Neverending 02

Az első bátortalan hasraesések

Az előző írásban nagyvonalúan átléptem ezen a userfolder témán, pedig valójában nem. Csak éppen amikorra megtaláltam, hogy a korábban elképzelt módszernek létezik Windows 8 alatt is megoldása, addigra már fent is volt a Windows. Annyira azért nem estem kétségbe: egyrészt itt is működik a symlinkes megoldás, másfelől meg ezt úgyis csak egy próbatelepítésnek szántam. Mondhatni, beleszagolok a Windows 8 világba, ezzel a laptoppal.

Szóval, user könyvtár. Újraindítottam a gépet repair módban, aztán jöhettek a parancsok:

 • robocopy /mir /xj C:\Users E:\Users
 • rmdir /s /q C:\Users
 • mklink /j C:\Users E:\Users
 •  
  Szépen lefutott, restart, beléptem. Minden rendben volt.
  Látszólag.
  Aztán jöttek az ép ésszel felfoghatatlan dolgok. Le akartam cserélni a desktop témát. Az IE le is töltötte a témafájlt, az egyszerűség kedvéért legyen most gyonyorudesktop.themepack a neve. Amikor azt mondtam neki, hogy futtassa, eldobta az agyát: nem tudja mit lehet vele kezdeni, esetleg keressek a neten valami programot, amelyik tudja kezelni.
  – Bakker, te, te nyomorult Windows, te vagy az, aki ismeri ezt a fájlt! – morogtam.
  Aztán megnéztem a Download könyvtárban és elképedtem: a fájlt gyonyorudesktop,themepack néven mentette le. (Vaksik kedvéért: pont helyett vessző.) Aztán jött a többi csoda: rákattintottam egy Windows8 app ikonjára – és nem történt semmi. Ez volt a jobbik eset. Volt, amikor eltűnt az ikon. De ha elindult, abban sem volt köszönet, mert voltak olyan részei, melyek működtek, voltak, amelyek nem. Az ilyesmi dolgokat szeretem egy Elvarázsolt Kastélyban, de a laptopomon nem annyira. Rövid gondolkodás után aktivizáltam az administrator felhasználót, beléptem vele, töröltem magamat, majd újra létrehoztam. Az összes anomália eltűnt. Tehát a userfolder symlink megoldás működik ugyan, de éles, már profillal rendelkező felhasználó esetén megjósolhatatlan az eredmény. Jó.
  A Dell-től lekapkodtam a drivereket, felraktam. Az összes eszközt felismerte, azaz innentől volt egy friss, harmatos Windows-om. Nézegettem, minden rendben volt. Akkor jöhetnek a mindenféle frissítések.
  Illetve, előtte regisztráljuk be. Aha. Már majdnem elfelejtettem, hogy az ultimate verzióban nem vezették ki a grafikus felületre a product key megadást. Szerencsére van róla KB cikk, a ‘Slui.exe 0x3’ parancs segített: előjött az az ablak, melyre nem volt hivatkozás.

  Jó, jöhetnek a Windows update csomagok. Ráküldtem, aztán egy idő után visszanéztem. Befejezte ugyan, de volt egy csomó failed. Ennek most mi baja van? Ha van valami, amit utálok, az a windowsupdate hibák kinyomozása. Szerencsére az egyik csomaggal kapcsolatban találtam egy jó linket. Ez azt mondja, hogy át kell symlinkelni a $$Pendingfiles könyvtárt is az E: meghajtóra. Ennek ugyanis ugyanazon a meghajtón kell lennie, mint a Users könyvtárnak. A symlink valamiért nem működik. Ehhez képest logikai bravúr, hogy ha átsymlinkelem a $$Pendingfiles-t is, akkor meg működik.

 • robocopy /copyall /mir /xj C:\$$PendingFiles E:\Temp\$$PendingFiles
 • rmdir /S /Q C:\$$PendingFiles
 • mklink /J C:\$$PendingFiles E:\Temp\$$PendingFiles
 •  
  És tényleg, a windowsupdate újra hasított, feltett mindent.

  A következő lépéstől tartottam egy kicsit, nem is ok nélkül. Be kellett konfigurálnom a GPU váltást. A Windows8-ban helyből .NET4 van, a Catalyst viszont ettől simán fejreáll. De egyszer már megoldottam ezt a problémát, igaz, hogy Windows7 alatt és igaz, hogy nem tudom, hogyan, de majd csak lesz most is valahogy. Lett. Véres veríték, habzó száj. Három driverem volt, egy hivatalos Windows7-es, egy Windows8 RC-s és egy Windows8 béta. Tucatszor telepítettem, majd szedtem le, majd variáltam, hogy egyik komponenst innen, a másodikat onnan, plusz az Intel kártya driverét meg a netről. De egyszer csak megdöbbenve tapasztaltam, hogy összejött: ment mind a két kártya drivere és a Catalyst is engedélyezte az alkalmazás szintű konfigurálást. Huh. Ugyan megint nem tudtam, hogyan sikerült, de megint megcsináltam.

  Ezzel össze is állt nagyjából a vas. Kezdhettem csinosítani. Kiválasztottam egy sötét árnyalatot a start ablakhoz, majd belőttem ugyanazt a hagyományos desktopnál is. Jól ment a desktop témához és tényleg dögösen is néz ki.
  Egy apró problémával. Az aktív ablak címsorát is ugyanerre a színre változtatta… csak éppen a betű színe megmaradt feketének. Meg a címsor kontrolljai. Gyakorlatilag megszűnt a címsor. Jó, mentem a személyreszabás ablakba, kerestem, hol tudom átállítani a betűk színét. Nincs. Az ablakból levették a linket, hasonlóan, mint az aktiváló kulcs állításánál. Ekkor már nagyon könnyen jöttek a wtf-ek, de ez túltett mindenen. Mondhatod, hogy semmiség, de hidd el nekem, attól, hogy nem tudatosítod, attól még igen sűrűn használod azt a címsort. Tudom, mit beszélek, mert nekem még mindig nincs.
  Most az egyszer a net sem segített. Pontosabban… a jelenséget anyázó írásokból tengersok van. Megoldás? Igazi nincs. Átnéztem vagy 30 linket, eszetlen hekkelések vannak, de maximum annyit tudsz tenni, hogy felraksz valami gusztustalan témát, amely ronda ugyan, de fehér a címsor betűje.

  Igazából ez volt az a pont, amikor azt mondtam, hogy az összes rohadék bassza meg magát a Microsoftnál és remélem rohadtul befürödnek ezzel a Windows 8 nevű akármivel. A Start képernyőt a Start menü helyett már megszoktam. Lenyeltem azt is, hogy ezzel indul. A különböző Microsoft accountok közötti váltogatások hiánya nem érint. Az alkalmazások kétféle módban történő futtatása… nos, az már kemény béka, de még azt is lehet kezelni. De ez a title bar cucc, ez egy annyira pofátlan, arrogáns, szarokrátok mentalitás, amit nem vagyok hajlandó békésen tudomásul venni. Látszik ugyanis rajta, hogy szándékos. Megnéztem, a registryben továbbra is ott van az összes érték, melyeken keresztül a grafikus felület elemeinek színét hangolni lehet. Át is írhatod. Csak éppen az UI szarik rá, nem olvassa fel. Még csak azt se lehet mondani, hogy befolyásolná a Windows8 appok megjelenítését, mert állítgattam egy csomót és ott sem történtek változások. A Windows7-ben a Personalize/Betűméretállítás alatt volt egy link, melyen keresztül faraghattad a desktop elemeket. A Windows8-ban ezt a linket levették, majd a biztonság kedvéért odaírták a betűmérethez, hogy _ez_csak_betűméret_állítgatására_jó. Azaz számítottak rá, hogy a színeket is keresni fogjuk – és direkt nem adtak rá lehetőséget. Ellenben ha a desktop színvilágát állítod és valami sötétebbet választasz, akkor kérés nélkül átírja a címsor színét is. A betűket meg feketén hagyja. Ráadásul ez a faszság folyamatosan életben is tartja a dühömet, mert mindig, minden ablaknál, amikor ránézek a címsorra, és nem látom a szöveget, nem látom a kontrollokat, mindig eszembe jut, hogy ezek mekkora arrogáns bunkók.

  Oké, más téma. Amire nagyon kíváncsi voltam, az a videóeditálás. Hiszen ez indította el az egész hardvercserét. Gyorsan fel is dobtam a Premiere-t. Aztán próbáltam futtatni. Aha. Közölte, hogy nincs GPU, nincs futás. Ravasz gyerek vagy, de én még ravaszabb: beállítottam a Catalyst-ban a progit, hogy használhatja a GPU-t. Nem hatotta meg. Fejvakarás. Miaf? Aztán egyszer, amikor már bezártam a hibaüzenet ablakát, feltűnt a Catalyst-ban egy program, valami gpudetect, vagy micsoda. Gyorsan neki is engedélyeztem a GPU-t és onnantól már indult a Premiere. A teljesítménye… hát, nem estem seggre tőle. A desktop gépemen kábé 10 másodperc után kezdett szaggatni a preview ablak, itt egy perc után. Hümmögtem. Javulás, persze, de ennél valahogy többre számítottam. Oké, kezelni már lehet a helyzetet, ha leállítom egy perc múlva a lejátszást és rögtön utána újraindítom, akkor nyerek egy újabb percet, így végül egyperces belenézegetésekkel már lehet videót vágni, de tényleg jobb eredményre számítottam: azért csak egy 4 magos, egész jó proci van benne, meg 8 GB RAM, meg GPU, hasíthatna valamivel jobban is.

  Mivel ekkor már reggel nyolc körül járt az idő, beledőltem a kanapéba. Arra sem futotta, hogy felmenjek a szobámba.

  26 Comments

  1. Ez tenyleg szep, korrekt megoldas reszukrol.

   Az mklinket nem probaltad esetleg /j /d -vel? Mert ugy remlik regen en is szivtam, amikor sima filelinkkent hoztam letre a mappakra linket. Miota igy hasznalom, no para.

   Persze nem tudom hol all most a tortenet, lehet, hogy kozben mar vigan win7ezel, elore atpakolt usermappakkal :) (Bar nekem a fenti telepitos link fajoan szivasnak tunik)

  2. Azt hiszem ez egy újabb érv gyűjtemény az ellen, h ne akarjak win8at használni :)

  3. @forrester: Nemnem, megmaradt a Windows8.

   Az mklink… hát, nem túlozták el a paraméterek elmagyarázását. Még a help ismeretében sem tudom, mire szolgál a /d paraméter. Pontosabban, nem tudom, mi a különbség a file link és a directory link között. A directory junction létrehozásához elég a /j – de itt meg az a baj, hogy fogalmam sincs, mi a különbség a directory junction és a directory link között.

  4. @PhoeniX: Igazából én sem tudok akár csak egy érvet is felhozni amellett, hogy miért érdemes áttérni. Szerintem a legarrogánsabb operációs rendszer, melyet a Microsoft valaha is kiadott.

  5. ” Gyorsan neki is engedélyeztem a GPU-t és onnantól már indult a Premiere. A teljesítménye… hát, nem estem seggre tőle.”

   csak ismetelni tudom magam :
   “a 7670M -et brutal videokartyanak hivni… hat az is mokás, olyan cél az also szele kozepe, de nem akarok kotekedni, laptopban annak minosul :D)”

   ami a 8GB ramot illeti, sajnos a mai programok nem kihasznaljak, hanem pazaroljak a memoriat, nagyon nem ugyanaz.

   tanulva a tapasztalataidbol, a jovoben is csak olyan gepet veszek, amin az integralt es a dedikalt videochip egy hazbol szarmazik :D)

  6. Szeretem ezeket az írásaid (is).
   Főleg annak fényében, hogy én WinMe-kor szakítottam egy életre a Windows-al.
   De nagyon tanulságosak és mulattatók mindenestre.

  7. @Hokuszpk: Türelem. (Hint: az egy percet az Intel kártyával bírta, maxra állítva, GPU nélkül.)

  8. @Joep: Az eddigi tapasztalataim szerint a win7 sikerült a legjobban, legstabilabb és legkényelmesebb is.

   Azt is megértem aki más OS-ek mellett teszi le a voksát, sokat használok/tam unix rendszereket is, de sajnos pár dolgot nem készítenek el azon használhatóra,vagy csak gyengébb teljesítménnyel – itt nem az os-eket bírálom, hanem a gyártókat :) Nekik nem érdekük.

   És igen, ott van az alma, de sajnos még nem fogadott örökbe egy milliomos nagybácsi :)

  9. @JoeP jartadban-keltedben nem jott szembe olyan MS KB, amivel a mar meglevo user mar meglevo profilmappajat lehet atnevezni? Tudom, uj user, copy, drop, de ezt nem igazan szeretnem, foleg mert a usernevem mar vegre jo, azt meg szeretnem tartani.

  10. @hrongyorgy: De, találkoztam ilyennel. Azt írták, hogy nem lehet. (Ezzel persze nem akarlak lebeszélni a keresésről, hiszen én csak véletlenül bukkantam egy ilyen thread-re, lehet, hogy máshol van megoldás.)

  11. #3: Amennyire en ertem, a /j miatt lesz junction (ami ha joltudom az egyetlen tamogatott megoldas mappa-symlinkelesre win alatt), es a /d miatt latja mappanak magat a linket, sima file helyett.

   Hogy miert nem egy opcio ez a ketto, passz – tokeletesen erthetetlen, azaz szabvany ms megoldas. System mappakat nem linkeltem ugyan, de amugy mukodik jol.

   Hmm, wikipedia szerint elvileg jo usermappakhoz:
   http://en.wikipedia.org/wiki/NTFS_symbolic_link#Limitations

  12. De hát a /j-re is azt írja, hogy:
   “Creates a Directory Junction”

  13. #3 folyt.

   Minel tobbet olvasok az mklink-rol, annal zagyvabb ez. Siman lehet, hogy a /j vagy /d mindig felulbiralja a masik opciot, csak nekem nem tunt fel :) Egy particion belul tesztelve nem latok kulonbseget a ketto kozt.

   Talan az egyetlen tanulsag, hogy ha az egyiket hasznaltad, talan erdemes probat tenni a masikkal. (Az elozo #11 komment kisse celtalan, batran kimoderalhato)

  14. Már késő. Kiment feed-be, meg egyébként is, az internet mindenre emlékezik. :)

  15. Hehe, naigen ;) Na egy utolso nekifutas, aztan befogom, mert eleg ebbol (meg belolem is).

   Mindket opciot megadva a /j ervenyesul, szoval nalam ezzel megy minden. Ket particio kozt a /j, /d, es /j /d csont ugyanugy viselkednek (win7), szoval egy gepen belul lehet hogy mindegy melyik van.

   Eszerint junction-okon kevesebb program akad fenn: http://superuser.com/a/141971
   Ez alapjan a junction halon at nezve is mukodik: http://superuser.com/a/343079
   Itt meg valaki vegre leirta harom mondatban mi micsoda: http://www.interworks.com/blogs/jpoehls/2012/06/07/soft-links-hard-links-junctions-oh-my-symlinks-windows-how

  16. Szép találatok, különösen az utolsó. Most már legalább értem. :)

  17. @JoeP#10 :-( Engem mondjuk nem zavar feltelen a Ga’bor nevu mappa, mindenki mast szokott. Elsosorban a pocsekul megirt programokat.

  18. A mindenit… Már régóta vár kiküldésre egy 3/4 részben kész írás ezekről, s erre lelövitek a poént :) No de valamikor csak azért is kiteszem.

   A lényeg:
   “…SoftLink
   Ezek a linkek a fájlrendszer szintűek, maga a fájlrendszer “köti össze” a két fájlt. Törlésük esetén az eredeti mappa a helyén marad (hiszen csak a linket töröltük, ami rá mutatott).
   Elágazás link (Junction link): Lényege, van két mappánk, ugyanaz van bennük, a winchesteren fizikailag azonban csak egyszer foglalnak helyet. Gyakorlatilag ugyanaz, mint a Hard link a fájlok esetén…”

  19. @Asteriksz: Na, várjál, akkor azt mondod, hogy nekem a C:-n is és a D:-n is ott van a teljes \Users\* mappa? Mert nálam junction volt (/j) és a leírások szerint egyedül ez képes partíciók között is linkelni.

  20. Nem, pont az ellenkezője. Ahogy írtam, “a winchesteren fizikailag azonban csak egyszer foglalnak helyet”.

  21. Hat, a profil mappa atnevezesere van egy ilyen allatka: http://superuser.com/a/499446/101345 most epp ezzel probalkozok, eddig annyi nyug volt csak vele, hogy siman atnevezni nem engedi, ugyhogy most fut a robocopy rajta. Majd a vegen az ownert be kell loni, de elso korben ertelmesnek tunik. Mondjuk, a junctionnal szerintem meg fogom meg szivni en is…

  22. JoeP, esetleg linkesited a linkemet majd? Veletlenul maradt le a http… :-(

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *