Mítoszromboló

Objects in the mirror are closer than they appear.

Kifejezetten szeretem az ilyesmit. Ugyanis amikor az ember utánagondol annak, miért is voltak más emberek olyan borzasztóan hülyék, akkor kiderül, hogy nem is voltak annyira, különösen, ha figyelembe vesszük a körülményeket. És mi töltse el az ember szívét optimizmussal, ha nem ez?

Szóval az egyik összeröhögős népi toposz az, hogy a hülye amerikaiaknál rá kell írni a visszapillantó-tükörre, hogy a tükörben mutatott kép eltérhet a valóságtól, az abban látott autó közelebb van, mint gondolnák. Hát, ugye, a hülye amerikaiak… vagy a rámenős ügyvédek, mely persze megint a hülye amerikaiakhoz vezet.

Pedig nem. Egyrészt az én koreai autóm visszapillantó tükrén is ott van ez a bizonyos matrica, itt, Magyarországon. Másrészt pedig egyáltalán nem arról van szó, mint amire először gondoltunk.

A felirat ugyanis az oldalsó tükrön van. Mely tükör domború, igyekezve ezzel lecsökkenteni a holtteret. Ez ügyes húzás… csakhogy ettől a sík tükörhöz szokott ember megzavarodik. Sokkal távolabbinak észleli a domború tükörben látott autót, mint azt a _sík tükörben megszokott kép alapján saccolná_.

És ennyi. Nem azért írják rá, mert az emberek azt hiszik a tükörben ötcentisnek látott autóról, hogy az tényleg ötcentis. Hanem arra figyelmeztetnek, hogy az oldalsó tükör domború, és a domború tükör törzít.

8 Comments

 1. Nem tudok mit írni, de asszem, amikor fogom a fejem, és vigyorogva nézek magam elé egy ideig, akkor jó volt az írás.

  Valahonnan onnan számítom a felnőttkoromat, amikor elkezdtem sejteni, hogy ami hülyeségnek tűnik, az nem minden nézőpontból feltétlenül az. Amit írtál, annyira gyönyörű példa, hogy el is raktározom példabeszédnek, persze megfelelő forrásmegjelöléssel.

 2. Ehhát… végülis előfordulhat, hogy valaki hiányzott az általános iskolából amikor a domború és homorú tükör fizikájáról esett szó és a vidámparkban is elkerülte a soványító és kövérítő tükröket. De emellett valószínűleg az autósiskolában is elmondják ezt a tényt, szóval még akkor sem értem miért kell odaírni, hacsaknem a biztonság kedvéért (t.i. mindenki alapban hülyének van tekintve).

 3. Hiába mondják el egy autós iskolában, sőt, hiába tanulta meg a delikvens tizensok évvel korábban az általános suliban – szinte biztos, hogy egy forgalmi szituációban, amikor belenéz a tükörbe és gyorsan kell döntenie, nem a fizika fog eszébe jutni.

  Ellenben ha ott van a tükörben ló betűkkel, hogy az torzít, akkor valószínűleg igen.

  Ettől függetlenül, nyilván a cégek is védik a popsijukat, persze.

 4. Én nem is hallottam erről, hogy az amerikaiak szerint kellene odaírni. Egyszerűen csak látom némely autón. A magam részéről egyébként a sík tükröt preferálom, valamint azt, hogy az ember mindig _tudja_, hogy van-e mellette valaki. Ha pedig kiesett a szinkronból, akkor egy gyors oldalpillantással ellenőrizze (egyébként az akkor is ajánlott, ha az ember szinkronban érzi magát).
  Persze az olyan autókon, ahol nem lehet oldalra eléggé kilátni (pl. a hátsó ablak üvege helyett valami átlátszatlan van), lehet, hogy másképpen van (pl. kisteherautók), ezt nem tudom. Normál személyautókról beszélek.

 5. …Józsi, most őszintén, egy forgalmi szituációban amikor információt vársz a tükörből Te a szöveget olvasgatod vagy azt figyeled ami a tükörben amúgy látszik? :) A magam részéről egyébként igyekszem folyamatosan figyelni, szeretem tudni mi zajlik körülöttem, tudom, hogy a kettővel előttem szerencsétlenkedő majd valószínűleg el akar fordulni, vagy, hogy egy türelmetlen típus siet mögöttem… Ebben semmi szerepe nincs annak, hogy a tükör merre torzít, ha valaki nem szokott hozzá mióta az adott autót vezeti annak felesleges odaírni. Ellenben arra jó, hogy “Mi szóltunk…” ez inkább “a macskát ne szárítsa a mikróban” eset szerintem :)

 6. Nem ugyanaz a szinkron. Amikor elvárod, hogy emlékezzen a fizikára, akkor nem fog, mert éppen helyzet van.
  Viszont normális esetben, amikor nincs semmi, csak éppen utazik az ember, akkor is rendszeresen pislog a tükörbe. Ilyenkor jegyzi meg a szöveget. Aztán éles helyzetben már beugrik neki, hogy torz a kép.

  Hozzáteszem, hogy most átlagos, vagy az alatti intelligenciájú emberekről beszélünk.

 7. szerintem tök mindegy ,hogy milyen is az a tükör(eltekintve a belátott szögtől)két-három sávváltás után tutira megszokja a szem az arányokat és tekintve,hogy mindig ugyanabba a tükörbe néz ,utána már ahhoz viszonyít.vagy nem?

 8. Nem feltétlenül, mert a belső tükör viszont nem torzít.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *