Miért nehéz írni?

Egyfelől írni nem nehéz. Ahogy a példázat is mondja, végtelen számú majmot írógép elé ültetve, végtelen idő alatt valamelyik be fogja pötyögni Shakespeare szonettjeit.

Oké. De mi van akkor, ha végtelen nincs, csak majom?
Akkor már nehéz írni.

A következő feltételek mindegyike egyaránt kell, hogy írjunk és értelme is legyen az írásnak.

 • Jó íráskészség.
  A majomnak le kell tudnia írni azt, ami a fejében van. Pontosan úgy, ahogy ott van. Hogy az olvasó fejében pont az a kép alakuljon ki, ami az íróéban is volt.
 • Egyéniség és stílus.
  Ahhoz, hogy a majmunk jó dolgokat írjon, bátornak is kell lennie. Kell, hogy kicsit máshogy lássa a világot és kell, hogy ezt fel is merje vállalni. Aki csak úgy ír, hogy nehogy kellemetlenséget okozzon másnak, az szürke és unalmas lesz. Értelemszerűen az eredeti egyéniséghez meg kell találnia a megfelelő stílust is.
 • Mondanivaló.
  A majom jól ír és lebilincselő egyénisége van. Ettől már népszerű lesz, sokan elkezdik olvasni. De egy idő után az olvasók rájönnek, hogy a majom valójában nem mond semmit. Egy ideig lehet élvezni a szöveg ritmusát, a szavak csengését, a humoros fordulatokat… de csak egy ideig. Aztán kialakul az olvasóban egyfajta kielégületlenség, miszerint elfecsérelt idő volt majmunk írásait olvasni.
 • Lehetőség az alkotásra.
  Az egyik legkellemetlenebb dolog, ha a fenti feltételek mind teljesülnek, de a majmot nem engedik írógéphez. Vagy odaengedik, de közben mindenfajta kunsztokat kell bemutatnia, melyek elterelik a figyelmét. Az íráshoz ugyanis kedv kell és egyfajta időtlenség, mert ekkor szinte maguktól görögnek elő a mondatok. Egyébként meg csak görcsölés lesz az írás és ritmustalan, emészthetetlen vacak jön ki az írógépből.

4 Comments

 1. A 4-es pontnál nagyon bólogattam, bár teljesen más témában (gasztroblog, receptek) de én is írogatok. Ahhoz, hogy az írás ne csak egy halom bulletpoint legyen dekagrammokkal és hőmérsékletekkel idő kell. Munka mellett amikor már szabad hétvége sincs lehetetlen írni, a képek, fejben jegyzetelt posztok meg gyűlnek, mert az igény megvan, a lehetőség hiányzik.

 2. Huh, most majdnem bemásoltam egy Cyrano idézetet, de megint az lett volna a vége, hogy túl komolyan veszem a kommenteket. :))))

 3. :-))))))))))))))))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published.