Geek attitüd

Ma az egyik fórumon érdekes dolgot láttam. Valaki beszúrt képeket, de ezek nem sima képek voltak, hanem egy kicsit üveghatású fotók, jópofa kis árnyékkal mögöttük. Ez az apró kis cicoma teljesen feldobta a képeket. Rögtön elhatároztam, hogy ilyen nekem is kell.
Végiggondoltam az eszközkészletemet. Van egy ezeréves programom, FrameMaster néven. Nézzük meg, van-e abban valami. Bingó, rögtön meg is találtam. Két kattintás, a default értékek elfogadása – és már készen is vagyunk.
Az egyedüli gond az, hogy nekem egy kirándulás után simán van 4-500 képem. Naponta. Egyenként beolvasni a képeket, kattogtatni – belegondolni is rossz. Sajnos ez a Framemaster annyira öreg, hogy nem tudja a csoportos fájlbeolvasást. Nem baj, van nekünk Macro Express programunk, majd azzal. Csakhogy a Framemaster nem indul. Jó, vegyük fel a path-ba a könyvtár nevét. Most sem. Oké, írunk egy batch fájlt, mely belép a megfelelő könyvtárba és onnan indít. Itt jött az újabb pofára esés: a Framemaster nem tudja azt sem, hogy a paraméterként átadott fájlt megnyissa. Gyors próba: Total Commander / Open with… és tényleg nem tudja.
Vakaródzás.
Van ugyan egy Paint Shop Pro is. A magam részéről imádom, kicsi, gyors és ahhoz képest nagyon sok mindent tud. (Az összes rajzomat ezzel készítettem.) Ez be tud olvasni egyszerre egy csomó fájlt, makrózható is… de nem tudja ezt az effektet. Alaphelyzetben csak ilyen buttonizálás van benne, az meg nagyon nem ugyanaz.
Gugli.
Hihetetlen mennyiségű előregyártott keret van a PSP-hez a neten. Sajnálatosan a mennyiség a jóízléssel fordítottan arányos. El sem tudom képzelni, hogy valaki komolyan gondolja, hogy féltett képeit ilyen hihetetlen trágya keretekbe rakja.
Akárhogy is húzódozom, más megoldás nincs, nekem kell összedobnom ezt az effektet. Abban biztos vagyok, hogy a program alkalmas erre. Abban már kevésbé, hogy én is. Oké, rajzolgatok, van valamennyi grafikus érzékem – de a digitális képfeldolgozás tárgyi tudást is igényel: rétegek, áttűnések, csúsztatások, kivágások… és ez az a tudomány, ahol baromira nem mindegy, mit milyen sorrendben csinálsz. Kicsi vagyok én ehhez.
No, nézzük, hogyan is tanították az iskolában:

  • Analizál.
  • Tervet készít.
  • Végrehajt.

Mi okozza az üveghatást? Egyrészt a vastag fehér keret, másfelől az az egy pixel vastag fekete keret, közvetlenül a kép szélén. Ettől egyszerre lesz éles, kontrasztos a kép. Akkor nyomjunk rá egy 1 pixel széles fekete keretet meg egy 39 pixel széles fehér keretet.
Oké. Most már csak árnyék kellene. Hoppá, van is olyan, hogy ‘drop shadows’… csak éppen szürke. Jelöljünk ki egy objektumot, ez ugye a keret nélküli kép… és már meg is vagyunk, lehet mögé árnyékot dobni. Az eredmény tökéletes.
Csakhogy. Én ezt le akarom majd makrózni, úgy, hogy bármekkora képre is működjön – ebbe viszont nem fér bele az, hogy egérrel jelölöm ki a hasznos kép határait.
Semmi gond, megfordítjuk a sorrendet. Amikor beolvasom a képet, akkor nyomok egy ‘select all’ gombot, majd utána adogatom hozzá a kereteket – és a kijelölés gyönyörűen megmarad. Amikor az árnyékdobásra kerül sor, pontosan az a téglalap marad kijelölve, amelyik mögé az árnyék kell.
Remek. Makrorögzítés indul, eljátszom a fenti tevékenységet, makró mentődik. Image browser indít, könyvtár összes képe beolvas, batch process… majd irány a konyha: teafőzés. Mire elkészültem, addigra a progi is.
Pont az történt, amit reméltem.

Nagyítás itt is írtam. Tömérdek dolgom torlódott össze, a hétvégén elvégzendő tevékenységeim alig fértek bele az Outlook-ba. Mindezek ellenére félresöpörtem mindent és nekiálltam ennek a problémának. Mert jobban érdekelt, mint az összes többi. És úgy gondoltam, hogy egy ilyen erős hét után már rám is rámfér egy kis szórakozás.
Istenem. Én így szórakozom.

ps:
Akit érdekel az ilyesmi, innen letöltheti a makrót. Be kell másolni a PSP könyvtárán belül a Scripts-Trusted könyvtárba, és a File/Batch/Process menüponton belül már ki is választható. (Vigyázat, az eredeti képet felülírja!)

1 Comment

  1. Most jót mosolyogtam azon amit a végén írtál. :-)
    Így ment el két hetem az inetpub levlista sinkre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.