LakFor

Az első lakossági fórum, ahol külön köszöntve éreztem magamat. Az összehívó és a moderátori feladatot is ellátó alpolgármester rögtön az elején megemlékezett többek között a rémhíreket terjesztő bloggerekről is. Azért csak fejlődünk.

Jött egy félórás lefárasztási célú blokk. Az alpolgi egy valamikori fogadóórára hivatkozva (ahol bejött hozzá egy Nénike, arra panaszkodva, hogy megszaporodtak a betörések a környéken) lehetőséget adott különböző szintű rendőröknek (két vezető, két talpas), hogy eldicsekedhessenek a javuló statisztikáikkal. Mondjuk a főrendőr hamar levette, hogy ez nem az a hely és idő, amikor a népek rendőrségi statisztikákra kiváncsiak, hamar lelépett, de ekkor felpattant valami idióta – még az sem kizárt, hogy beépített ember volt (mondom én, a rémhírterjesztő) – és nekiállt pedofilozni, azaz hosszas, végeláthatatlan tirádákat elővezetni arról, hogy mennyire fontos, hogy a gyerekeink ne szálljanak be idegen autókba és hogy a rendőrség vegye komolyabban az ilyen eseteket. Ez elég alattomos dolog, mert a téma maga olyan, hogy nem illik a felvetőjét egyből elküldeni a kurva anyjába, a tömeg várt is vagy 7-8 percet, mire megtette. És persze a pacáknak állt fentebb. (A moderátor alpolgi szerint teljesen rendben volt, hogy kiáll a fórumon valami idióta és rabolja az időnket.) Közben megérkezett a polgármester-helyettes, aki megint lelkendezett pár szóval a javuló közbiztonságról és elitélte az idegen autókban ülőket. Közben a teremben érezhetően növekedett a feszültség. Nem bullshitet hallgatni jöttünk ide.

Ja, a környezet. Iskola ebédlőjében lett meghirdetve a fórum. Bátran. Persze, hogy akkora tömeg volt, hogy nem fért be. (Kábé nyolcvan ülőhely és nagyjából ugyanannyi álló, mi saccra kétszáznál valamivel többen voltunk.) Bőven álldogáltak még a folyosón is, de sokan kimentek az udvarra és onnan tapadtak rá az ablakokra.

Aztán a félórás időrablás után belecsaptunk a lecsóba. Jöttek a keményebb mondatok. Azért nem tájékoztattak eddig minket, mert ez nem tartozik ránk. Legalábbis ebben az előkészítési fázisban. Egy mérnök belebubogott, hogy ő speciel bement az V. kerületbe, megnézni a terveket, azok határozottan kiviteli terveknek tűntek, melyeket már engedélyeztettek is. Ez már régen nem előkészítési fázis. Aztán megint beindult az ‘oszd meg és uralkodj’ technika, a szomszédos utcákból panaszcunami ontotta el a fórumot a csapadékvíz rossz elvezetése miatt. Az érintettek felháborodása teljesen jogos volt, persze az önkormányzat rárepült, hogy nekik is ez a legfontosabb céljuk, és aki akadályozza ezt az egészet, az a csapadékvíz-elvezetés megoldását akadályozza. Az előbbi mérnök megint belebubogott, hogy ő látta a terveket és azon nem az szerepelt, hogy csapadékvíz-elvezetés, hanem az, hogy asztfaltozott út. Ekkor jött a nap legbizarabb kijelentése, a műszaki iroda vezetője megjegyezte, hogy igen, ő sem érti, valaki véletlenül idetervezett egy utat is a vízelvezetésre. Véletlenül. Odatervezett. Nej, aki már túl van azért néhány sokmilliárdos projekten, itt kapott a szívéhez. Az önkormányzat persze lecsapott a lehetőségre (hacsak előtte nem ezt egyeztették le) és innentől végig azt nyomták, hogy ők erről az egészről nem is tudtak semmit (mondjuk, akkor ki rendelte meg?), nekik aztán eszük ágába sem jutott, hogy ide, a mindenki által szeretett Flór utcába aszfaltburkolat kerüljön. Az a kellemetlen mérnök a sarokban megint megjegyezte, hogy ő speciel látta a terveket, két sáv, egy járda, egy csomó helyen bejelölt kerítés- és udvarbontás van rajta. Erre megint csak annyi válasz jött, hogy nem, nem akarunk utat építeni. Nekem speciel volt egy erős deja-vu érzésem, nagyjából ugyanez játszódott le a KKK bejelentésekor is, az akkori alpolgármester egy óra után már azt is letagadta, hogy ismeri azt a kifejezést, hogy körút, csak hát az az aljas műszaki iroda nem idetervezte? Ha annyiszor kaptam volna 100 forintot, ahányszor tegnap elhangzott a csapadékvíz kifejezés, életem végéig nem lennének anyagi problémáim, a két önkormányzati ember meg lassan már a születendő gyerekei egészségére is megesküdött, hogy ők soha nem akartak és soha nem is fognak akarni ide utat építeni. Csak hát az a fránya műszaki iroda, az. Nem is tudom, miért az önkormányzatot támadjuk folyton, hiszen az vér a vérünkből, ők csak a mi érdekünkben képesek tevékenykedni. Már rég rá kellett volna ébrednünk, hogy az igazi ellenség a műszaki iroda. Azok akarnak ide mindenféle nagyforgalmú utakat, műtárgyakat, komposztálótelepet, zajt, büdöset, teherautó karavánokat, mindezt úgy, hogy természetesen az önkormányzat háta mögött, titokban terveznek.

Innentől a fórum átment olyan óvodás-civakodós stílusba, a két önkormányzati ember folyamatosan azt hajtogatta, hogy nem akarnak utat építeni, a tömeg meg gyakorlatilag azt, hogy nem hiszünk nektek. Egyrészt, mert már a bőrünkön megtanultuk, hogy politikusnak szóbeli igérgetéseket soha nem hiszünk el, másrészt már nem ez az első eset, hogy ezt a kicsi, nem egészen egy négyzetkilométeres kertvárosi sarkot a saját képviselői akarják pokollá változtatni, harmadrészt pedig azért, mert basszus, nem tudom eléggé kihangsúlyozni a tényt, hogy itt valaki aszfaltozásra csináltatott tervet és utána erre kért és kapott engedélyt.

A fórum végét nem vártam meg, olyan nyolc körül hazamentem. Végülis, csak beteg lennék.

Kis színesek.

  • A polgármester-helyettes megjegyzése, némileg szemrehányóan. Van a kerületben két olyan utca is, akik majd megvesznek, hogy aszfaltburkolatot kapjanak. Bekiabálások a tömegből: “Akkor miért nem ott építenek?”, “Engedélyük van már?”
  • Bekiabáló az ablakból: – “Legyenek kedvesek gyorsan megadni a szót, mert már nem sokáig bírom így húzódzkodva!”
  • Az alpolgármester, hogy vadásszon egy kis népszerűséget, bedobja, hogy Sipos F. Tamás mennyire egyetért velük és támogatja őket. Majd rámutat. Szegény Tamás nem győzi tenyerébe rejteni az arcát a váratlan népszerűségtől.
  • A tervezőiroda munkatársa (tudjuk, ez az az alávaló, világuralomra törő tervezőiroda) megjegyzése: – “Ha nincs út, akkor hogyan megy be a mentő, a tűzoltó?” Ez úgy a mélyen demagóg jellege mellett különösen népszerű volt abban a légkörben, amikor az önkormányzat folyamatosan azt hajtogatta, hogy nem akarnak utat.
  • Az első sorokban ült két vastagnyakú nyugdíjas, akik makacsul és meglehetősen vehemensen, többször szólást kérve vezették elő a véleményüket, miszerint ha nekik a Halomi utcában szar, akkor legyen nekünk is, és a környékre kirándulók számára is szar a Flór utcában, függetlenül attól, hogy nekik ettől nem lesz jobb. Olyan tisztán hozták a magyar néplelket a maga nyers tökéletességében, hogy ezt a szellemet palackozni kellene és külföldön árusítani az esetleges hazaköltözésen gondolkodó emigránsok megsegítésére.

Oké, akkor vegyük számba, mi is történt tegnap.

  • Volt egyfajta erődemonstráció. Az utóbbi évek (évtizedek) cseszegetései úgy látszik eléggé jól megszervezték, megerősítették az itt élőket. Figyelnek, nem hagyják magukat. Talán egyszer már elege lesz a mindenkori önkormányzatnak ezekből a háborúkból és hagynak minket békében élni.
  • Az önkormányzat képviselői szóban megerősítették, hogy nem akarnak utat építeni. Hogy klasszikusokat idézzek, ez annyi a fülemnek, mint légyzümmögés. Még akkor is, ha kamera előtt történt. Az utóbbi évek történetéből tudjuk, hogy politikusainknak – meztől függetlenül – ennél már vastagabb a bőrük.
  • Az önkormányzat fő célja az volt, hogy ezt a felzúdulást áttematizálják a csapadékvíz irányába. Habár a hitelességük jelentősen sérült, de ezt végül elérték.
  • A helyzet az, hogy az aszfaltút építésére szolgáló engedélyt egy kerületi lakos megakasztotta egy kérvénnyel, közben elkészült a fellebezés is. Azaz az engedély még messze nem végleges. A probléma az, hogy az engedély egyszerre vonatkozik az útépítésre és a csapadékvíz-elvezetésre. Azaz ha akadályozzuk az egyiket, akkor akadályozzuk a másikat is, ez pedig a vízproblémákkal küzdőknek elfogadhatatlan. Az önkormányzat megtehetné, hogy új tervet készíttet, melyben nincs benne az útépítés (és odafigyel a tervezőirodára, hogy véletlenül se tervezzék bele megint), de sokkal valószínűbbnek tartom (én, a rémhírterjesztő), hogy megpróbálja majd kijátszani egymás ellen a két csoportot. Azaz nem várok semmi jót.
  • Végül akit érdekel, itt van a tegnapi esemény a Facebook-on.

Utóirat:
Csak, hogy az önkormányzat jóhiszeműségét illusztráljam. Amikor ez az egész kiderült, a társasházunk megbízta a közös képviselőt, járjon utána. Az ő leveléből idézek.

“Hivatkozva mai lenti tájékoztatásomra, felvettük a kapcsolatot a XVIII. Önkormányzat képviseletében Galgóczi Zoltán Alpolgármester Úrral telefonon, aki arról tájékoztatott, hogy az Önkormányzatnak a közeljövőben pénzügyi források hiányában nincs lehetősége a jelenleg engedélyezési eljárás alatt lévő beruházás megvalósítására.
A beruházás elmondása alapján csak a csapadékvíz elvezető és szikkasztó-derítő rendszer szakaszos létesítése után valósulhat meg, amely önmagában egy több száz milliós beruházás, és ezután kerülhet kialakításra a tervezett szilárd útburkolat kialakítása elsősorban pályázati pénzek függvényében.
A tervezetek elmondása szerint találkozni fognak az ott élők elképzeléseivel, tekintettel arra,hogy sétáló részt és utcát és nem autó utat terveznek építeni. A pontos műszaki tartalomról és a beruházás részleteiről kérem várjuk meg a hivatalos állásfoglalást, és a műszaki iroda tájékoztatását a további találgatások elkerülése végett.”

Ez az anyag még akkor született, amikor zavar volt az önkormányzatnál, nem állt össze, hogy mit kell egységesen kommunikálniuk. Látszik, hogy meglehetősen határozottan két fázist képzeltek el, egyrészt a vízelvezetés megoldását, másrészt a burkolást. Azaz nem a műszaki irodába beépült szabotőr tervezett hozzá burkolatot. Ugyan a kommunikáció annyit finomult, hogy sétáló burkolatról van szó, csak hát azok a fránya tervek. Sétálók miatt nem kell kerítéseket bontani, azok ki tudják kerülni. Az autók meg nem.

5 Comments

  1. Most kaptam az információt, hogy a csapadékvíz-elvezetés és az útépítés külön engedélyezési szálon fut, azaz lehet külön is blokkolni az utóbbit. Ez azért mindjárt más.

  2. De ha mégis az igaz, amit utólag posztoltál, akkor egy kicsit rosszindulatúnak látszik az egész sztori… Ha mégsem, akkor pedig jöhet még egy jóféle polgári engedetlenség is.

  3. Hát, nem egészen. Az önkormányzat a fórumon mindent elkövetett, hogy a fenti verziót verje az emberek tudatába. Az az illető nyomozta ki, aki az engedélyezési eljárást is megakasztotta, hogy valójában két terv létezik és az önkormányzat csak blöfföl a kettő összemosásával. Ha ez a fórumon ki is derült, akkor csak nyolc után lehetett, én mindenesetre csak egy nappal később értesültem róla. Ezért is kommentbe került és nem az írásba.

  4. “Az önkormányzat képviselői szóban megerősítették, hogy nem akarnak utat építeni.”

    Persze, hogy nem akar, mert FOG… :(
    De ne legyen igazam! ;)

  5. Biztos velem van a hiba, én valahogy javíthatatlanul optimista vagyok ebben a sztoriban. Ennek ellenére fontosnak érzem, hogy az önkormányzatnak éreznie kellett, hogy talán mégis ők vannak az emberekért, és nem lehet mellébeszélni, ha bömbölve zúg a nép…

    Éppen ezért jó, hogy ilyen sokan voltatok, mert ha mégis valami trükközés volna, akkor már ez jó alap lehet egy klasszikus polgári engedetlenségi mozgalomhoz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *