Tabletpc éledezik

A tabletpc-vel való ismerkedésem egészen új dimenzóba jutott.

Utoljára ott hagytam el a fonalat, hogy kipukkadt az USB chip, emiatt nem tudtam a gépet újratelepíteni. (Ugye, nincs beépített cédé.) A comment power(1) révén megkaptam a DeltaLine címét, elvittem, szépen ki is cserélték a chipet. (28+áfa… de legalább sikerült.)

Az izgalmak utána kezdődtek.

Ahogy hazavittem, egyből újra is telepítettem. Először kiváncsiságból Vista ment rá. A teljesen feltöltött akksi, úgy, hogy semmi aktivitás sem volt a gépen, 47 percig bírta volna. (Folyamatosan figyeltem, amíg 100-ról 40%-ra esett a töltöttség, irkáltam, mennyit saccol magának, majd ebből extrapoláltam vissza – végül átlagoltam.) Jó, nézzük a Windows 7-et. Az már nem követte el azt a hibát, hogy saccolgatott volna, itt stopperrel mértem a fogyást. Határozottan lassabb volt… viszont nem ismerte fel sem a wifi hálókártyát, sem a vezetékeset. Meg a hangkártyát, meg a videókártyát. (Ez utóbbi külön övön aluli ütés volt, mivel így nem tudom forgatni a képernyőt, attól függően, hogy gépelek, vagy rajzolok.)
Szóval, maradt a jó öreg XP.

Feltettem, felszórtam rá a gyári lemezről a drivereket, segédprogramokat… aztán körbenéztem. Minden remekül működött. Pár óra után eljutottam a wifi beállításához is. Hálózat keresése… nincs elérhető a láthatáron. Hmmm… oké, menjünk le a földszintre, az Access Point mellé. Odatettem két centire. Akkor sem talált hálózatot. A francba.
Biztos én bénáztam el valamit.
Áttúrtam a teljes konfigot, cserélgettem a drivereket, macskát kecskét áldoztam a teraszon… semmi. Feladtam.
Összehívtam egy konzíliumot. Megkértem a kollégámat – akitől két éve vettem – hogy nézzük át ketten, hátha találunk rajta valamit. Szétkapta, megvizsgálta az antenna illesztését… rendben volt. Átnéztük újból a beállításokat, ott is rendben volt minden. A wifi kártya tökéletesen látszott, az oprendszer szerint hibátlanul működik. A driveren volt külön kapcsoló, az is azt mutatta, hogy be van kapcsolva és működik. Hardverkapcsoló? Az nincs rajta. Az egy dolog, hogy én sem találtam, de a kollégám sem, aki korábban már többször is darabokra szedte.
Még bátortalanul megkérdeztem a cég hardveresét, ő tutira vette, hogy megtört a kábel.

Hát, nem volt más hátra, visszaoldalogtam a szerelőhöz. Hogy nézze már meg, mi van azzal az antennával, miért nem veszi a jelet. Szerencsére már kinőttem a hőbörgő korszakból, nem azzal kezdtem, hogy berúgom az ajtót. Megint bejött, hogy ha valami bizonytalan, akkor inkább szerényen viselkedünk. Mert az is lehet, hogy minden előzetes óvintézkedés ellenére is mi vagyunk a hülyék.

Másnap rácsörögtem a fazonra.
– Helyzet?
– Kész – válaszolta.
– Izé… mi volt a baj?
– Semmi. Szoftver.
– Miiiii?
– Láttam, hogy van rá telepítve egy gyári segédprogram, az EasyMenu. Abban volt kikapcsolva a wifi.
– Na, ne. Annak a drivert kellene kikapcsolnia – de a driver határozottan be volt kapcsolva!
– Nem. A gépben van wifi kapcsoló, de elektronikusan nincs kivezetve a házra. A fizikai kapcsolót ebből a segédprogramból lehet kapcsolgatni.
– Jézusmária. És mi van, ha nem teszem fel ezt a segédprogramot? Az életben nem jövök rá, hol van a wifi kapcsoló.
– Igen.

Persze rohantam a gépért boldogan. A szerelőre is úgy kellett rátukmálnom egy ezrest.

A hétvégén telepítek.

(1) Köszönöm. Egy kézzelfogható bizonyíték arra, hogy érdemes blogolni. :-)

2 Comments

  1. Örülök :)
    Engem az döbbentett meg, amikor a szerelő megmutatta hogy egy business kategóriás HP (vagy bármilyen) notebook-ban az USB csatlakozó egyenesen be van kötve a déli hídba. Még egy filléres párhuzamosan kötött dióda sem védi a bemenetet. Kihúzod a pendrive-ot a műszálas nadrág zsebéből, bedugod és ha az adatvonalakon talál utat a sztatikus töltés máris indulhatsz a szervizbe.

  2. Igen, ez elég megdöbbentő volt. De a hapi is meglepődött, amikor elmondtam neki, hogy nálam spec USB hubon keresztül vágta haza a chipet a – fémfelületű – DVD író, amikor hozzányúltam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.