Magyar Gárda

Ha már annyian írtak róla, leteszem én is a kétcentesemet.
Nos, a magam részéről úgy vélem, ha egy fasisztoid szervezet létrehoz egy fasisztoid jelképekkel megtámogatott katonai jellegű szervezetet, akkor hiába jönnek azzal, hogy parlagfűirtás, meg önkéntes véradás. Már most szólok, hogy az idős hölgyek átkisérése az utcán szintén nem fog működni. Sőt, minél jobban igyekeznek fényezni magukat, annál gyanúsabbak lesznek.
A farkast akkor sem szívesen engedem be a lakásba, ha megigéri, hogy minden este elmosogat.

37 Comments

 1. “mozgalamas” ősz lesz az biztos .

 2. Már csak az a kérdés, hogy a díszmagyar, az árpád-zászló, meg a szent korona mitől fasisztoid. Meg, hogy hol vannak a fegyver jellegű fegyverek. De ha Te mondod.

 3. Egyáltalán hogy jön ahhoz bárki, hogy lefasisztázzon valakit, akit nem is ismer, és fogalma sincs, hogy mit akar. Nem, nincs. Az, hogy gyurcsány meg a csahos média mit ugat, az nem tudás, hanem pánikkeltés, agymosás és a nemzeti érzelem sárbatiprása. Én őszintén szólva – a titott jelképek viseléséhez hasonlóan – büntetném a fasisztázást is. Persze akkor a fél ország mehetne a böribe.

  Amúgy Orbán konkrétan azt mondta a Gárdára, hogy “rossz válasz”. Ugyanakkor azt is mondta, hogy ne ítéljünk el senkit, csak mert “előítéleteink” vannak vagy mert belénkoltották, hogy a sávos zászlótól reflexből fosni kell. Az igazi fasiszták kérem a hősök terén meneteltek néhány hónapja, érdekes, akkor valahogy mindenki mélyen kussolt.

  Uszítás, uszítás, és félelemkeltés. És közben fogalmunk sincs, hogy mégis mi a jó franctól kéne félni. Én nem félek a Gártától. Te miért félsz? Én miért nem?

 4. Nem konkrétan a gárdától félek – hanem attól, hogy ezt itt meg lehetett csinálni és az ország fele ezen egyetértően csak vigyorog. a fasizmus nem úgy kezdődik, hogy hirtelen a dunába lövünk mindenkit, akinek nem tetszik a pofája. odáig hosszú út vezet, mely során egy csomó korlátot le kell dönteni. az első korlát volt az, hogy megjelöltük azokat, akik máshogy gondolkodtak. azt mondtuk rájuk, hogy nem magyarok. idegenszívűek. bár a korlát nagy reccsenéssel akkor dőlt ki, amikor a 90-es évek második felében a parlamentben kezdett hazaárulózni egy jobboldali képviselő – és nem történt semmi. innentől a hülye utcai ember is tudta, hogy mostantól ezt szabad. mostantól azok a túloldalon szabad préda, vadászhatók.
  na most a második korlát ledöntése az első vadászklub hivatalos megalakulása volt. persze, ez még csak operettcsapat, nem is az a cél, hogy bármit is csináljanak – a feladatukat a megalakulásukkal elvégezték, a korlát ledöntve. tudod, a következő korlátok ledöntését én már nem szeretném itt megvárni – csak sajnos az elmenethez már öreg vagyok.

  utolsó kérdésedre válaszolva: ha afelé megy a közhangulat, hogy a piros orrúak hazaárulók, akiket likvidálni kell, akkor szerinted miért fél a pirosorrú és miért nem, aki kéknek hiszi magát?

 5. Nem tudom, bennem valahogy nem tolonganak ilyen rémképek. Valahogy sokkal jobban félek az elszegényedéstől, a gazdasági összeomlástól, az orvoshiánytól, az iskolabezárásoktól, mint a Gárdától meg a náciktól. Nem arról van szó, hogy ezt próbálják minden erővel belesúlykolni az emberekbe? Félj a másiktól, mert náci, kirekesztő ja és antiszemita. Politikai ellenfelek mindig voltak, meg is lehet nézni, hogy a pirosorrúak hogyan viselkednek a kékekkel szemben… Ugyanaz pepitában.

 6. Joep-el értek egyet.
  Ha 2007 augusztus 1.-én kerülsz ide mint újszülött, akkor SEMMI gond nincs a Magyar Gárdával.

  De nem vagyunk újszülöttek, és pontosan tudjuk, hogy a Jobbik nevű formáció szellemi színvonalával, korábbi balhéival, “kulturájával” és nézeteivel hová tartozik. A jobbik és korábban a MIÉP konkrétan a fasiszták gyűjtőpártja. Nem azért, mert leírják a weblapjukon vagy a Gárda alapító okiratában. Nem írják le. Azért azok, mert ha személyesen találkozol velük az utcán, kocsmában, vagy a családban(!), akkor egészen konkrétan kimondják azokat a nézeteket, amitől a fasiszta az fasiszta.

  Abban is egyetértek Joep-el, hogy szép fokozatosan jelent meg a politikai “kultúrában” a dolog, és a mai jobboldal tevékeny részvételével mi sem természetesebb annál, mint hazaárulónak nevezni azt, aki nem ért egyet velünk. Mindezt nem a kocsmában hőzöngőktől halhatod, hanem jobboldali prominensek szájából TV-ben, újságban, gyűléseken. Aki szerint ez nem gáz, az vak és idióta.

  Manapság egy interjúkötetben Balczó András ezt mondja “Magyarország zsidó hódoltsági terület” (Kocsis L. Mihály beszélgetése Balczó Andrással, Szenvedésbe ágyazott gyönyörűség, Kairosz Kiadó, 2005.). Tisztelem meg minden. de erre mit mondjak?

 7. ReaDer,

  Így van, mindazoktól én is félek, amelyeket felsoroltál. Csakhogy én ezeket már derivációknak tartom. Következményeknek. Ha egy országban az emberek, a pártok képtelenek összefogni, képtelenek legalább egy olyan minimumban megegyezni, melyből már lehetne építkezni, ott mindaz várható, melyeket felsoroltál. A gyűlölködés, az egymás elleni harc felemészti mindazon erőforrásokat, melyekből rendbe lehetne tenni például az egészségügyet, az oktatást, a gazdaságot. A szellemi deficitről nem is beszélve: a történetnek arról kellene most szólnia, hogy az állam húzódjon hátra, az emberek kezdjenek felelősen gondolkozni, kezdjék el tudatosan irányítani az életüket. A reformoknak ezt kellene szolgálniuk – és a baloldal, legalább kommunikáció szinten, bele is vágott. Ebben a szituációban pofátlan bűnnek tartom mind a néphülyítést, mind a gyülölködés szítását.

 8. “Magyarország zsidó hódoltsági terület [..] erre mit mondjak?”

  Nézz körül egy kicsit a világban és rájössz, hogy nemcsak mi vagyunk azok. Ennyi. Ettől még nem leszek rasszista, csak kicsit mögé látok a dolgoknak.

  ” az emberek kezdjenek felelősen gondolkozni, kezdjék el tudatosan irányítani az életüket”

  Ez szép és jó, csak ne felejtsük el, hogy Magyarországon élünk. Ettől a néptől ilyen erőfeszítéseket nem várhatunk el.

 9. Mondom, _kezdjenek_. Ez nem elvárhatás kérdése, egyszerűen ezen a módon tudunk kimászni a szarból. Az állam képtelen az emberek helyett gondolkodni, ezt az utóbbi pár évtized elég markánsan bizonyította.

 10. Just for recording:
  “A szélsőségek terjeszkedését Magyarországon sem az akadályozhatja meg, ha a miniszterelnök magánkívül tiltakozik, elítél és elhatárolódásra szólít fel, hanem az, ha a szélsőséges eszmék hívei a saját rokonaik, szomszédaik, szerelmi partnereik, közelebbi és távolabbi ismerőseik előtt kényszerülnek magyarázkodásra, röstelkedésre, visszahúzódásra. A szélsőjobboldali vagy szélsőbaloldali fenyegetés akkor válik valóban veszedelmessé, ha a veszélyérzet a társadalom mélyrétegeiben omlik össze. A folytonos riogatás sajnos nem növeli, hanem éppenséggel csökkenti ezt a veszélytudatot. A riogatásból persze ideig-óráig mindkét oldalon politikai tőkét lehet kovácsolni. Ez a taktika azonban hoszszabb távon nemcsak a riogatók bukását eredményezheti, hanem a társadalom szélsőségek iránti immunitásának súlyos leromlását is.”

  Érdemes az egész cikket elolvasni.
  http://nol.hu/cikk/463966/

 11. Mondjuk engem ezzel a ‘mögélátok a dolgoknak’ kifejezéssel lehet felkergetni a fára.

 12. Pontosan erre a veszélyre hívta fel a figyelmet Orbán is. Addig kiabáljuk a farkast, hogy ha valóban náciveszély lenne, már mindenki tojna az egészre. És ebben tagadhatatlanul a kormányoldal a felelős a mindennapi betevő riogatásával.

  És ezt a főnáci zorbán mondta, nem más.

  “mögélátok a dolgoknak” = teljesen egyértelmű, hogy amerikától kezdve az eu-ig mindenkit nagytőkés izraeli “érdekcsoportok” rángatnak dróton. Talán a kínaiakat még nem.

 13. “teljesen egyértelmű” – ezt melyik egyetemen tanítják, mint bizonyítási eljárást?
  Sarkozy zsidó? Merkel zsidó? Bill Gates zsidó? Mit kell tudnunk?

  Ne haragudj, de ha ilyen ordas baromságot állítasz, akkor azt bizonyítani kellene. Nem “mögélátni”.

 14. Ugyan, bizonyítani. Ezt te sem gondolod komolyan. Mit lehet ma bizonyítani. Maradjunk akkor annyiban, hogy én képzelődöm.

 15. Köztudomású, hogy még a zsidók is csak a felszín, valójában az Al-Káida uralja a világot, rettegésben tartja a zsidókat és azok úgy ugrálnak, ahogy bin Laden fütyül.
  Az pedig teljesen nyilvánvaló, hogy bin Laden a szabadkőművesektől kapja az utasításokat. A szabadkőművesek magyarországi nagymestere pedig Gyurcsány Ferenc, aki csak játssza, hogy ideggyenge, de hát ugye jól tudjuk, hogy az a gyanús, ami nem gyanús.

 16. Elkepeszto vegingezni, hogy hogyan omlik le a butasag es az ertelem kozotti fal, hogyan lesz egyenrangu egy demokraciaban a tevkepzetes, frusztralt ember vilagrol alkotott velemenye egy kiegyensulyozott, ertelmes emberevel.

 17. Most miért kell szegény Joe-t sértegetni? Egyébként a demokrácia ettől demokrácia. Mindenkinek lehet véleménye.

 18. Lemaradt egy ;-) az első mondat végéről.

  Amúgy kedves Szinbad, nem tudom, miért kell személyeskedni. Emberek vagyunk, különbözőek, beszélgetünk vitatkozunk. Én ebben hiszek, ő abban.

  Épp nemrég olvashattuk egy kiegyensúlyozott, értelmes embertől, hová vezethet, ha jön egy csoport, aki kinyilatkozza, hogy mi a tuti és elkezd másokat kirekeszteni.

 19. ReaDer: Nem szemelyeskedtem, altalaban irtam.

 20. Izé, Szindbád, az a demokrácia lényegéhez tartozik, hogy 1 ember 1 szavazat. Az viszont a társadalom és legfőképpen a prominenseinek a felelőssége, hogy az ordas gondolatok a periférién maradjanak. én ez utóbbival vagyok elégedetlen.

 21. Ezesetben visszavonom.

 22. ReaDer,

  Nem biztos, hogy ugyanúgy értelmeztük az írást. Nekem az jött le, hogy a szerző szerint akkor működik jól a társadalom, ha a farkaskiáltás le van eszkalálva az emberek közé. Ha az apósom elkezd ordas dolgokat mondani, akkor ne hallgassak, hanem igenis szóljak rá, hogy ‘Apuka, maga egy sötét bunkó’. Hogy vetessük észre a szalonképtelen gondolatokat hangoztatókkal, hogy nem kívánjuk a társaságukat. Mert igaz, hogy véleményszabadság van, de az undorító véleményektől igenis undorodhatunk. politikailag független példa: szívszerelmed kamasz öccse azt mondja egy kilencéves gyereklány láttán, hogy ‘hű, de megbasznám!’ követett el bűntettet? nem. szabad a vélemény? igen. de minden normális ember ilyenkor rászól, hogy jelezze, ez orbitális bunkóság volt.
  szvsz ez hiányzik ma a társadalomból. az emberek úgy érzik, az annyi bajnak is annyi baja van, a konfrontálódás meg kognitív energiákat igényel – így inkább csak legyintenek. ráadásul bimbózó demokráciában élünk, az emberekben még nem is tudatosult, hogy ez legfőképpen az ő feladatuk. mindenki az államtól várja, hogy megvédje őket.
  És itt jutottunk el a cikk másik üzenetéhez. Hogy miért nem Gyurcsánynak kell hisztiznie. Én úgy gondolom, hogy ez a riogatás már egy másik szint. az ellentétesen gondolkodó – nálunk sajnos egymást ellenségnek is tekintő – vezetők között mennek a pengevillongások. az egyik abból csinál országos ügyet, mert valahol feleslegesen autóztattak egy beteget. ebből lesz az, hogy csődben az egészségügy. erre a másik előveszi a fasiszta kártyát és azt mondja, hogy ‘uramatyám, itt van a harmadik birodalom’. alapvetően mindkettőben van igazság, de nem az a lényeg, hanem az, hogy mindketten fegyverként kezelik az állításokat, nem megoldandó problémának. az egyik kihasználja az egészségügy válságát, a másik kihasználja a sok forradalomelvonásos idióta hőzöngését.
  A magam részéről, bár viszolygok tőle, de elfogadom: ma ilyen fegyverekkel vívják a háborút. Ha az egyik fél letesz a táblára egy Szíjjártó nevű parasztot, akkor a másik is kénytelen odatenni egy Nyakó nevűt.
  A cikk szerzője arra figyelmeztette – szvsz mindkét oldalt – hogy óvatosan azokkal a nemzethalál viziókkal, mert az emberek előbb-utóbb érzéketlenek lesznek rá. Márpedig aki érzéketlen lesz valamire, az nem is fog küzdeni ellene.

 23. Valahogy úgy.

  Engem csak az szomorít el, hogy elég közvetlen szomszédainkra tekinteni, és máris elmegy a kedvünk az egész katyvasztól. Odaát érdekes módon működik a fene nagy demokrácia, egy parlament fel tudja oszlatni magát meg képesek adócsökkentésre is. És rajtuk is ott ült az 50 év kommunizmus, csak talán nem ugyanúgy. Magyarország egy tanulmány, hogy kell a lehető legjobban “elkúrni”. Nem csak a politikában, hanem a kisemberek szintjén is. Szerintem.

 24. Ezek azok a párbeszédek amiktől az elmúlt időben falra mászok!(pro és kontra) Komolyan szeretnék valami kib@@sz@tt másik bolygóra költözni!

  komolyan mondom ijesztő! (pro és kontra)

  egyébként ha már nem álltam meg, hogy közbe szóljak: én is Joep-el értek egyet

 25. (bocs:a két “pro és kontra” törlendő)

 26. Akkor Te most a pro vagy a kontra vagy? ;-)

 27. Itt mindenki mögé lát mindennek. Még akkor is, ha kijelenti, hogy ettől a kifejezéstől mászik falra. Vagy éppen “belelát” :)
  Én csak azt láttam, hogy az elmúlt években egy “Munkáspárt” nevű párt Magyar Kommunista Munkáspárt névre változtatta a nevét, bármiféle visszhang kiváltása nélkül. Olyat nem láttam, hogy ennek logikus ellenpólusát képezve egy párt Magyar Fasiszta Párt, vagy Magyar Nemzetiszocialista Párt névre akart volna váltani. El se tudom képzelni, akkor mi lenne. De most rájöttem, hogy erre nincs is szükség: így is mindig vannak, akik pontosan tudják, ki, mikor, mi. Pláne, hogyha ez ellen a besorolás ellen még tiltakoznak is. Annál inkább. :)

 28. Miligram vegzet a masodik vilaghaboru utan egy nagyon tanulsagos szocialis kiserletsorozatot (http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment), ami nagyon jol ravilagit, hogy miert is kell extrem modon felnunk a szelsosegtol, es a farkast nem beengedni barmilyen szepet is iger/mond.

 29. Taygetos:
  Nem tudsz kilépni a magyar politikai közbeszéd eltorzított és hamis értelmezési tartományából (copyright fidesz – egyébként). Pedig csak a történelmet kellene ismerni.
  A “Kommunista Munkáspártnak” nem a Fasiszta Párt lenne a “logikus” ellenpólusa. A kommunisták a kapitalista rendszer (avagy tőkés uralom) ellen küzdenek/küzdöttek.
  A kommunisták nézetei magukban ártalmatlan naív fantazmagóriák és semmilyen jogrend nem tiltja, hogy egy ilyen párt működjön. Nyugat Európai demokráciákban sok évtizede működnek is. Nem a kommunizmus a probléma, hanem az erőszakos diktatúra, ami a Szovjetúnióból fertőzte a világot. Ha véletlenül ismered Hitler pártjának eszmeiségét (kétlem), akkor azonos célokkal alapíthatsz egy pártot. Legfeljebb ki kell gyomlálnod belőle az antidemokratikus, a jogrendet veszélyeztető célokat, nézeteket. Még Nemzetiszocialista pártnak is elnevezheted.
  Szóval nem kell meglepődnöd, ha mindenféle “viszhang” nélkül átneveztek egy alig párezres Munkáspártot. Senkit nem érdekelnek, 18 éve nem láthattál együtt egyszerre több ezer kommunistát, munkásőrt, vagy mitomén mit.
  Összefoglalva kedves tőled, hogy a kommunista “veszélyhez” viszonyítva látod túlzónak a Magyar Gárdára érkező reakciókat. De ebben az országban nincs 1000 idióta, aki november 7-én utcára vonulna az Internacionálét énekelve. Van viszont sokkal több, aki nem megy a szomszédba egy kis cigányverésért, zsidózásért, vagy TV székház ostromért.

 30. Pix,

  Igen is, meg nem is. Maximálisan egyetértek veled abban, hogy a jelenleg magát kommunistának deklaráló párt egy abszolút súlytalan, szóra sem érdemes formáció. De abban biztos vagyok, hogy ha létrejönne egy akármilyen, hangsúlyozom _akármilyen_ programot magáénak valló párt Nemzetiszocialista néven, abból minimum országos, de inkább Európa szintű balhé lenne.

  A két szituáció között ugyanis van egy óriási különbség. A kommunista párt egy valamikori nagyméretű párt kivérzett maradéka. Van még benne párszáz agyhalott mammer, akik elfelejtettek BIOS-t resetelni. A párt országos támogatottsága ezrelékekben mérhető, a legvadabb akciójuk az, ahogy elfogyasztják a taggyűléseken a szenyókat.
  Ehhez képest viszont az igenis jelzés értékű lenne, ha friss emberek _most alakítanának_ egy Nemzetiszocialista nevű pártot. Ugyanúgy, ahogy a Nemzeti Gárda is egy jelzés volt.

 31. Joep:
  Igazad van, egyetértek a borítékolható balhéban, de az okot illetően nem. Elvileg szerintem a racionalitás talaján semmi gond nem lehet egy nemzetiszocialista párttal. Nincs semmi sátáni ezekben a szavakban. Ami miatt mégis elutasítják őket annak az az oka, hogy a kommunistákkal ellentétben a nácikkal kapcsolatban nincs egy milliméternyi demokratikus tapasztalat sem. Soha sehol nem csináltak nem diktatórikus, a demokratikus államot békén hagyó nemzetiszocialista pártot. Mondjuk ez sem véletlen, fentiekben irónikusan írtam az eszmerendszer kigyomlálását :) Pont ez a lényeg, a nemzetiszocializmusnak sosem volt demokratikus, hiteles eszméje, gyom az egész, úgy ahogy van. Ezért súlyos történelmi csúsztatás egymás ellenpólusaként hivatkozni a kettőre. Kb. annyi közük van egymáshoz, mint Dzsingisz kánnak Néróhoz – mindkettő tömeggyilkos volt. Csakhát egészen más módon.

 32. Egyetértek JoeP-vel én is!

  Kérdés: Ha Ők tényleg parlagfüvet akarnak írtani, meg katasztrófahelyzetben közreműködni, akkor mondjátok már meg, hogy mi a fészkes francnak akarnak a tagoknak harci ismereteket is oktatni? Nem adok 1 évet és tele lesz a “szervezet” bukott rendőrökkel és katonákkal aki egytől-egyig meg akarják váltani a világot.

 33. A bukott rendőrök, katonák és ex-munkásőrök a különféle őrző-védő gárdáknál csoportosulnak. Némelyikükkel találkozhattál is tavaly augusztusban és szeptemberben, kék pizsamában.

 34. Huh, Marzio, most majdnem poénkodtam egyet. ;-)

 35. Poénkodjál, erre kíváncsi vagyok! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.