Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon

Nem, nem kell megijedni, nem politizálni fogok. Még mindig az Örkény darab.
Sikerült megtalálnom a könyvet, amelyre az egész darab épült: az a címe, hogy “Párbeszéd a groteszkről”. Ez egy interjúkötet, a tucatnyi interjúból állította össze Bereményi Géza a tulajdonképpeni monodrámát. A címbeli mondat viszont tényleg elhangzott az est során. Méghozzá Mácsai Pál mindenttudó somolygásától övezve. Egy Kerényi-közeli színházban. Kész szerencse, hogy már előtte megnéztem, hogy maga a darab 2001 óta megy, így tudtam, hogy szó sincs semmiféle összeesküvés elméletről, egyszerűen az élet egyik fura fintorának lehettünk tanúi.
Ja, hogyan keveredett bele ez a mondat Örkény sztorizásába? Úgy, hogy ő írta a beszédet. Itt van részletesebben is:

– Mikor megindult a “Szabad Rádió”, behívtak a Parlamentbe (mert akkor onnan adták a műsort), és a Rádió új igazgatója megkért, hogy írjak egy bevezetőt az induló adáshoz. Mondtam, hogy szívesen. Ott megírtam. Így kezdődött “Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon.”
– 16 éves voltam ekkor. Ezt hallottam, meg is maradt az emlékezetemben, de lám, nem tudtam, hogy Ön írta.
– Igen, én írtam. Egyébként ez az egy dolog “fémjelzi” tettemet. Mást nem róhattak fel ellenem.

2 Comments

  1. Réges-régen -talán könyvtárból- kölcsönöztem egy remek lemezt, Egyperces novellák volt a címe, Törőcsik Mari és Garas Dezső előadásában hangzott el rajta nehány novella. Azt ismered? Asszem holnap lesz a napja, hogy ismételten felkerekedek, és kikölcsönzöm. Kedvet kaptam hozzá :) Az idézetről meg annyit, hogy engem nem az utcaszéli stíl zavart a kiszivárogtatott beszédben, hanem a plagizálás. Nem is tudom… vallásos emberek érezhetnek ilyet, amikor az oltárt megszentségtelenítik a templomban.

  2. Az se kizárt, hogy kiadták hangoskönyvben. Mostanában nagyon sok jelent meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading