Test és lélek

Egyre valószínűbbnek tűnik számomra, hogy ez a két dolog nem létezik külön-külön. Egy dolog van: te.
A test nem pusztán csak anyag, sokkal inkább apró élőlények szövetsége, melyek összeálltak, azért, mert így sokkal életképesebbek. (Az apró élőlények meg további, még apróbb élőlények, illetve még apróbb építőkockák szövetségei, de erre most ne menjünk el, messzire vezet.)
A lélek pedig _az a mód_, ahogy egy-egy ilyen szövetség igyekszik fennmaradni. A vezérlő szoftver. A mosolyaink, a gesztusaink, az ízlésünk, a preferenciáink, az elveink… mind arról szólnak, hogy hogyan menedzseljük a fennmaradásunkat. Mi az, ami jól esik ennek a konglomerátumnak? Mi az, ami annyira nem, de muszáj? Mik legyenek az arányok? Mennyire legyünk jó arcok? Mennyire éri meg seggfejnek lenni? Hit? Nos, a hit – bármilyen hit – nem más, mint egy ‘best practice’ beépítése a módszereink közé. Azaz a lelkünkbe.

Ebből sajnos az is következik, hogy minden olyan elképzelés, amely azzal számol, hogy a lelkünk valahogy túléli a test halálát, nem más, mint wishful thinking. A módot, ahogy éltünk, esetleg átvehetik mások. Legalábbis részleteiben. A testet alkotó anyagok újra hasznosulni fognak egy másik szövetségben. De az, ami mi voltunk, az alkotóelemeinkkel és az azokat üzemeltető móddal, olyan már nem lesz még egyszer.

2 Comments

  1. „Béke! Béke! Nem halott ő, és nem alszik.
    Felébredt az élet álmából.”

  2. ez talan erdekelhet:
    google: robert sapolsky behavioral biology
    elso nehany kozott lesz egy youtube playlist… kozepso nehany eloadas kicsit szaraz, de az elso es utolso harmad… kotelezo tananyag kene legyen

    es ami kimaradt polkorrekt okokbol, szinten google: Sapolsky Biological Underpinnings of Religiosity

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *