Olvasgatok

Akikre nem vonatkozik a fizika.

A fideszes képviselő a Fidesz-KDNP nevében a leghatározottabban visszautasította az ELMŰ-nek a rezsicsökkentéssel kapcsolatban minden fogyasztónak eljuttatott, szerinte “nyíltan politikai tartalmú” levelét, valamint közölte azt is: nem fogadják el Főtáv napokban tett bejelentését sem, amely arról szólt, hogy a januári számla a 10 százalékos díjcsökkenés ellenére magasabb lehet, mert a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás.

Németh Szilárd bejelentette: az ELMŰ levele és a Főtáv bejelentése kapcsán soron kívüli vizsgálatot kér a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, és a Magyar Engergiahivataltól.

teljes cikk

És vajon mit fog csinálni a Hatóság? Visszamenőlegesen megállapítja, hogy nem is volt hideg? Hogy a hőmérők nem voltak NER-kompatibilisek? A hőmérők lázadása?

8 Comments

 1. Ezek a fideszes gyökerek már akkora f.szok, hogy hágni lehetne velük és az övéik tapsikolnak nekik. Oh Europa…

 2. Joe, úgy emlékszem te is laktál távfűtéses lakásban és tudod, hogy a januári számla nem a hideg miatt szokott magasabb lenni, hanem mert akkor írják hozzá az éves emelést. Vagyis semmi köze a méréshez (mert az sohasem volt korrekt), sem pedig a hideghez vagy meleghez.

 3. @UnA, mit jelent az, hogy -“akkor írják hozzá az éves emelést” ?
  Úgy értetted, hogy azt már az új, emelt díjjal számolták?

 4. Hiába, hülyeség ellen nincs orvosság. Ráadásul ez a bizonyos rezsicsökkentés is egy akkora baromság, mint ide Nagykáta retúr.

 5. @S.E.: Az, de látni kell mögötte a logikát. Ahogy a cikkben is írják, a lakossági szolgáltatás már most is veszteséges, a szolgáltató keresztfinanszírozással kompenzál, azaz a vállalati fogyasztóknak adja drágábban a szolgáltatást. A kormány most azt akarja, hogy ez a keresztfinanszírozás legyen erősebb: a lakos fizessen még kevesebbet (és akkor majd biztosan rá szavaz), a vállalati ügyfelek meg többet (a vállalat nem szavaz). Az, hogy a vállalati ügyfél végül továbbhárítja a lakosság felé a rezsinövekményét, az már a kormányt nem érdekli.

 6. @Fourty: igen, az év így szokott indulni a szolgáltatóknál.

  @JoeP: felesleges politikai síkra terelni a kérdést (a politikusoknak is). De ne legyél biztos benne, hogy ezek a szolgáltatások veszteségesek, volt egy ismerősöm távhőszolgáltatónal (főmérnök), ő mesélte néhány éve, hogy a víz melegítése mellett áramot is adnak el, de a teljes díjat beszedik a lakosságtól.

 7. Persze, hogy nem érdekli az áthárítás, hiszen a Jobbkéz kijelenti, hogy “nem háríthatják át”. Istenem, ettől is milyen ideges tudok lenni (már amikor hajlandó vagyok felhúzni magamat). Én is látom, hogy egy populista intézkedés, de sajnos ha ez valakinek tetszik, akkor az ős magát is minősíti. Persze, nekem is rohadt magas télen a gázszámlám, örülnék, ha kevesebb lenne (mit 10, 20, sőt 50 százalékkal!), de ennek nem ez a módja. Így vagy úgy, de ki fogom fizetni, amit elhasználtam. Ha nem a gázszolgáltatónak, akkor majd a péknek a kenyérért.

  Ami a történetben idegesít, az a populizmis (a kormány részéről), illetve a szűklátókörűség (a lakosság egy jelentős részénél – majd a választásokon derül ki, hogy mekkora ez a rész). Úgymond “az ország érdeke” senkit sem érdekel azok közül, akik érdemben tehetnének valamit (ld. képviselők, a kormányfő és kiterjedt baráti köre és vállalkozásai). Annyi pénz mindig lesz az államkincstárban (pontosabban annyit mindig el fognak tudni lopni onnan), ami a saját szükségleteik kielégítésére bőségesen elegendő (sőt, ez már múlt idő, már most annyit loptak, hogy az ükunokáiknak sem kellene sohasem dolgozniuk) – most már csak azért lopnak, mert sok pénznél jobb a több. Akinek meg nincs semmije, az annyit is ér – mint azt Lázár kollégától megtudtuk.

  No de abbahagyom, mert ez messzire vezet és most dolgoznom kell.

 8. Azon röhögök, hogy van még aki ezt a rezsicsökkentést bekajálja, meg nem veszi észre/rövid emlékezetű hogy a 3 éve “le az oligarchákkal” szöveggel hatalomra került “antikommunista” pártban van a legtöbb belőlük (mármint oligarchából és kommunistából is). A gazdaságpolitikájuk az nettó kommunista. Amúgy nem lennék meglepve ha kiderülne hogy lézer jános is rég milliárdos

Leave a Reply

Your email address will not be published.