Az entrópia diadala

Ma hívott a lányom, hogy nem tudta elindítani a számítógépemet. (Mely egyben nyomtatószerver is.) Ki kellett nyomnia a szemét, amitől lehalt az oprendszer. Hazajöttem, próbáltam életre varázsolni, de az automatikus repair is elhasalt.
Közben – idegnyugtatási céllal – elindítottam a médiacenteren a Jégkrémbalettet. A film 1 óra 10 percnél lefagyott.

És most akkor képzelj el engem. Itt ülök a kanapén. Mögöttem reszel a diszken a chkdsk. Előttem egy kimerevített képen a Wahorn éppen fogat mos, feje felett felirat: Please Wait. Már legalább 10 perce. A netbookon van egyedül hálózat – de a google office éppen most állt fejre, így sem a leveleimet, sem a naptáramat nem érem el.

A technológia évszázada.

20 Comments

 1. Nem lenne célszerű almára váltani? :)

 2. A médiacenter valami linuxos célhardver és többet fagy, mint a windows. Annyi váltás mindenképpen lesz viszont, hogy a Vista64 végleg meghalt, most húzom rá a Windows7-et.

 3. Sanyi, Almára ablakról??
  Te itt??

  Ja és hogy épitő is legyek, én is javasolnék almát, de ismerve JoeP munkásságát, nem lepődnék meg ha nem váltana. ;)

  Proxy

 4. függő vagy :)

 5. Nem irigyellek. Mikre nem képes ez a Wahorn? :)

 6. Joe: ha fagy a célhardver, akkor ott a firmware rossz, esetleg melegszik. Azok szoktak lenni a legstabilabbak, egy desktop OS mindig zűrösebb, mindegy hogy OSX, Linux vagy Win.

  Idegnyugtatásra pedig jobb a könyv :P

 7. @UnA: Ez az, ami engem nem túlzottan vigasztal. Jól szellőző helyen van, firmware-t rendszeresen frissítek rajta (bár már egy éve nem jött ki új), ehhez képest meglehetősen sűrűn fagy, vagy csak összekuszálódik.
  Ha le fogom cserélni, tuti, hogy valami olyasmi lesz az utódja, amibe bele tudok nyúlni. Az, hogy remegve várom, mikor jön majd ki az a firmware, amely megoldja a problémámat… nem az én stílusom.

 8. Hát, nekem sok kínom szünt meg a váltással, de senkit nem kényszerítek, a cégnél én is ablakot használgatok, szerencsére csak virtuálisan :)

  Otthon nem akarok bütykölni, eleget bütykölöm a sok ablakot :)

 9. Otthon nem akarok bütykölni

  Van, amikor nem akarás kérdése. :) (4 felnőtt, 3 asztali gép, 4 laptop/netbook… és ezek csak az otthoni személyes gépek.)

 10. Terminálszerver, Joe. :-)

 11. @F99:

  Oké, látom a szmájlit… :)
  De ha félig-meddig komolyan gondoltad, akkor hadd kérdezzek vissza: annak mi értelme lenne? Ugyanúgy lenne mindenkinek valamilyen saját gépe, plusz lenne egy szerver is. Maximum office licenszben nyernénk.

 12. Dehogyse!
  A helyi gépekből diszk kiszed, PXE boot, ami beránt valami TS klienst, szerveren COE, sztjóvan. Nincs szénné installálva/véletlenül felborítva az oprendszer, nincs jajnemfrissültavírusirtó. Nincs panasz, hogy jajeldőltez, jajeldőltaz, mert fent se lesz. Ha meg valamelyik vas (aminek amúgy is általában a diszk a legvékonyabb alkatrésze) megadja magát, nincs újrainstall.
  Van persze hátránya is, pl. mindennel hozzád jönnek, ha mégis kell a gépre valami, de kellő eréllyel ez megoldható.
  Meg nem biztos, hogy olcsó (bb, mint a jelenlegi felállás), de hát ugye a nyugalom minden pénzt megér. :-)

 13. Aha. Azaz megspórolom azokat a szutyok 40-60 gigás vinyókat, amelyek a desktop gépekben vannak. (A netbookok ugye maradnak.) Cserébe bejön egy állandóan üzemelő szerver. Amelyen egyaránt kell futnia minden családtag minden alkalmazásának. (Anélkül, hogy felsorolnám, meglepődnél, mennyire eltérő lehet 4 ember érdeklődése.:)

  Vírusirtó, windows update mindenkinél automatikus, ha valakinél gáz van, újrahúzom az oprendszert meg az office-t, aztán visszatelepítik a programjaikat. A fontos/személyes adatok NAS-on vannak, azokkal nem foglalkozom.
  Bütykölés csak a hardvernél van, de az meg maradna a TS-nél is.

 14. Ja, a DSL is NAS-on van, így az alkalmazástelepítés sem probléma.

 15. Joep: Szerencsére otthon még csak feleségnek kell gép, az meg lett a régi macbook-m. De persze tudom, hogy nem olcsók :) Inkább poénnak szántam :)

 16. Akkor nem értem. Ha a jelenlegi felállás kiváló, akkor meg mi is a panasz? :-)

 17. akkor meg mi is a panasz? :-)

  Az, hogy miért nem cserélem le almára az összes otthoni gépet és miért inkább bütykörészek helyette. :-))))

 18. “Ha le fogom cserélni, tuti, hogy valami olyasmi lesz az utódja, amibe bele tudok nyúlni. ”

  exchange alapu mediacenter ? :-D)

 19. @hokuszpk: Te, a húsdarálóba is bele tudok nyúlni, mégsem Exchange szerver. :)

 20. Ha belenyúlsz és aztán meg is tekered, akkor az már ugyan az a felhasználói élmény lehet, mint amiről a poszt szól…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *