Füstbement bejegyzés

Írtam ma egy nagyon jó bejegyzést. Úgymond ihletett állapotban voltam, csak írtam és írtam… majd amikor befejeztem, átfutottam és elismerően csettintettem: igen, ezért érdemes volt felkelni. Végül beleszúrtam egy linket és rákattintottam a ‘Publikálás’ gombra. A megszokott képernyő helyett egy üres böngészőablakot kaptam, a következő üzenettel:

Bocs, de először engedélyezni kell a hivatkozások küldését a funkció működéséhez.

Ijedten nyomtam rá a ‘back’ gombra, de már csak egy üres admin ablakot kaptam vissza. A remek kis írásomnak nyoma veszett. Próbáltam visszaemlékezni, foszlányok voltak is belőle, de úgy szépen, kerek egységben, gondos egyensúlyban nár nem jött vissza a szöveg. Nem is próbálkoztam vele, erről az írásról örökre lemaradtunk.
Sokkal jobban zavart, hogy mi volt a jelenség mögött. Az üzenetben volt egy link, ide vezetett. Szépen leírják, hogy az admin form a ‘referer’ értékkel ellenőrzi, hogy aki írt, az tényleg a login ablakon keresztül ért-e el a formhoz. Ha a ‘referer’ küldés le van tiltva, akkor nem lehet adminkodni.
Nézzük, mit javasol az írás. Rakjak fel egy plugint a Firefoxba. Megtörtént. Eredmény nuku. Írjak át egy értéket a konfigurációban. Habár a beírt érték is jó volt, átírtam, semmi hatás. Átmentem a régi gépemhez, onnét simán ment a link beküldés.
Hmm. Vissza az új géphez, nézzük mit csinál az IE7. Ugyanazt a választ kaptam – itt sem lehetett linket elmenteni.

Oké, tehát a géppel van a hiba. Mit csináltam vele az utóbbi időben? Elég sok mindent, hiszen tulajdonképpen most szabom személyre. Na jó, de mégis… Például tegnap ment fel a Windows Firewall helyett a Kerio. Vizsgáljuk meg.
És ott volt. Egy isten háta mögötti eldugott ablakban ott vigyorgott egy beállítási lehetőség, alapértelmezetten bekapcsolva. Kikapcsoltam – és már rendben ment is minden.

Nagyítás

Persze valami rejtély továbbra is marad. Ugyanez a Kerio van a régi gépemen és a munkahelyin is. Az életemre esküszöm, hogy ezt a beállítást soha nem piszkáltam. Igazából nem is tudtam róla. Akkor hogyan lehet, hogy a másik két gépen ez a probléma soha nem fordult elő?

4 Comments

  1. Józsi,

    Ilyen esetben nem vész el a cikk, a nagyja még ott van a memóriában. Ezért minél előbb el kell menteni a firefox memóriatartalmát, kinyerni abból a stringeekt, aztán szerkesztgetni tovább a cikket.

    Részletek itt:
    http://varanusz.blogspot.com/2005/02/hogyan-szerezzk-vissza-cikknket-ha.html
    meg itt:
    http://varanusz.blogspot.com/2005/07/bb-blogspot-szerkesztjben-brmi-lehet.html

  2. Köszi. Mondjuk elég jó írásnak kell lennie annak, amelyért megéri ekkorát varázsolni. :-)
    De elraktároztam az infót.

  3. Web2 2006 bazeg, az. Talan majd a Web13-ban megcsinaljak ezt featuret.

  4. Amikor ezt kidolgoztam, akkor pont egy 10-soros írást buktam be. A hibajavításra fordított idő alatt valszleg 3x újragépeltem volna az egész cikket, de:
    1. utálok valamit 2x megcsinálni
    2. érdekelt, hogy megoldható-e a dolog
    3. majd’ két évvel később (tehát most) idekommentelhettem a blogodra, aztán most innen kapom a napi nézettség felét :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading