy ilyen fesztivál.
  Ui: ne feledkezzünk meg a témában járatosak számára talán ismerős Kovbojok zenekarról sem, akik most ugyan nem léptek fel, de megtekinthetőek voltak a közönség soraiban; ha igazi rajongó lennék, még autogramot is kérhettem volna tőlük :)

 8. Hmm, valaki nagyot akart írni, de nem bírta a farka:
  http://www.a38.hu/?p=cikk&id=476

 9. Disszonánsan intellektuális…! :-))
  Az, de hát ha csak ehhez ért szegény…

  Köszönöm a poz. kritikát, kellett, belülről sokkal rosszabb volt, meg szét is voltam esve és sajnos nem a szesztől.

 10. F99: Hogy ezen a “plakaton” is legyen? :-)

 11. Plakát? Nem teljesen értem, márminthogy a JoeP blognak a kommentjeit is felhasználom pinás Timurlenk-népszerűsítésre? Ööönem. Csupán arra utaltam messziről, mi is volt az a “nem túl sok mondanivaló” amiről JoeP oly szemérmesen írt, de belterjes poén volt és rossz is, elnézést kérek.

 12. Poénnak szar, de úgy egyébként nem hülyeség. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.