Olvasgatok

Ezt írja Zsiday Viktor:

“Elméletileg a 2008-as válság lezárta a hitelnövekedés korát. Mind a lakosság, mind a vállalati szektor erősen eladósodott, és a válsággal elindult az adósságleépítés kora. Volt már ilyen a világtörténelemben, és tudjuk, hogy jellemzően ezek után 10-20 évig tartott mire az adósság leépült (hitelundor, deleveraging). Ezalatt az időszak alatt jellemzően deflációs nyomás, alacsony növekedés, magas munkanélküliség, és az ezekből következő társadalmi feszültségek, gyakran háborúk jellemezték a világot.”

És mire számíthatunk, ha nyugdíjra takarékoskodunk?

“A konklúzió az, hogy sokáig alacsony lesz a világban a hozamszint (és lesz mindenféle pénznyomtatás), még akkor is, ha elindulna valamiféle infláció, és a kötvénypiacokon szinte bizonyos hogy negatív reálhozamot lehet majd realizálni a következő években. A kamatszinteknek a mélyben kell maradni, egyszerűen azért, mert nincs más lehetőség.

Ebből viszont logikusan következik, hogy a pénzben/kötvényben, bármiféle fix hozamú instrumentumban, ígérvényben megtakarítók kirablása (eufemisztikusan a “financial repression”, azaz pénzügyi elnyomás) tovább folyik, és folyni is fog még jó sokáig a világban, és ehelyett minden jobb: a részvény, az ingatlan, a föld, vagy bármiféle reáljószág…”

Azaz továbbra is a legjobb befektetés az élmények gyűjtögetésére, illetve az egészség megőrzésére elverni a pénzt. Öregen meg majd csak lesz valahogy.

2 Comments

  1. Szeretem az ilyen minden-mindennel összefügg élményeket. :)
    Az egyik kedvenc bloggerem idéz a másik kedvencemtől.
    Amúgy egyetértek a konklúzióddal, a legtöbbet akkor tehetsz saját magadért, ha a testi-szellemi-lelki egyensúlyodat minél tovább megőrződ és fejleszted. Akkor nagy baj nem lehet, persze némi pénzügyi megtakarítás nélkül ez nem fog sikerülni.

  2. Azért a lényeg itt van:
    ehelyett minden jobb: a részvény, az ingatlan, a föld, vagy bármiféle reáljószág…”
    Az “igazság” az egyensúlyban van! És ez az egyensúly a jelen és a jövő között is meg kell, hogy legyen.
    Nem jó ám évtizedeken keresztül éhezni és fázni. De az sem jó, ha a jobb jövő reményében a jelent nem éljük meg. Mert mire is használnák egy Porsche típusú járókeretet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading