A mai nap során volt egy önkormányzati képviselői gyűlés, ahol többek között szavaztak az útfelújításokkal kapcsolatos beruházási alapokmányokról. Igen, a Flór Ferenc útca leburkolásáról is.

Tegnap délután el lett küldve egy levél a polgármesternek, illetve a másolata a képviselőknek. Megkértük a polgármestert, hogy mielőtt szavaznak, vegyék figyelembe az itt élők, a személyes életterükben érintettek véleményét is. Jeleztük, hogy jelenleg 474 aláírásunk van, olyan emberektől, akik ellenzik az utca leburkolását. (Valószínűleg a héten fizikailag is át lesznek adva az ívek.)

Nos, ehhez képest mi történt?

Petrovai a bevezetőjében megint lehazudta a csillagokat az égről. Szerinte többen támogatják az utat, mint ellenzik, egyedül egy maréknyi ember veri magát. Mindezt arra az abszolút nem mérvadó ‘felmérés’-re alapozva, amikor egy vaskos – és hazug – zsarolással megtámogatott levelet küldtek ki kábé ötszörannyi embernek, mint aki érintett, mindezt a pandémia miatti tiltások és a ‘maradj otthon’ idején, majd úgy álltak hozzá, hogy aki nem küldte vissza, az akarja az utat. Ilyesmikért a falusi kocsmákban már nyílik a bicska.

Sikerült megszereznünk az adatokat. A valódi érintettek, tehát azok, akiknek tényleg a Flór Ferenc utca felé van a kertjük, 88%-ban ellenzik a burkolást. (És a maradékról sem lehet tudni, hogy azért nem küldték vissza, mert akarják az utat, vagy a pandémia idején nem vállalták be a zsúfolt postát.) Ennyit a maréknyi emberről.

Aztán meglepő dolog történt. A szavazás előtt az egyik képviselő szavazásra bocsátott egy indítványt. Arról, hogy mi lenne, ha tényleg megkérdeznék az érintetteket?
Az indítványt leszavazták.

Ezen most gondolkodjunk el egy kicsit. Kik is ezek az emberek? Képviselők. Benne van a titulusaikban: embereket képviselnek. A körzetük embereit. Akik azért választották meg őket, hogy az érdekeiket képviseljék. Ehhez képest meditáljunk el azon, hogy az egyik képviselő meg akarta szavaztatni azt, hogy egy sokat támadott döntés előtt kérdezzék már meg az általuk képviselt embereket. Leszavazták. Nem kíváncsiak a képviseltek véleményére. (És itt hivatkoznék arra, hogy bárki, aki megemlíti a Petrovai által adminolt 18ker Facebook csoportban a Flór Ferenc utca nevét, egyből ki lesz tiltva.) Akkor kiket is képviselnek? Nagyon könnyen adódik a válasz, hogy csak és kizárólag a saját zsebüket. Mi más magyarázná, hogy olyan környezetben – amire ugye hivatkoznak – amikor a kormány elvonja az ellenzéki vezetésű önkormányzatok forrásait és nem tudnak eleget tenni az alap kötelezettségeiknek, amikor egyre több külvárosi utcában panaszkodnak és követelik az aszfaltburkolatot, szóval ilyen környezetben mi indokolja, hogy a környéken élők heves tiltakozása ellenére beletegyenek 160 millió forint sajáterőt és leluxustérkövezzenek egy erdő melletti dűlőutat?

Ja, és persze az alapokmányokat megszavazták.

[Update]
Akit részletesebben érdekel, itt van a link.

[Update]
Csak hogy lássuk, mennyire velejéig rohadt ez az egész ügy. A fenti link Dr. Lévai István FB bejegyzésére mutat. Ő szerette volna kikérni az érintettek véleményét. A bejegyzésben szerepel Galgóczy Zoltán neve, aki számonkérte a körzet jelenlegi képviselőjét, hogy miért nem a választói akaratát képviseli. Eddig oké. Csakhogy. Itt van egy 5 évvel ezelőtti írás egy lakossági fórumról. Az írásban emlegetett alpolgármester (és egyben a körzet képviselője) Galgóczy Zoltán volt, a polgármester-helyettes pedig Lévai István. Azaz az ő vezényletükkel próbálták meg csapadékvíz problémák mögé bujtatva leburkolni ezt a szerencsétlen utcát, és csak a heves fórum, illetve a 400 ellenző aláírás után gondolták meg magukat. Most pedig a Fidesz-KDNP frakció próbál meg politikai tőkét kovácsolni az ügyből, bízva abban, hogy az emberek már elfelejtették, hogy pár évvel ezelőtt ők is burkolni akartak, illetve azt, hogy idén februárban ők is megszavazták az utca leburkolását. Nos, nem felejtettük el, de így is örülünk a fejleményeknek. Hogy ha számításból is, de valaki legalább már észrevette, hogy a jelenlegi vezetés ebben az ügyben túlment minden határon és immár érdemes beleállni.