Elhanyagoltam az utóbbi időkben a karikatúra linkoldalamat, meg is kaptam érte a figyelmeztetést. Egy kicsit zavar is a dolog, valahogy mostanában úgy érzem, nem érdekel annyira se a rajzolás, se maguk a karikatúrák.
De azért erőt vettem magamon, felvettem az összes jelentkezőt… és bevillant, hogy hiányos az oldal. Az utóbbi időben a blogok, feed-ek mindenhol előretörtek, nehogymár pont a karikatúra vonal maradjon ki a hullámból.
4-5 feed eddig is volt az olvasómban, de biztos voltam benne, hogy ennél már jóval több van a neten. A mai délelőttöt nyomozásra szántam – és bizony, bizony… rengeteg van. Alig győztem kiválogatni az értelmesebbnek látszókat. Elsőre talán úgy tűnhet, az arány az ún editorial cartoon vonulat irányába borul – de ez az a műfaj, amelyik valósággal ordított az rss feed-ért. (A rajzolók hetente 2-3 rajzot készítettek, kiszámíthatatlan gyakorisággal. Anno azért is hagytam abba, hogy benézzek hozzájuk, mert nem tudtam, mikor frissülnek.)
Szerintem egész jó válogatás lett: vannak a dobozban olyanok, akik csak rajzokat tesznek ki, mellé szavazógombot, vannak olyanok, akik kirakják a vázlatokat is, melléírva a rajz közbeni töprengéseiket, vannak összefoglaló blogok, ahol a világ terméséből szemléznek és van ún. szemlélet-blog, ahol elmagyarázzák, hogyan kell megváltoznia a hobbikarikatúristának, ha profi akar lenni.
Olyan igazán web2.0 oldalt mondjuk még nem találtam, csak egy antiwebkettő hírt, de azt már régen is tudtam.

Értelemszerűen a válogatás a karikatura.lap.hu oldalon érhető el.