Min múlik?

Büntetés? Szerencse? Kegyelem?
Olvasom ezt a hírt és összeszorul a szívem. Valószínűleg az történhetett, hogy a kocsiban hagyott kölykök hozzányúlhattak a kézifékhez, emiatt gurult bele az autó a Dunába. Egyértelműen a szülő hibázott: vagy bent kellett volna maradnia valamelyiküknek, vagy a kézifék mellett sebességben kellett volna hagyni a leállított kocsi sebváltóját.
Tegyük a kezünket a szívünkre: szülőként ennél sokkal nagyobbakat is szoktunk hibázni. Egész egyszerűen a szülő képtelen olyan sok éven keresztül hibátlanul szülő lenni.
Min múlik az, hogy kik ússzák meg?

Csak a közvetlen környezetből.

 • Öcsém kisgyerekként egy barátjánál játszott. A huzat becsapta az erkélyajtót, az üveg kitört és egy hatalmas üvegtábla beleállt a srác halántékába. Kórház, műtét… szerencséje volt, baj nélkül megúszta.
 • Munkából mentem hazafelé autóval pénteken, amikor csörögni kezdett a mobilom a táskámban. Mivel a táska maga a csomagtartóban volt, így csak megvontam a vállam: így jártál. Akkoriban negyedórányira laktam a munkahelyemtől, de legalább tízszer csörgött a telcsi. Amikor kiszálltam, láttam, hogy mind a tíz otthonról jött, mellette ugyanannyi hangposta üzenet. Na, ekkor kezdtem felfelé rohanni. Amikor kinyitottam az ajtót, két gyerek bömbölt sokkosan, az előtér, a szobájuk, a fürdőszoba vérben állt. Gyorsan lemostam, átvizsgáltam mindkét gyereket, tele voltak ugyan vágott sebbel, de egytől eltekintve egyik sem volt komoly. (Dóra alkarján volt egy csúnya mély seb, nem sokkal az ütőere mellett.) Aztán kocsi, tekerés a Heim Pál baleseti sebészetére, ahol lekezelték mindkettőjüket. (Dóra sebét kellett egyedül összevarrni, a mai napig látszik a heg a kezén.) Amint lenyugodtak, kiderült, mi történt: bekötött szemmel fogócskáztak, és amikor hang alapján úgy érezték, közel vannak, egymás felé ugrottak. Csakhogy köztük volt egy üvegajtó, a szilánkok meg összekaszabolták őket.
 • Olivér cimborám egy vidéki koncert után úgy döntött, hajnalban hazasétál Veszprémbe. Szokásos fekete ruha, walkman, fülhallgató. Annyira beleélte magát a zenébe, hogy elfeledkezett arról, hol van és nem mindig az országút szélén ment. Elcsapták, meghalt.
 • Én egy időben sportot űztem abból, hogy Veszprém veszélyes pontjait – sziklák, épületek a Benedek-hegy és a vár környékén – megmásszam, mert… szóval mert. Állítom, hogy volt olyan eset, amikor annyira bizonytalan voltam, hogy járni is alig bírtam, nemhogy sziklát mászni.

Megúsztam. Megúsztuk. De nem mindenki.
Min múlik?

14 Comments

 1. Sajnos csak a véletlenen…
  Engem az a része is elgondolkodtatott a hírnek, miszerint “a szülők ellen gondatlanságból elkövetett halálos közúti baleset okozása” miatt indul eljárás…
  Mit lehet még rajtuk ennél többet büntetni, mint amit “kaptak” a gondatlanságért…?

 2. Rettenetes…
  Azóta úgy tudom, kiderült, hogy egyáltalán nem volt behúzva a kézifék. Nem azt akartad írni, hogy üresben kellett volna hagyni az autót? Ha sebességben hagyod, elindul, nem? Bocs, de én nem tudok vezetni, ezért nem vágom a dolgokat.

 3. Hayile:
  Általános szabály, hogy ha a kocsi nem egyenesben áll meg, akkor első körben a motor tehetetlenségével fogjuk meg: azaz ha előre lejt az út, akkor rükvercbe teszem, ha hátra, akkor egyesbe. Ha ez kevés, utána jön a kézifék.
  (Ezt azért szokták nem szeretni az emberek, mert ha elfelejtkezik róla a vezető és a gyujtás ráadása előtt nem lép a kuplungra, akkor megugrik az autó.)

 4. Jani,

  Valószínűleg nem fogják őket vasra verve Kufsteinbe vinni… de a jogrend olyan – nemcsak nálunk, hanem a világ nagy részén – hogy ha az én gondatlanságomból meghal valaki, akkor engem büntetnek meg. Még akkor is, ha az a valaki a családtagom volt.

 5. Véletlen… biztos vagy benne…?

 6. JoeP

  Nem tudom miert, de en nem hiszek a szuloknek. Hogy miert?
  1, a 3 es 5 eveseknek gyerekulesben bekotve a helyuk. Ha abban voltak, akkor megis hogy masztak ki es egybol a kezifekkel jatszottak? Anyuka meg nem vette eszre nyilvan… Ha nem voltak gyerekulesben, akkor az a baj.
  2, en nem tudom ezen a kocsin milyen kezifek van, de ha en anno az E30-ban beteptem a kezifeket, azt egy ot eves sem tudta volna kinyitni, hiszen gomb megnyom es felfele kell huzni egy picit, aztan enged. Namarmost ha en beteptem, a baratnom is orult ha meg tudta mozditani, egy ot eves keptelen lett volna ra.

  Szoval en inkabb ugy latom a dolgot, hogy vagy csak egy hangyanyit vagy egyaltalan nem huzta be a kezifeket a szulo, mondvan all a kocsi – aztan persze a belso mozgolodastol megindult – es a gyerkocok nem voltak gyerekulesben. Persze igy is veletlen es szornyu eset, de ez egyertelmuen a szulok _oriasi_ hibaja. Az pedig, hogy elitelik oket, jogos. Az egy dolog, hogy elegendo buntetes nekik a gyermekeik elvesztese, de azert ne feledjuk, hogy ket kis emberke, sosem lett nagykoru mert a szulok erosen gondatlanok voltak.

  Felreertes ne essek, nekem is osszeszorult a szivem mikor a hirt olvastam, de egyben rendkivul bosszus is lettem mert ez nem egy kis gondatlansag, mint amikor kimegyunk a konyhaba es kozben a karacsonyfat magara donti a gyerek. Itt nagyon hulyenek kellett lenni.

 7. Nem tudjuk, pontosan mi történt. Szerintem egy kicsit szigorú vagy.
  A kézifék erőssége pl. tipusfüggő. A mi autónkban egy ötéves gyerek simán ki tudná engedni, ha tudja, hol kell megnyomni a gombot.
  Az igaz, hogy a szülők mindenképpen hibáztak: ha behúzták a kéziféket, akkor egész biztosan nem voltak bekötve a gyerekek – legalábbis a nagyobbik -, mert máshogy nem következhetett volna be a baleset. Ellenben ha a kézifék nem volt rendesen behúzva, akkor akár bekötve is lehettek.

 8. Ifju apukakent a szokasosnal is jobban elszomorit, elborzaszt az eset. Az ilyen esetek miatt gondolom, hogy Isten nem lehet josagos leny. Ilyenkor szivbol gyulolom, es azt gondolom, hogy mindkettonknek jobb lenne, ha nem is letezne.

 9. “a motor tehetetlenségével fogjuk meg: azaz ha előre lejt az út, akkor rükvercbe teszem, ha hátra, akkor egyesbe.”

  ööö… a motor mindig egy irányba forog. A hátramenet áttétele általában az I. és II. fokozat között van, érdemesebb mindig 1-be rakni parkoláskor. Ami ilyenkor megfogja az autót az az, hogy a hengerekben a levegőt kell összenyomnia a dugattyúnak – ez nagyobb motornál ill. diesel-nél hatásosabb. Amúgy szerintem első körben kézifék, asszem rögzítőféknek hívják – nem véletlenül.
  szerintem.

  Bekötve: a 4.5 éves gyerekem is kikapcsolja az övet, szóval akár bekötve is lehettek.

  w.

 10. Oké, igazad van, nem a motor tehetetlensége fogja meg, hanem a sebességváltó reteszel. De az tényleg: nem tudom, próbáltál-e már rükvercbe tett álló kocsit eltolni előre? (A rükverc / egyes akkor nem mindegy, ha lejtőn parkolsz. Nyilván attól függ, merre áll a kocsi orra.)
  Hogy melyik a fontosabb… az hozzáállás kérdése. Én azért szeretem jobban sebességben hagyni, mert rossz/gyenge kéziféket többször láttam már, mint gyenge sebességváltót.

 11. Tényleg nem biztos, hogy létezik. És ha létezik is, határozottan biztos, hogy nem jóságos. Legalábbis nem olyan fogalmak mellett, mint amilyenekben mi gondolkodunk.

 12. Hát sziasztok, mivel bátyuskám megszólított csak igazolni tudom hogy az üvegtábla az bizony befigyelt a fejemen azóta is itt diszeleg a fejemen a vágás csak azóta átalakult sexepillé abszolut nem tehetett róla senki!
  Ami érdekes még ebbe a Mohácsi dologba ,hogy az a őskövület Ford automataváltós volt ,így már még érdekesebb a felállás. Joci te erről biztos többet tudsz (automataváltó)
  Belegondolni is borzasztó ,hogy mi zajlott le abba a kocsiba a víz alatt . Brrrrr….

 13. Automata váltós volt? Akkor nem is kicsit más a helyzet – itt ugyanis természetes, hogy leállításkor az ember P-be teszi a váltót. Ez kb. annyira természetes mozdulat, mint hogy nem a fülünkön veszünk levegőt. Márpedig ha P-ben volt, akkor a kocsi nem mozdul, se előre, se hátra. Indítani sem lehet másból, csak P-ből vagy N-ből – de az N fokozat jelen esetben már nem veszélyeztetés lett volna, hanem gyilkossági kisérlet.
  (Viszont az is igaz, hogy a gyerek elmozgathatta a váltókart P-ből.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *