Dogfooding

Mekkora bomba is lett volna ez korábban! Ma már csak legyintünk rá. Kinyírtátok, bakker.

Arról van szó, hogy az Ignite-n bejelentette a Microsoft, hogy a 2019-es Exchange verzióról in-place módban upgradelhetünk a következő verziójú (azonos kódbázisú) Exchange szerverre.

1997 óta foglalkozom Exchange szerverekkel. Valamikor, amikor még állatbőrökben jártunk, akkor még létezett in-place upgrade, de a 2003-as verziótól felfelé már nem. Onnantól csak tranzícióval ugorhattunk szinteket: új szerver mellételepít, átmozgat, átterhel, régi szerver kidob.

Mi lehetett a motiváció, hogy most, amikor a Microsoft gyakorlatilag kivérezteti az on-premise Exchange szervereket, hogy pont most hozták vissza ezt a lehetőséget? Eddig miért nem lehetett? Nyilván nem ismerem a pontos választ, de tippelgetni tudok. Szerintem az extrém dogfooding. Ezt az extrém dogfoodingot az egyszerűség kedvéért nevezzük Exchange Online-nak.

The term “dogfooding” is an IT slang for the use of one’s own products.
link

A Microsoft a 2010-es évektől olyan szinten túlzásba vitte saját termékeinek használatát, hogy azokra alapozva építette ki a publikus felhőit, mely felhőkön adott szolgáltatása jelenleg a cég leghúzóbb ágazatát jelenti. És egyértelműen ezen az úton folytatják a nyomulást. Az on-premise termékértékesítés csak zsebpénz: amikor önmaguknak kifejlesztettek valami újat, abból kicsorgatnak egy új termékverziót a külvilágba, némi licenszdíjért. Nos, az én tippem az, hogy az Exchange-ből is elkészült egy újabb verzió, de mára az Exchange Online mögötti több tízezer fizikai(!) szerver frissítése tranzícióval már baromi nagy munka lett volna. Ekkora mennyiségnél már megérhette nekik rágyúrni az in-place upgrade-re.

Persze hülye vagyok, pontosabban olyan kelet-európai. Biztos vagyok benne, hogy a bejelentéskor felrobbant a terem. Csak mi fanyalgunk itt, a világnak ebben a savanyú szegletében.

9 Comments

  1. 2020-ban még mindig fizikai szervereken futtatnak? Semmi Azure? Akkor ez nem is igazi dogfooding :)

      • (btw továbbra sem kapok email értesítést ha válaszolnak a kommentemre :( )

        “1. The servers are scaled to use 80% of resources during the worst-failure mode.

        2. Virtualization comes with a slight performance penalty as well as adding an additional layer of management and complexity, which introduces additional recovery modes that do not add value, particularly since Exchange Server natively provides the same functionality.”

        0. Anyám.
        1. teljesen rugalmatlan egy 3-4 éves életciklust feltételezve
        2. első fele bullshit, a második felére meg rengeteg kérdésem lenne :)

        Mi azért maradunk a VM Exchange-knél, köszönik jól vannak.

        • Nem csak te nem kapsz értesítést, hanem én sem. Pedig nekem adminként minden kommentről kellene kapnom. Fogalmam sincs, mi történt. Az egyik nap még működött, utána meg nem.

          A fizikai szerverek preferálására az egyik létező magyarázat a 2019-es megváltozott adatkezelése. (Az indexelési adatok belekerültek az adatbázisokba, a megfelelő sebesség miatt a diszk és a memória cache közé beépült egy ssd cache réteg, mely viszont csak fizikai szerveren alakítható ki.)

  2. A 2013/2016 még elment X-es szerveren, a 2019-nek már atomerőmű volt a követelménye (nem is nagyon telepítik ezen a vidéken…). Atomerőművet meg 20-30 évre terveznek, ott már kellhet a frissítés :)

    • Itt az MS átesett a ló túloldalára. A 13/16 szervereknél irreálisan alacsony volt a memórialimit, a 19-nél meg irreálisan magas. A valóságban egy 1000 postafiókos rendszerben kellett a régieknél olyan 64 GB, a 19-nél ez mondjuk olyan 96 GB. Így már nem annyira nagy a növekmény, különösen, ha azt nézzük, hogy mekkora változás történt a search indexelésben. (És ezzel is lehet játszani, egy SSD diszkkel nagyot lehet gyorsítani rajta – ide megy a cache – viszont ehhez ténylegesen fizikai Exchange szerver kell.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *