Fölébreszthetném, mint vendég a portást,
De egy káromkodásával megölne…

Tök furcsa ív. Legalább két esetről tudok, amikor jónevű, egykor alternatív zenekarban éneklő hölgy átrándult a sanzon területére, természetesen magával rántva néhány, korábban alternatívnak tartott zenedarabot. És mindkettőjüknek jól állt az új stílus, mondhatni az alternatív idők vadsága finoman alakult át érett sanzonokká, megtartva a korábbi idők dekadenciáját.

1. Kamondy Ági: Dalok Közép-Nirvániából

Oké, ez egy picit csúsztatás, hiszen Ági korábbi zenekara, az Orkesztra Luna már eleve meglehetősen sanzongyanús dalokat adott elő, alternatív stílusban. De ez a lemez ennél jóval több. Igazából nem is tudom zeneileg hová tenni, gyakorlatilag egy szinpadi elóadás (majdnem azt írtam, hogy performansz), melynek anyagát egykori alternatív zenékből gyúrták össze. Élvezetéhez hangulat kell – de akkor nagyon üt.

Link

2. Bardo: Juditnak

Ez se mai darab (2006-os cédé), számomra viszont friss felfedezés. Hát, Bárdos Deák Ágiból bármi mást kinéztem volna – különösen az Ági és a Fiúk után – mint mély átélésű sanzonokat, de nagyon jól áll neki. A recept némileg hasonló, annyi a különbség, hogy a régi számok mellett a lemezen találhatók megzenésített versek is (miért, a többi mi?).

A letölthető lemez
A dalok szövegei