Szélbal

Tudom, hogy létezik a világban: Ázsiában háborúznak, Dél-Amerikában szamarakra szerelt bombákat robbantgatnak… de számomra mégis olyan fura.

Nagyítás

Barcelonában személyesen is kifogtam egy szélsőbaloldali tüntetést: hihetetlen mennyiségű rohamrendőr biztosította az útvonalat, mindenfelé tömeg, a vonulók pedig harcosan lengették a piros lufikat, a vörös zászlókat, az ötágú csillagos zászlókat meg a Lenin-fejes zászlókat. Álltam, és néztem csodálkozva: annyira értelmezhetetlen volt számomra az egész. Mi ebben a szélsőséges? Gyerekkoromban havonta voltak ilyen megmozdulások, nemritkán minket, kölyköket is vonultattak. Az iskolai ünnepségeken ott volt az összes kötelező díszlet: a vörös zászló, az ötágú csillag, a sarlókalapács, a leninfej. (Mondjuk vicces eklektikát nyújtott a hasonlóan rendszeresen alájátszott Radetzky-mars. (Vak Vali, Vak Vali, mindent lát.) Jó kis operett hangulat volt.) De ezek akkoriban hozzátartoztak a hétköznapokhoz. Semmi rendkívüli nem volt benne.(1).

(1): Mielőtt még bárki lekriptokommunistázna. Tisztában vagyok az átkosban elkövetett bűnökkel. Tisztában vagyok azzal is, hogy az ideológia legnagyobb hibája az volt, hogy a logikájából következően a szemét felúszott a víz tetejére, azaz automatikusan az alja emberek kerültek\kerülhettek vezető pozíciókba – és tehették mindezt az ideológiára hivatkozva. A hátam közepére sem kívánom, hogy ezek az idők visszajöjjenek, sőt, határozottan félek minden ideológia alapon (pl. keresztény értékek) történő szabályzástól. Csak furcsa szélsőségesnek megélni egy valamikori május elsejei felvonulást.

3 Comments

  1. Ezek szerint valamit elfelejtettél: ezek a felvonulók rendőri biztosítás nélkül _esetleg_ szétverik a képen látható multi éttermét. Persze nem mindenki, csak a kemény mag, de éppen elég volna…

  2. Ecce’ vót a nejem a május elsejei felvonulás fődekoratőre. Nem fogom elfelejteni azt az éjszakai élményt. A tribün alatti klozett-re bejutás élményét, a látványt és a felszerelést.

  3. UnA:
    Ebben lehet valami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *