Neverending 01

Minden kezdet nehéz. Na de ennyire?

Így kezdődött. Hadd idézzem be a záró mondatot, hogy legyen is valami optimista ebben a várhatóan spagettiwestern hosszúságú írásfolyamban.
Szóval jelenleg minden rendben. És várom a szerelőkeretet, hogy újra szétbarmolhassam az egészet.

Az SSD csere meglepően simán ment. A látatlanban rendelt keret tökéletesen passzolt a DVD író helyére, Jani kiugrott hozzánk és pár céltudatos mozdulattal mindent átszerelt a helyére. Még a kávéja sem hűlt ki, annyira gyors volt. A BIOS látott mindent, igaz, az 1 TB-s hagyományos vinyót DVD-nek látta, de annyi baj legyen. Az SSD-t viszont korrektül felismerte, éljenéljenhurrá. Lehet telepíteni.

Rádugtam az usb DVD-írót, benne a Windows7 cédé, beállítottam elsődlegesnek az usb bootolást, hadd szóljon. Elindult a telepítés, bekérdezte a nyelvi hókuszpókuszt, aztán kezdte volna felolvasni a fájlokat a dévédéről… és eldobta az agyát. Hogy bocsi, de nincs telepítő média. Ebben ugye az a vicces, hogy arról indult el, arról tette fel a Windows PE verziót. Repair mód, command prompt, és tényleg nincs partíciója a DVD-nek. Hmm. Kínomban nekiálltam DVD drivert hajkurászni, de az internet csak bambán bámult vissza. DVD driver? Minek? A beépített cdrom.sys tökéletes, az pedig benne van a PE verzióban is. Hmm. Oké, másik út. Összedobtam egy Windows7 telepítő pendrive-ot. Ugyanaz. Elindult, aztán elvesztette. Makacs szamárként ekkor is nekiálltam drivert keresni, hogy majd beleintegrálom jól a PE telepítőbe, de szerencsére nem vacakoltam vele sokat. (Egyébként sem nagyon lett volna mit, mert hiába adtam meg neki a Dell oldaláról letöltött USB drivert, azzal sem látta az eszközt.)
Felmerült még, persze, hogy nem mindegyik USB port egyforma, de erre pont jó volt a próbatelepítés, onnantól már tudtam, melyik a 2.0-ás.

Nos. Érdekes. Szóval nem tudok telepíteni külső DVD-ről, pendrive-ról, beépített DVD nincs, mint ahogy floppy drive sem. Viszont van egy feltelepített Windows-om a második diszken, sőt, mi több, be is tudok bootolni róla. Ha ezt esetleg át tudnám klónozni az SSD-re, az segíthetne, igaz, ekkor maradnának a C:-n a user és a programdata könyvtárak. Csakhogy ehhez is be kell bootolni valami külső eszközről. Ravasz.
Meglehetősen tanácstalanul néztem a laptopot. Mondjuk kiszedem a második diszket, visszarakom az eredeti belső DVD-t, arról felrakok egy Windows-t az SSD-re, aztán kiszedem a DVD-t és visszarakom a helyére a második vinyót. Működőképes ötletnek tűnt.
De mielőtt elővettem volna a csavarhúzót, a kezembe akadt egy Windows8 telepítő pendrive. Lássuk, mit tud. Boot, nyelvi beállítások, pampam… és elindult, elkezdte feltolni a fájlokat.
Hát, jó. Isten látja lelkemet, megpróbáltam mindenféle módon kikerülni, de úgy látszik, mégis Windows8 lesz a gépemen.
(Ha látom előre a következő hetemet, visítva szabadultam volna meg a laptoptól.)

De egyelőre még ott járunk, hogy a telepítőből simára töröltem az összes diszket, megadtam neki az SSD-t. Felment. Ott volt.

Folyt. köv.

PS:
A probléma megoldására később bukkantam rá, mintegy véletlenül. Az A04-es Dell BIOS által javított hibák felsorolásában akadt meg a szemem ezen a soron.

Description
Dell Inspiron 5520 System BIOS
Fixes & Enhancements
Fix:
1.DF545880 ST, USB devices can’t be detected under Windows with pure OS

Na, találd ki, hanyas BIOS volt a laptopon? A03. A nyomozást némileg nehezítette, hogy a BIOS számozás jelenleg A13-nál jár, az a tény pedig, hogy az A03-as BIOS nem látja az USB-t Windows PE alól, csak az A04-es manuáljában volt leírva. (Nem, nem sorolják fel az összes korábbi javított hibát, sőt, maga a manuál sem létezik, a Dell oldalán egy linkre kattintva ugrik fel egy pici buborék, benne pársoros infó. Ebből kifolyólag a Google sem látja, szóval ez _tényleg_ nyomozás volt, nem csak egy szörcs.)

7 Comments

 1. Ez pazar tenyleg :) Az a helyzet, amikor bamba keppel tok jogosan mondhato, hogy “ennek nem szabadna megtortennie…”

  Kivancsi vagyok a folytatasra :)

 2. Vettem sőrt, meg ropit.

  Jöhet a történet többi része :D

  Azért irigyellek, ehhez kel a kitartás.

  Proxy5

 3. @Proxy5: Dehát ez még csak a bevezetés. :)

 4. Öntsd a sztorit, hadd kérődzzünk, hogy ááá, mi már rég megoldottuk volna, meg tudtuk volna stb :D

 5. @Lotus: Nagyon jó, hogy ezt felhoztad. Már most szólok, hogy a teljes történetet megírtam (nem árulom el, hány rész lett), a problémák nagy részét sikerült megoldanom, még ha nem is abban az írásban lesz a megoldás, amelyikben felmerült a probléma. Ergo a jószándékú tippeket megköszönöm (mert mindenből lehet tanulni), de igazából ezek csak azt fogják megmutatni, hogy milyen okosak is vagytok. :)

 6. A Win8 megszokásához nekem ez nagyban hozzájárult.
  http://www.stardock.com/products/start8/

 7. @franjo: Nincs semmi bajom a Start képernyővel. Megszoktam, megkedveltem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *