Durva nap

Reggel fél nyolckor ürítik a kukákat. Nyolc után pár perccel indultam munkába, de előtte bevonszoltam a kukkancsot kerítésen belülre.
Ez a fél óra elég volt valakinek, hogy beledobjon két reklámszatyornyi cuccot.

..::………:……….:….:::::…:::…..:..:.::::::..:..:::

Hazafelé a villamoson mellémült két 16 év körüli roma csaj meg két hozzájuk hasonló roma kölyök. Az egyik – a kövérebb – csaj valami ordenáré hangon nekiállt visítva ordibálni, hiába pár centire ültek a többiek. Egy idő után a másik csaj is csatlakozott hozzájuk, majd az egyik srác is. Nem vagyok egy pirulós fazon, a blogban is szívbaj nélkül használok erős kifejezéseket, de az a tömör trágár duma, az az ordítós-nyerítős röhögés nagyon brutális volt. Néhányan rájuk is szóltak, de ez csak olaj volt a tűzre. A visítós csaj egyből úgy reagált, mintha legalább az anyját ölték volna meg, valami őrült hisztériát rendezett.
A végállomásnál szálltak le. Az egyik hapsi útközben szorongatott egy műanyag kávéspoharat, leszálláskor hanyagul eldobta a villamoson. A hiszterika még bele is rúgott egyet, hogy kifröccsent a padlóra a maradék kávé.
Egy helyen összeszűkült az út, itt egymás mellé kerültek a beszólók meg a tinik. Na, itt aztán beindult a veszekedés. Először az idősebb nők szóltak be, aztán a középkorú nők, végül egyedüli férfiemberként én is. A koncentrált támadás teljesen kiverte a biztosítékot a hülye csajnál, ordítva rikácsolta: – Igen, cigányok vagyunk! Itt vagyunk, verjetek meg!

Határozottan elszomorító jelenet volt. Ember módra viselkedni, arra nem tanították meg. De arra igen, hogy ha bármi balhé van, hivatkozzon arra, hogy cigány – és minden el lesz rendezve.

..::………:……….:….:::::…:::…..:..:.::::::..:..:::

Álltam a buszmegállóban, amikor láttam egy újabb szánalmas produkciót. Egy lefűrészelt kipufogójú rozsdás ezerötös Lada fordult be, majd egyesben, padló gázzal vonszolta el a seggét a megálló előtt. A motor ordított, a füst dőlt a jószágból, a gyújtás tíz másodpercenként utórobbant. És ebben a borzalmas csotrogányban néhány tizenéves roma csávó roppant bamba tekintettel dölöngélt ritmusra előre-hátra. Egész biztosan meg voltak róla győződve, mekkora királyok.

..::………:……….:….:::::…:::…..:..:.::::::..:..:::

Végül egy hajléktalan odaszart elém. Egész konkrétan a buszmegállóval szemben, az út túlsó oldalán zajlott az aktus, a fazont túlzottan nem zavarta a tömeg érdeklődése. Valószínűleg nem túl régen lehetett a szakmában, mert még letolta a gatyáját.

..::………:……….:….:::::…:::…..:..:.::::::..:..:::

Csupa olyan eset, amellyel az ember, az egyén nem tud mit kezdeni. Szánakozni, azt lehet. Tenni?
És csupa olyan eset, melyet a külföldiek nem is érthetnek. Mennyibe kerül két reklámszatyornyi hely egy kukában? Max. száz forint. Tényleg nincs ennyi pénze az embereknek? Pontosabban, ennyi pénzért képesek beáldozni a méltóságukat? Erre persze én kérdezek vissza értetlenül: – Milyüket?
És persze csupa olyan eset, mely állami Audiból nem látszik. Csak az, hogy a lakosságnak baromi szar kedve van.

16 Comments

  1. Ez kicsit Pest-specifikus szerencsére, ha néha felvet a balsors oda, akkor mindig megütközéssel látom micsoda vadkelet van odafent. (vidéki kisvárosban élek)
    ..és igen. Szép, nem szép, undorodom azoktól az általában nem pigmenthiányos rassztól akik a blog-od mostani bejegyzéseiben elő-előfordulnak.
    Miért is kellene szeretnem őket?!
    Kellen egy amolyan tisztítótűz Magyarországon, ami a félresiklott erkölcsöket, közállapotokat újra helyreteszi.
    Hogy mi lenne az? Magam sem tudom, csak kicsit érezni vélem.
    Az biztos, hogy a mostani kormány regnálása (immár 6 éve) lendített a dolgon. Mondom azt annak ellenére, hogy sosem szavaztam még az ellentétes pólusra.
    De látni látok, hallani hallok.
    Valami olyasmi kellene mint amit Rudy Guliani tett hajdanán New York-kal, amikor a “zéró-tolerancia” elvvel többé-kevésbé megtisztitotta a Nagy Almát.
    Aztán persze ő sem lett próféta saját hazájában, elnökjelöltnek már nem kellett.
    De egy ilyen kurzus az csak javíthatna a magyar álla(t)potokon.

  2. Ez nem Budapest kérdés. Borsod megyében szerinted nem még ilyenebb a játék? Debrecenben vagy más nagyvárosban ezek a problémák nem jelentkeznek?

    ———

    JoeP

    Pont erről beszélgettem a minap az asszonnyal. S mondhat nekem bárki-bármit. Értem én a meló dolgot, meg mindent értek. De amikor azt látom, hogy ugyanezt tolják a szülők szeme láttára, akkor azt mondom ez csak nevelés kérdése. Szegénységben is lehet ember faragni valakiből és gazdagságban is lehet szar alakot nevelni. Szóval náluk ez csak nevelés kérdése. Aztán úgy nő fel, hogy neki mindent lehet, ha meg baj van akkor ő cigány és azért van bántva. Aztán felnő és ezt tolja. Aztán ezt adja tovább. Na ez a baj. Viselkedni nem tanulnak meg.

    Egyébként frissen nyírt hajjal és a törött – 2 évesen az asztal sarka volt erősebb és a doki furán rakta helyre, sztk power – orral néha tudok erélyesen kinézni és pont pár napja szóltam rá ezekből egy 4 fős társaságra, hogy a villamoson senkit nem érdekel rajtuk kívűl a telefonról szoló zene, szóval füles vagy kikapcs. Ez amúgy valami új divat, minden második telepi kölyök/cigány ezt csinálni és szerintem baromi zavaró.

  3. franjo:

    Ez így nagyon ingoványos terület. Például, már a ’tisztítótűz’ kifejezés is. Ismerjük egymás megnyilvánulásait annyira, hogy _én_ tudom, hogy képletesen gondoltad. De ha betéved ide valaki, már rögtön ordítozhat, hogy itt el akarják égetni a romákat.
    Mindkét oldalon erős a feszültség. Nehéz ezt rendezni.

    Mondjuk, szerintem semmi más nem kellene, csak korrektül működő rendőrség és bíróság. Csak. De jelenleg mindkettő politikai játszmák része, így eredeti funkcióikra használhatatlanok.

  4. Al,

    Én is sorra meglepődök magamon. Soha nem voltam egy olyan beszólogatós típus, általában hagyom az embereket a saját fejük után menni. De néha már annyira kiverik a biztosítékot, hogy nem bírom és rájuk szólok.
    Nem kellemes élmény idegeneknek beszólni, különösen, ha alapjában balhékerülő ember vagy.

  5. Nem tudom, hogy hogyan birod. Ha az ember bkv-zik hatvanyozottan kapja az arcaba ezt a mocskot. Probalom elszigetelni magam, szerencsere azert eleg jol megy (meg fogom fizetni a 600 foritnos benzin arat is, ha ez kell).

    Egyszeruren az ember szemelyisegere ratelepszik az ilyesmi. Az egyetlen megoldas, ha nem szembesul az ember ezekkel a szituaciokkal.

  6. “Az egyetlen megoldas, ha nem szembesul az ember ezekkel a szituaciokkal.”

    Nono, Szinbad, ez nagyon nem igaz. Azért mert az agy nem találkozik azonnal a gyomorrákkal, attól még ő is bele fog pusztulni pár év alatt…
    Értem én, én sem járok le hobbiból nyomortelepre, de valamit akkor is tenni kell, ha azt hisszük, h minket nem érint túlzottan a probléma.
    Egyébként kurvára érint, az adóba befizetett millióimból fizetik egy hibás rendszerben a segélyt az üvöltöző&ingyenélő romáknak. Ehhez nem járultam hozzá, ez nem szociális segélyezés, nem is tüneti kezelés, hanem a probléma idióta terjesztése.
    Kurvára nem szeretném megvárni, hogy a balfasz kormányzati tevékenység miatt valami fasisztoid megoldás kerüljön elő erre a problémára.

  7. Szindbád,

    A magam részéről nem vagyok nagy híve a struccpolitikának. Abból mindig váratlan nagy pofáraesések szoktak kisülni.
    Arról nem is beszélve, hogy nem lehet állandóan menekülni. Egy idő után elfogyik a tér.

  8. Egy másik MVP nyaral, de nem maradhatunk dzsipózó MVP-blog nélkül.

    Az általad leírtak nem cigányproblémák. Ezek egyszerűen faszok voltak, faji hovatartozástól függetlenül. Pl. a hómlesz tutira nem volt roma. Szóval a megoldás a rend betartása lenne, _minden_áron_. Szakadt a Ladád, szennyez? Itt a 100eFt-os bírság. Amíg ezt ki nem fizetitek, addig segílyke sincs. Ordítozol a buszon? Kaller pofánver, leszállhatsz. Szemeteltél? Itt a 10eFt-os bírság. Amíg ezt ki nem fizetitek, addig segílyke sincs. Valami ilyesmi.

  9. Ja, és a kukahasználat. Na, az a tipikus panelproli hozzáállás. Átmeneti tünet, a fogyasztásban megjelenő jólét egyik legjellemzőbb szimbóluma szerintem. Azaz hogy bármit fogyaszthatok, a megtermelt szemétért meg nem vagyok felelős, azt tűnjön el.

  10. Krisztián,

    Dzsipózik a nénikéd. Egyszerűen leírtam, amit tapasztaltam.

  11. Ja, az egészben tényleg a kukát értem a legkevésbé. Amikor 90-ben megvettük az első házunkat falun, teljesen természetes volt, hogy a szemétszállításért fizetnünk kellett valami keveset. Rá pár évre vezették be ugyanezt Budapesten is – azaz addig ingyenes volt. Akkora lázongás tört ki egyből, mintha duplájára emelték volna a benzint. És azóta is hordják bőszen a szemetet a város szélére. Mert nehogymár fizessünk érte…

  12. Az általad leírtak nem cigányproblémák.
    Addig, hogy bunkó módon viselkednek a villamoson, meg a megállóban, addig nem. Onnan, hogy azt hiszik, őket a cigány voltuk felmenti a szabályok alól, onnan már az.
    De a kukás kérdés nyilván nem cigányprobléma, és a hajléktalanos sem. De nem is én írtam, hogy ez egy cigányozós írás.

  13. Szerintem meg az elején is cigány probléma. Nem vagyok én se jobbos, se más. De mivel nap, mint nap élvezem a bkv-t, látok, hallok, érzékelem ami körülöttem van. Persze ez nem faji kérdés, de az arányok miatt az egyik szemet szúr.

    ——

    Amúgy a vilalmoson hófehérkékre szóltam rá. Nálam nem a bőr szine határozza meg a biztosítékot. Egyszerűen nem tudtam olvasni mert full hangerőn ment a telefonban a zene.

  14. Pedig ez tipikusan MVP (Mas Valaki Problemaja) kategoria. Lehet fujolni, hogy ez milyen onzo hozzaallas, pedig ez csak oregkori elmeallapot megovasi strategia.

    Tenni a helyzet ellen nem tudok (pontosabban fizetem a kibaszott sok adot), igy varom, hogy jobb legyen. Addig is igyekszem elkerulni a konfrontaciot. Szvsz ez nem menekules, es nem is struccpolitikia.

    Megpontosabban: Ha a kozosseg eletet sokkal jobba nem tudom tenni (es amugy is sokat aldozok a kozert), akkor sajat magam eletet probalom, mert erre van a legtobb eselyem. Peldaul azzal, hogy mekimelem magam es a csaladom a rog-bkv-valosagtol.

  15. Ugyanez a kategória sír, hogy magas a szemétdíj, de 200 métert nem képes 2-3 naponta elsétálni a színes kukákhoz, hogy a papírt, a műanyagot meg a befőttes üveget oda dobja.

  16. al !

    Való igaz, vannak még más gócpontok az országban, oda szerencsére nem kell járnom, én csak a pesti mindennapokat látom néha-néha.

    Joe !

    A tisztítótűznél nem gondoltam más jelentésre, rossz az aki rosszra gondol. :)
    Valamiféle új “vonal meghúzásra” gondoltam, eddig ez volt, mostantól ez van.
    Zérótolerancia, segély elvétele, börtön ha kell.
    Minden ember ért valamiből, a primitív fajta is, a kiművelt tömeggyilkos is, mindenki.
    Általában az erő nyelvéből mindenki ért csak megfelelően kell használni és mindenkire terjesszék ki.
    Ha tilosban parkolon büntessenek 10ezer forinta, ha a rassz szemetel másik 10ezer forint.
    Legközelebb én is meggondolom, ő is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading