Olvasgatok

Mostanában – emiatt az elátkozott útburkolás miatt – sokkal többször nézek be a facebookra, mint régebben, jóval többször, mint amennyi egészséges lenne. És csak megerősíteni tudom azt, amire a lentebbi linken a triage hölgy utal egy fél megjegyzéssel: a facebook tele van örjöngő, covid tagadó. maszkgyalázó idiótákkal, akik mindenhová betolják az összeesküvés elméleteiket, a ‘forradalmi’ elszántságukat, a maszkhasználók lebirkázását. Vitatkozni nem lehet velük, mint ahogy az agresszív ostobasággal sem, így viszont szabadon randalírozhatnak. És hiába segghülye véglények, de ők, és a nézeteiket átvevők fertőzni pont ugyanúgy fognak, mint mások, sőt valamivel erősebben is, hiszen elvből nem védekeznek.

Magunk között szólva, nem vagyok túl optimista. A gazdaságot most nem fogják megállítani, nem lesznek közösségi korlátozások (vagy ha lesznek is, a kutya sem fogja betartani ezeket), de nem lesz kontaktkövetés és nem lesz a “gyanúsítottak” megelőző jellegű tesztelése sem. (Kizárólag a tünetesek tesztelése már csak halottnak csók, gyakorlatilag pusztán önigazolásra jó, nem védekezésre.)
Ami nálunk várható, az nem a svéd modell, hanem az amerikai. Látjuk, mennyit ér.

Link: Egy triage naplója – második hullám

6 Comments

 1. Akkor vitatkozzunk róla. Ha elmondod, hogy miért kellene jobban rettegnem, mint egy erősebb szezonális influenzától, akkor meghallgatom. De először legalább a számokról egyezzünk meg. Csak nézd meg a hivatalos oldalt: még az amerikai helyzetben sem érte el a halálozás a 0,6 ezreléket a lakosságra számított arányban (és ez majdnem azonos a svéd számokkal). Vagy ugyanott van a “Daily Deaths” grafikon, ami több hónapja egyenletesen kb. 5000 körüli értéken áll a Föld *teljes* lakosságára vonatkozóan.

  Ettől függetlenül betartom a szabályokat. Persze mindig könnyebb a másik oldalt démonizálni egy ilyen vitában (vagy helyette), az egyik kedvencem a Qubit, ahol természetesen nem felejtették el megemlíteni, hogy a német tüntetésen valaki találkozott egy laposföld-hívővel. Csak gratulálni tudok a hozzáálláshoz.

 2. Töröltem. Nem azért tettem ki ezt az írást, hogy bárki is itt fejtse ki, mekkora kamu ez a járvány.

  • Legyen, ez a te blogod. De sehol nem írtam, hogy kamu, csak a reakció mértékét kérdőjeleztem meg.

   És ilyenkor jusson eszedbe, hogy az utcával kapcsolatos viták miért futottak zátonyra – ők is csak törölték a zavaró ellenvéleményeket.

  • Oké. Akkor visszatettem, hogy látszódjék, mi verte ki a biztosítékot nálam.

   Az én szememben az, aki a koronavírust relativizálja, aki azt állítja, hogy ez csak egy sima influenza, az ugyanolyan seggfej, mint aki a védekezés ellen agitál. Eleve hülyeség a teljes népességre vetíteni a halálozást, hiszen az járványfüggő. Ha meg azt nézed, hogy akik elkapták, azok közül mennyien haltak bele, akkor azt látod, hogy a halálozási arány minimum tízszerese, de találni olyan adatot is, hogy harmincszorosa. (Nyilván ez függ a teszteléstől, érdemes azoknál az országoknál nézni, ahol korrekten tesztelnek.) A covidnak hosszabb a lappangási ideje (2-15 nap), intenzívebben terjed (R=2-3), több embert kényszerít kórházba. Mostanában kezd kiderülni, hogy a koronavírus tartós egészségkárosodást okozhat. A covid képes leültetni az egészségügyet, a sima influenza nem. Ha átcsap a járvány és leül az egészségügy, több lesz a kezeletlen beteg, több lesz a halott. A covidba belehalni pedig kifejezetten fájdalmas, hosszú halál.
   De már most tudom, hogy tök feleslegesen írok bármit is, mert ugyanolyan csökönyös fafejű vagy, mint egy laposföldhívő.
   Az út elleni tiltakozásra való hivatkozással meg külön felnyomtad az agyamat. Vedd már észre, hogy amit te csinálsz, az az emberi életek kioltására alkalmas hamis érvelés. Ha máshogy nem megy, akkor ezt, hasonlóan az oltástagadókhoz, erővel kell elnyomni, mert azok, akik képtelenek belátni, hogy embereket ölnek meg a szavaikkal, azok vannak annyira idióták, hogy ne lehessen velük vitatkozni se. Az útnál viszont egy természeti környezet megtartásáért küzdünk és köszönjük szépen, nem vagyunk idióták, csak éppen úgy akarják elvenni az életterünket, hogy kifelé hazudnak, velünk meg nem állnak szóba.

   Ja, még valami. Elég régóta itt vagy a blogon, szoktalak látni más fórumon is, pontosan tudom, hogy nem lehet veled vitatkozni. Én sem teszem. Elmondtam, mi a bajom és kész. Ha tovább erőszakoskodsz, akkor törlés lesz a vége.

   • Fura dolog ez, mert a többféle vélemény inkább hozzátesz valamihez, mint elvesz. De látom, te már előkészítetted magadnak az érvelést (“csökönyös fafejű”, “nem lehet veled vitatkozni”, stb.), hogy miért akarsz erre az egészre haragudni.

    Bennem nincs harag ezzel kapcsolatban, és szívesen olvasom a blogot máskor is – akkor is, ha nem lehet hozzászólni. És persze drukkolok nektek az utcával kapcsolatban. Béke. :)

 3. A jarvany egyaltalan nem kamu, de azt mindenki latja hogy mennyi politika van abban ahogyan a mediaban talaljak.
  A szamok komment nelkul:
  Svedorszag:
  Population: 10.343.403
  Covid deaths: 5.837 (0,056432 %)

  USA
  Population: 330.253.215
  Covid deaths: 189.069 (0,05725%)

  Gyakorlatilag hibahataron beluli a ket orszag %-os erteke.
  (A sved lakossag marciusi adat volt ha az USA marciusi lakossag adataval szamolok szazadra egyezo a %-os eredmeny).
  Persze oriasi elteres van az esetek teruleti eloszlasaban mindket orszagnal.
  Nemcsak a lakossag atlageletkorat hanem a 65+ koruak %-os aranyat is figyelembe kell venni, de az orszagon beluli halalozasi arany nagyon hasonlo.

  Az esetek aranyat azert nem lehet osszevetni csak szamok alapjan mert mig az USA nehany honapja iszonyu merteknben tesztel Svedorszag nem.
  Itt jon be a politika ahogyan ezt talaljak. A sok eset a rossz helyzetkezeles vagy a rengeteg felismert tunetmentes eset eredmenye. Persze mindketto, de minek nagyobb a hatasa?

  Csak jelzeskeppen a magyarorszagi halalozasi arany kb 10-szer jobb mint a sved vagy az USA szamai.

  Azt kellene megnezni hogy ezen orszagok GDP adatai hogy an alakultak marcius ota. Az USA-t azt hiszem csak egy europai orszag veri ebben.

  Oktatas vegig volt is van is Svedorszagban is es az USA-ban is de marcius kozepetol/vegetol (megyektol es az intezmeny jellegetol fuggoen) az USA-ban csak online volt. Az elkezdodott uj tanevben mar legtobb helyen valaszthato az online vagy szemelyes bejaras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *