MVM, ez mi a szösz volt?

A gázórát évenként olvassák le nálunk. Eddig működött is a dolog, de most nem. Nagyon nem.

Kezdődött azzal, hogy 07.20-án küldtek egy emailt. Az alábbit.

Azaz 21 és 26 között leolvassák a gázórát, engedjem be a leolvasót. Mondom, 20-án értesítettek. A levélben semmi elérhetőség, kapcsolatfelvételi lehetőség nincs feltüntetve, eleve noreply címről küldték. Mi viszont 23-án elutazunk nyaralni és csak 30-án jövünk haza. Oké, azt is írták, hogy sikertelen leolvasás esetén a leolvasó be fog dobni egy papírt az elérhetőségeivel és majd az alapján tudunk új időpontot egyeztetni, de ezt a papírlapot konkrétan b@szhatom 500 km távolságból.

Aztán hazaértemkor megtaláltam a papírlapot. Íme.

Köpni-nyelni nem tudtam. 24-én volt itt a leolvasó. Azt írta, hogy legközelebb 25-én jön. Ha akkor sem leszek itthon, küldjem be az óraállást a fogazleolvasas@dlkft.hu emailcímre, de mindenképpen 26 előtt, azaz legkésőbb 25 éjfélig.

Ez mi volt?

 • Kaptam két napot, aztán coki? Aki éppen nyaralni van ekkor (ember, július utolsó hete), annak lóláb a fülébe?
 • Miért nem lehetett azt a nyomorult emailcímet beleírni az első értesítésbe?
 • Miért nem tudom jelezni, hogy az adott intervallumban mikor leszek otthon? 21-22 például még jó lett volna.

Nem, ne mondd, hogy az első levelet az MVM küldte, a leolvasást meg a DL végzi, így nyilván az MVM nem tudott volna részletesebb információt adni. Egyrészt nem igaz, mert minden látszat ellenére az email feladója a @dlkft.hu, másrészt itt van ez az email, a leggroteszkebb az egész sorozatban.

Először is, 07.25-én küldték, azaz a legutolsó napon. Éjfélig lehetett volna bediktálni az óraállást. Másodszor, ott van benne minden infó, amelynek már az első levélben is benne kellett volna lennie: a leolvasó neve, telefonszáma és a javaslat, hogy ha nem jó az időpont, akkor egyeztessünk vele. De mikor, csesszétek meg!!?? A feldolgozási határidő zárónapján? Amikor már távol vagyok és esélyem sincs leolvasni azt a szottyadt mérőt?

Idézek a papírról: “A törvény értelmében a leolvasás időpontja tekintetében a földgázelosztó és a felhasználó köteles megegyezni.” Na itt erről szó sem volt. Nehéz úgy megegyezni, ha az egyik fél elzárkózik a kommunikáció elől. Egyeztetés helyett pofánvágtak egy teljesíthetetlen ultimátummal, majd közölték, hogy bocs haver, vesztettél, egy évig saccolni fogjuk a gázszámládat. A mostani horribilis gázárak mellett.

Elméletileg lenne két kiút is a helyzetből, de…

 • A leolvasó volt annyira korrekt, hogy felhívott 24-én, az más kérdés, hogy semmit nem tudott mondani arról, hogyan lehetne megoldani ezt a hülye helyzetet. (Előre le kellett volna fényképeznem az óraállást és elmenteni a telefonomra, bízva abban, hogy a leolvasó nem csak egy offline papírdarabon fog velem kommunikálni, hanem valahogy másképp is elárulja azt a tetves emailcímet. Aha.) Viszont emlegetett egy pótleolvasást, ami majd lesz. Valamikor. Hogy tényleg lesz-e és ha lesz, akkor is ugyanilyen ultimátumszerűen, arról már nincs infó.
 • Beléptem az MVM online ügyintézésbe és habár éves leolvasási rendszerben vagyok, de beleerőszakoltam 30-án egy havi óraállást. (Mert b@zdmeg, pont ezzel akartam foglalkozni egy egyhetes sátortáboros nyaralás utáni megérkezéskor, amikor úgy nézünk ki, mint egy menekülttábor.) Aztán hogy ezt figyelembe fogják-e venni (a státusza ‘Közbenső leolvasás elszámolás nélkül‘), arról fogalmam sincs.

Persze van logikus magyarázat erre az egészre, ha az ember eleget törte a fejét rajta. Jelzem, ez színtiszta spekuláció, egyszerűen csak összeraktam úgy az építőkockákat, hogy hihetőnek tűnjön számomra a történet.
Szvsz az első tájékoztató levelet valami nyáladzó idióta írhatta a DL-nél, akinek fogalma sem volt az egész folyamatról, nem gondolt bele, hogy egyeztetéshez elérhetőséget is meg kellene adnia. Aztán teltek a napok, visszajelzés ugye nem érkezett, nem is érkezhetett, hiszen nem volt megadva elérhetőség. Majd amikor a leolvasó kiment terepre és sorra nem voltak otthon az emberek, és amikor felhívta őket, akkor leordították a haját (én konkrétan igen), nos akkor rájöhettek, hogy itt valami nagyon félrement. Ekkor mehetett ki a második levél, csak hát a határidő utolsó napján ez már halottnak csók. Az, hogy a leolvasó pótleolvasásról motyogott, az én olvasatomban arra utal, hogy próbálják rendbehozni valahogy ezt az elcseszett leolvasást.

PS.
Miután megírtam ezt a szép hosszú cikket, utána vettem észre, hogy benne van a rendszerben a leolvasó saccolása is. 24-én írta be, hogy 16942m3, miközben 30-án volt a tényleges állás 16970m3, azaz a különbözet hat nap és 28m3 gáz, ami a tízes kör közepe. Gyakorlatilag a hapsi kifejezetten jól saccolta be köldöknézéssel az óraállásunkat. Innen nézve teljesen felesleges volt megírnom ezt az egészet, de azért gondoljunk bele, azért mert valaki vakon egészen jól eltalált egy számot, attól a rendszerhiba még hiba marad.

1 Comment

 1. Mert ezek tudnak kormányozni.
  Ennyi.
  (állami cég, eddig jutottak, hát istenem).
  Köteteket lehetne írni a balfaszságukról.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *