Isten keze

Videót vágni nem könnyű dolog. Különösen úgy, hogy rendszerint csak meglóbálom a fejem fölött a kamerát, aztán vett, amit vett, majd a vágóasztalon úgyis megcsinálom a csodát. Aha.
Első körben átnézem a nyersanyagot. (Ha 5 óra, akkor 5 óra.) Közben az agyam a háttérben keresi a hozzáillő zenéket. Ez a legnehezebb, de egyben a legélvezetesebb része is a munkának. A nyersanyag alapján összeállítani a koncepciót.
Ha ez megvan, jöhet a vágóasztal. És jöhet a koncepció finomítása. Azt mondja, van itt egy erős videórészlet, ez alá kell egy nagyon pontosan olyan ritmusú zene. Mert a kettőnek együtt dominánsnak kell lennie. Ha nem irtóznék a csúnya szavaktól, azt mondanám, hogy itt jön a katarzis, annak mind vizuálisan, mind audiálisan ütnie kell.
Először lerakjuk a zenét. Hogy illeszkedjen az előzményekhez. Ha egyszer leraktuk, akkor az oda is lett betonozva, többet nem nyúlunk hozzá. Kivagdosom az érintett videórészleteket és nagyjából felszórom az asztalra. Csak úgy, durván, hiszen még hátravan a finom vágás, a finom illesztés, a ritmusok tizedmásodperc pontosságú összehangolása.
Na, ilyenkor szokott néha megjelenni az Isten Keze. Amikor felszórom a darabokat, majd megnézem, mit csináltam. Aztán minden tökéletesen a helyén van. Az elképzelt, bonyolult kompozíció, melytől eleve féltem, mert több órás tökölődésre számítottam, már a vázlatnál összeállt.
Én pedig csak ülök és nézek magam elé. Asztakurva, de jó vagyok.

6 Comments

  1. A Gyakorlat eszi a Mestert.

  2. Lehet, hogy már kérdeztem, de milyen szoftverrel vágod a videót? Én eddig azért nem nyúltam egyetlen videómhoz sem (mindegyik raw), mert nem találtam olyat, amit egyszerű lenne használni. Túlságosan sok időt meg nem szánnék a tanulásra, az idő kell másra…

  3. Mennyire legyen egyszerű? Mennyi pénzt/időt szánsz rá?

    A legegyszerűbb a Windows Moviemaker. Ingyenes, de elég alacsony tudású. (Meg tudod nyitni a videódat, hanggal, képpel, emellé van egy audiósávod a kisérő zenének… és ennyi.)
    https://www.youtube.com/watch?v=-7BavmO6tIg
    https://www.youtube.com/watch?v=u-9ZMeC7Ses

    A következő lépcső (nálam) a Cyberlink Powerdirector. Nem studiószintű, de gyakorlatilag mindent tud, ami egy ilyen házi vagdosáshoz kell. Másfél éve használom, most már egészen kézre áll, de minden egyes alkalommal találok benne valami újdonságot, mely könnyebbé teszi a vágást. Mondhatni, még mindig tanulom. (Doksik, oktatóvideók vannak a neten.) Ez olyan 200$ körüli cucc, én egy Fekete Pénteken kifogtam 90 euróért és megvettem. A törött verziókkal rengeteget szívtam, és ebből én egyébként is jól el vagyok látva, nem hiányzott még pluszban is.
    http://mivanvelem.hu/2014/01/07/egyfajta-osszefoglalas/

    Aztán vannak a profi vágóprogramok, Adobe Premier, Sony Vegas. Ezek mindent tudnak, viszont csillió pénzbe kerülnek, ráadásul az Adobe átment előfizetéses modellbe, azaz gyk évente meg kell venned a szoftvert, szóval kapják be. A törött verziók meg itt is fagynak.

    Arra viszont ne számíts, hogy találsz egy egyből kézreálló programot. A videóvágás egy műfaj, melyet meg kell tanulni. Ha kiismertél egy programot (mely nem a Moviemaker), akkor a többit már könnyű lesz megszokni, mert a logika mindegyikben hasonló. De ehhez először meg kell tanulnod ezt a logikát.

  4. A végeredményt mikor láthatjuk?

  5. Csepegtetem. Nem szabad egyszerre túl sok videót kirakni, mert az emberek megcsömörlenek. (A konkrét videót, mely az írást ihlette, majd a Pyrus vetítésen fogod látni. De pont te már sejtheted, melyik lesz az.)

  6. Lassan esedékes a bemutató! :)
    Láthatjuk a fesztiválon?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading