Az úgynevezett nagy igazságok

Vannak olyan remekbeszabott, frappáns gondolatok, melyek egyből ütnek. De tényleg. Tömörek, és pont azt mondják ki, amit igaznak tartunk. Vagy igaznak szeretnénk tartani.
Itt van éppen egy:

Találj magadnak olyan munkát, melyet örömmel végzel és az életben soha többet nem kell dolgoznod.

Jól hangzik.
De létezik-e valójában ilyesmi? Rossz hírem van: nem. Nincs olyan munka, melyet negyven éven keresztül örömmel végzel. Én 1989-ben választottam az akkor vadul szeretett informatikát, az első hat évben fejlesztő voltam, de voltam IT vezető, oktató, hálózatos, infrás, és ezek közül csak az utóbbi is annyira szerteágazó, dinamikus, hogy gyakorlatilag öt évente újra kell tanulnom a szakmát. Elég változatos, nem? Mégis bele lehet unni. Gyakorlatilag csak idő kérdése és minden, korábban élvezettel végzett tevékenységből rutinmunka lesz.
Azaz ne egyszer találj magadnak élvezetes munkát, mert az nem fog kitartani. Figyeld magadat: élvezed, vagy rutin? Keresd, mit csinálnál, ha nem lenne villanyszámla befizetési kényszer. Igen, tudom, sajnos van, tehát sokszor az a válasz, hogy már nem élvezem, de csinálom rutinból, mert a számlát fizetni kell. Amit csinálnék helyette, abból meg nem lehet megélni. Vagyunk így vele néhányan.
De legalább annyit csináljunk meg, hogy az ilyen leegyszerűsítő, nagy igazságokat fogadjuk erős kritikával.

10 Comments

 1. Hét évente találj magadnak olyan munkát, melyet örömmel végzel, és akkor hét évig nem kell dolgoznod?

 2. Én ezt mindig marhaságnak tartottam, bárkitől hallottam. De még nem is mondom h így van, de egy kicsit efelé haladok, viszont legalább van pár év előnyöd :)

 3. Az van, hogy bármennyire is változatos egy szakma, egy idő után akkor is kiismered. És megunod. Lehet bármennyire is szeszélyes a barátnőd, tizenhúsz év alatt az összes szeszélyét ismerni fogod. Mit ismerni, pontos katalógusod lesz mindegyikről.

 4. Szerintem ott van a hiba a megfogalmazásban, hogy nem volt egyértelmű, mit jelent az, hogy “dolgozni”. Nekem a munka, mindig munka volt, még akkor is, amikor szeretem csinálni. Ha ez tudatos, akkor nem lesz vele később sem gond.

 5. Csak szólok, hogy ingoványos terepre tévedtél. :)

 6. Nem kicsit pislogtam miután elolvastam. Emlékszel?
  – április 14 (L. Tamás ír egy cikket);
  – hozzászólok: Válasz olyan munkát, amit szeretsz és egy napot sem kell dolgoznod az életedben. Konfucius

  És itt jön a csavar… Mit is írtál rá?

  Jól hangzik, de azért tudni kell, hogy Konfucius meglehetősen kispolgár volt. :-)

  Akkor, hogy is van ez? :-)))

 7. @Neo: Ez teljesen összhangban van. Csak a kispolgárok fogadnak el belegondolás nélkül minden okosságnak hangzó ‘bölcsességet’. Konfucius erre játszott rá.

 8. MJ DeMarco Gyorsítósáv a milliókhoz c. könyvében azt írja, hogy a “csináld azt, amit szeretsz” elve zsúfolt piacokat és alacsony haszonkulcsokat eredményez, mert egy csomó másik ember is azt szeretné csinálni, amit szeret és ezeken a divatos területeken így nagy lesz a verseny.
  Szerinte először teremtsd meg hozzá az anyagi fedezetet, majd utána csinálhatod azt, amit szeretsz. Így nem kell kimagaslóan jónak lenned benne, mert nem ebből kell megélned és nem fogod megutálni, mert nem kell napi sok órában csinálnod, csak addig, amíg valóban kedved van hozzá.

 9. Pontosan. Csak hát olyan környezetben élünk, hogy ezt kevesen tudják megvalósítani. Legalábbis becsületesen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *