Matek

Érettségire készülünk, matekozunk a nagylánnyal. Megkapta a példát, én is félrevonultam a feladattal az asztalomhoz, hogy megoldjam. Aszongya, másodfokú egyenlet lett a szöveges példából, megoldóképlet, diszkrimináns, az annyi, mint gyök alatt jó nagy szám. Calc.exe. Tudományos mód… gyökvonás gomb, az nincs. Van rajta négyzet, meg van rajta köb, meg van rajta x-edik hatvány… de gyökvonás, az nincs.

Nagyítás

Ha átkapcsolok standard nézetre, ott már van gyök. Csak ott meg hatványozás nincs. Arról nem is beszélve, hogy átkapcsolás esetén elveszik a kijelzőn lévő szám. (Miért is? Ez is egy kérdés.)

Őrület.

Nézzünk utána a neten. Tényleg nincs – ugyanis itt van a Microsoft hivatalos megoldása. Azt mondják, barátom, ugye tudod, hogy a gyök az a hatványozás reciproka, tehát négyzetgyökvonás esetén légy oly kedves, emeljél a 0,5-ötödik hatványra.

Nagyjából ez volt az a pont, ahol eldobtam az agyam. Mióta feltétele a calc.exe használatának a matek érettségi? Mert nekem nem probléma, meg aki éppen most készül az érettségire, annál sem… de mi van azzal, aki már régen vizsgázott és kikopott nála ez a tudás?
Vagy mi van akkor, ha nem négyzetgyököt kell vonnom, hanem mondjuk köbgyököt – és egy műveleti sor közben? Akkor bizony vadul zárójeleznem kell (1/3), ami hibalehetőség. Meg úgy általában, a számológépnek az a dolga, hogy a kezem alá simuljon és segítsen a számolásban. Nem pedig az, hogy bonyolítsa azt.

Nem értem. Zsebszámológépek olyan 40 éve vannak (én 1977-ben kaptam az elsőt, ezt), a megjelenésük annyira kitesztelt, már-már szabványos dolog kellene legyen, hogy senki még csak ne is gondolkozzon el rajta, milyen gombokat tegyenek rá. Pl. egy scientific fajtán minimum legyen rajta négyzet, tetszőleges hatvány, gyök, tetszőleges gyök. És akkor nem terheljük pluszban a műveletet végzőt.
Most nézzük meg az ábrát: minek külön gomb a köbnek, amikor nincs négyzet? Meg úgy egyáltalán, mi a fészkes fenéért kell spórolni a gombokkal? Nem fér el a képernyőn? Na ne már.

[Update]

Ilyen az, amikor az ember megírja a cikket, közben eltelik két hét, aztán utánaolvas és kiderül, hogy nem is így van.

 • A beidézett cikk a Windows 3.11-re vonatkozik. Ott tényleg nem volt gyök gomb.Az azóta eltelt 15 év forradalmi változást hozott: kikerült a felületre az Inv gomb. Jelezni ugyan semmi nem jelzi, de innentől a négyzetből gyök, a köbből köbgyök lesz.
 • A calculator helpje szerint a standard -> scientific váltásnál megőrizhető a kijelzőn lévő szám – úgy, hogy elrakjuk a memóriába. Vov. A kijelzőn lévő szám ugyanis szigorúan törlődik. Csak.

12 Comments

 1. Az update rész utolsó részéhez a való élet analógiája úgy néz ki, hogy kimész a szekrényhez és hozod a másik számológépet. Törlődik a szám? Igen…
  Innentől nem értem a dohogást. :-)

 2. Ajanlom: WolframAlpha. Persze nem a tanulo szervezetnek szamologep potlonak, hanem ugy altalaban. Nem szivlelem az AJAX-ot, de itt a fejlesztok szuper dolgot hoztak ossze, minden elismeresem az ovek.

  par a sajat peldaik kozul:
  http://www.wolframalpha.com/input/?i=factor+2x%5E5+-+19x%5E4+%2B+58x%5E3+-+67x%5E2+%2B+56x+-+48
  http://www.wolframalpha.com/input/?i=graph+sin+t+%2B+cos+%28sqrt%283%29t%29
  http://www.wolframalpha.com/input/?i=NH4%2B%2C+N-3%2C+PO4-3
  http://www.wolframalpha.com/examples/

  Amugy engem is szamtalanszor felhuzott az implicit ClrScr feature, mivel eleg gyakran kell valtanom programmer es scientific mod kozott. Mergelodes helyett egy ido utan inkabb raszoktam az implicit ctrl c, ctrl v-re.

 3. Ezzel a linkkel azt hiszem, elleszek egy darabig. Egyszerűen félelmetes.

 4. W7 alatt már minden gomb megvan a “tudományos” választása esetén.
  Azért a fejlesztők is fejlődnek ;-)

 5. még sosem néztem tudományos módban a windows számológépét, de most, hogy említed az ‘inv’-et, asszem a mellette lévő ‘hyp’-el fogok álmodni. az vajon milyen trukkre képes ?

 6. Ezt írja róla a manuál:
  Sets the hyperbolic function for sin, cos, and tan. The functions automatically turn off the hyperbolic function after a calculation is completed.

  Azaz a jó öreg hiperbolikus szinus (sinh), koszinusz (cosh) és tangens (tanh).

 7. Tartozom az igazságnak annyival, hogy a kijelző törlése az úgy látszik kötelező darab, mert az Ubuntunál is bekövetkezik:

 8. A WolframAlpha tényleg nem semmi. De ha offline is kell és úgy döntenél, hogy kipróbálsz néhány free alternatívát, akkor itt meg lett említve pár használható.
  http://techline.hu/kiprobaltuk/20100105_freecalc.aspx?FullComment=true#comments
  A SpeQ-ben függvény megjelenítés is van, ami tanuláshoz jó lehet.

 9. inv + x^2 szkész. :-)

 10. google ((2*pi*sqrt(16))
  yahoo (sin(pi/2)
  http://www.wolframalpha.com budapest weather
  :)

 11. Minden tovabbi komment nelkul ideznek be egy kepet:
  http://www.kephost.com/view.php?filename=dr9b1b95itbi5bj9cg2j.png

  Tessek friss windowst hasznalni!

 12. …majd, ha pl. tud nyomtatni a viszonylag nemóccó digitális másolóra és a plottereinkre. Ok, tudom, a driver hiánya nem közvetlenül a W7 hiányossága, ellenben a használhatóságát, legalábbis itt, eléggé korlátozná. Szóval kegyesen eltekintettünk az upgrade-től.

  PS: virtuális XP-ből lehet nyomtatni. De ez milyen már?…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *